Jak vyřešit nedostatek úložných prostorů v koupelně

10. lis 2023

Každé ráno je prvním místem, kam se po probuzení chystáme, a naopak večer představuje klidné útočiště, kde můžeme zpracovat všechny naše poznatky ze dne a také se zbavit stresu i starostí a připravit se na den následující. Ano, dnes bude řeč o koupelnách, a to ne ledajakých. Pokud se také v koupelnách potýkáte s nedostatkem úložných prostorů, pak si pozorně přečtěte tento článek, kde se zaměříme na různé způsoby, jak vytvořit právě z vaší koupelny nejen harmonický, ale především plně funkční prostor.

Využijte prostor na maximum

Koupelny, především ty panelákové, mají jednu velkou nevýhodu - nedostatek prostoru. Pokud jste i vy jednou toužili po krásném a velkém koupelnovém prostoru, pak budete muset bohužel nejspíše slevit ze svých požadavků. Jak tedy do tohoto malého prostoru umístit všechny ty skříňky, poličky, koše na prádlo a další potřebnosti? S našimi tipy to bude hračka!

1. Objemný nábytek není tou správnou volbou

Je krásný, mohutný, vejde se do něj spoustu kosmetických produktů, a to nejen těch péče o vlasy, ale chybí mu to základní - není vhodný do malých koupelen. Věděli jste o tom, