Trápí tě zápach v ledničce? S našimi tipy ji vyčistíš do 30 minut!

Nevím, jak je to u vás, ale mně tato dobrovolná karanténa ale že pořádně naplnila chladničku. První krok, který jsem proto zavedla, byl nechodit do obchodu hladová jako vlk. :-D

jak uklidit ledničku

I přesto se však občas u mě najdou potraviny, které ani nepotřebuji, jídla, které vyžadují vícedenní přípravu, zbytky, které zabírají prostor a podobně. Kromě připraveného nákupního seznamu jsem tedy potřebovala i tip na to, jak udržet svou lednici v dobré kondici. Navíc potřebuji starou ledničku kompletně vyčistit, protože aktuální byt pomalu opouštím a tak to chtělo silné zbraně.

Věděli jste, že v některých zemích mají dokonce Národní den čištění lednice? Tento den je údajně zakořeněn v praktičnosti a období díkůvzdání v Americe. My však čistit lednici nebudeme jen jednou ročně ale prozradíme si pár tipů, jak to zvládnout pravidelně a levou zadní. :-)

čištění lednice

Pryč se zápachem!

Čištění lednice a odstranění pachů nevyžaduje mnoho speciálních produktů. Měli byste však mít po ruce ty, které vám to pomohou zvládnout co nejrychleji a nejefektivněji.

Seznam věcí, které byste mohli potřebovat:

• tašky na odpadky

• gumové nebo jednorázové rukavice

• dezinfekční prostředek

• houby, hadry a papírové utěrky

• utěrky z mikrovlákna

• mně se osvědčil i pevný starší zubní kartáček :-P

zápach v lednici

Začněte tím, že všechno vyberete.

Ano, opravdu všechno. Vím, že budete v pokušení nechat některé věci v lednici zejména kvůli času a strachu, že se v teple pokazí. Odolejte tomuto pokušení! Odstranění všech potravin i z mrazicího boxu najednou bude mnohem méně náročné na čas, jak se snažit vyčistit vše kolem.

Pokud si vyložíte potraviny na stůl nebo linku, bude dokonce i snadnější zhodnotit, co v ní zůstane a co vyhodíte. Přiznejte se, kolikrát jste z lednice vybírali jogurty nebo jiné potraviny po záruce? :-)

Malý tip: Nezapomeňte vybrat také všechny odnímatelné police, zásuvky a stojany na vajíčka a podobně.

Jaký je první krok při inventarizaci vašich potravin?

Vyberte velmi rychle se kazící potraviny, jako je mléko, šunka, syrové kuře nebo vepřové maso, zkontrolujte, zda tyto výrobky nejsou zkažené a odložte vše na bok. Můžete pro ně případně připravit ledovou lázeň, pokud jste se rozhodli mýt lednici během veder. Pak vyberte všechny lahve a sklenice a ty, které jsou již otevřeny, zkontrolujte. Častokrát se právě na džemech či pomazánkách vytvoří plíseň dříve, než byste čekali.

Jako poslední zkontrolujte zbytky uvařeného jídla. Pokud tušíte, že se tam nachází něco nakyslé použijte rukavice, zhluboka se nadechněte a utíkejte s plesnivým jídlem do koše. Minimalizujete tím obrácení svého žaludku. :-P

zkažené potraviny

Přišel čas na čištění!

Začněte s vybranými policemi, zásuvkami a dveřními vložkami. Můžete je umýt stejně jako myjete nádobí, čili pomocí houby a saponátu. Pokud se vám nevejdou do umyvadla, použijte prostor ve sprše nebo vaně. Přilepené nečistoty případně nechte odmočit na pár minut.

Když jsou odnímatelné části umyté, osušte je a odložte stranou. Nyní naplňte umyvadlo asi do poloviny vodou a malým množstvím čisticího prostředku a vložte do něj prázdné skladovací nádoby, abyste je odmočily, zatímco obrátíte svou pozornost na vnitřek chladničky. Namáčení urychlí proces mytí.

Pokud jde o čistící řešení pro lednici, existuje mnoho dobrých možností. Měli byste vzít v úvahu to, s čím se vám bude pohodlně pracovat. Někteří lidé si potrpí na použití silného dezinfekčního prostředku, zatímco jiní se při myšlenkách na Savo otřásají. Já osobně používám dezinfekci na finální utření poté, co použiji moje jiné oblíbené prostředky. Pokud jste byli na dovolené, lednička byla vypnuta a po návratu z ní jde zápach, osvědčil se mi v tomto případě ocet spolu s citronem. Rozkrojený citron nechávám někdy pár dní v lednici jen tak položený na poličce. Vytáhne vám nepříjemné pachy. :-)

Plus jsem slyšela o kávě, která výborně pohlcuje pachy. Čerstvě umletou kávu dáte do misky a položíte do lednice. Stejně by měly působit v misce i ovesné vločky a čajové sáčky. Tento trik vyzkoušený nemám ale pokud jste ho zkusili vy, ráda si přečtu o vašich zkušenostech.

Při drhnutí dávejte pozor na výběr pomocníka. Zapomeňte na drátěnky a jiné ostré pomůcky. Zvolte raději houbu a silný čisticí prostředek. Nebudete tak riskovat poškrábání povrchů.

Můžete použít běžné houby, utěrky nebo hadry, mou velkou pomocnicí je kvalitní starší zubní kartáček, který se vám nezlomí při prvním zatlačení. Je skvělý na nedostupné zákoutí, gumové těsnění kolem dveří a drobné spáry, ve kterých se mohou ukrývat drobky a všechny další "hrůzy".

Na vnější stranu vaší lednice doporučuji použít hadřík z mikrovlákna, protože je vynikající při odstraňování šmouh a otisků prstů, které tak často "zdobí" povrch nerezových spotřebičů. Vnější části plastových lednic se dají čistit stejným způsobem jako interiér a nezapomeňte vyčistit také vrch, kde se pravděpodobně shromáždilo množství špíny nebo prachu.

úklid lednice

Soustřeďte se zejména na odolné skvrny.

Zde přichází na řadu lehký trik, který vám pomůže při odstraňování přilepených nečistot a zaschlého jídla. Namočte houbu nebo hadr do horké vody (pozor, abyste neopařili). Mírně ji vyždímejte a nechte ji položenou na nečistotě, kterou chcete rozpustit. Teplo vám pomůže při lehčím utírání. V případě, že se skvrně nechce zmizet, použijte silnější čistící prostředek, kartáček a drhněte, drhněte, drhněte.

Je čas vrátit vše zpět.

Nejdříve vraťte police, zásuvky, případně si police přeuspořádejte tak, abyste měli prostor i pro vyšší potraviny a nádoby. Ještě jednou zkontrolujte všechno, co máte v plánu vrátit zpět do lednice aby vašemu oku nic neuniklo. Opět otevřete víčka a kontrolujte zrakem i nosem. Otřete všechny nádoby a obaly, utáhněte víčka a ukládejte. Pokud jste našli potraviny, kterým už končí záruka, vyložte si je na oči a vymyslete s nimi rychlý a šikovný recept.

Do přední části vyložte vše, co se rychleji kazí, mléčné výrobky, maso, nápoje a zbytky jídel.

citron v lednici

Tipy pro skladování potravin

Zabalené syrové maso a ryby: umístěte je na talíř nebo do nádoby, abyste zabránili odkapávání. Nechte je na nejnižší poličce, kde zabráníte znečištění a stečení na jiné potraviny.

Mléko a jiné mléčné výrobky: takové potraviny patří hlouběji do chladničky, abyste zabránili kolísání teploty při otevírání dveří. Zabalené sýry můžete skladovat v zásuvkách.

Olivy, konzervovaná zelenina nebo dresinky jsou potraviny, které déle vydrží: Ty umístěte i do dveří, kde změny teplot nebudou mít takový účinek.

Saláty a čerstvé bylinky: uchovávejte v zásuvkách.

Rajčata: Při rajčatech se často vedou diskuze. Někdo je nechává venku, jiný zas v lednici. Já osobně jsem tým "lednice" ale naučila jsem se je skladovat na malé dřevěné desce, mimo ovoce a zeleniny, které rychleji podléhá hnilobě. Jsou totiž citlivé na etylén, který při tomto procesu vzniká a tak mohou rychleji podlehnout a zkazit se.

Hrozny a jim podobné ovoce: toto oblíbené ovoce bychom měli skladovat neotevřené v zásuvkách. Po vytažení bychom ho měli umýt a okamžitě zkonzumovat. Zde se přiznám, že to tak nedělám a umyté a nedojedené hrozny často nechávám v misce na některé z poliček.

Vejce: další často zmiňovaná potravina. Já mám na ně speciální krabičku, ve které jejich uchovávám mimo jiných potravin, případně existují vložky do poličky, do kterých jejich pěkně umístíte. Nezapomeňte ji však pravidelně a důkladně mýt.

Poslední tip na závěr: Předtím, než půjdete vyhodit smetí tak, jak to pravidelně děláte, zkontrolujte lednici. Hoďte do sáčku všechno jídlo, které už nebudete jíst nebo se vám nezdá, nebo mu skončila záruka. Tento zvyk si snadno osvojíte a předejdete tak zápachu a jiným nepříjemným překvapením.

Máte i vy své tipy, které jste v článku nenašli ale jsou podle vás účinné? Podělte se o ně, sama jsem zvědavá. :-)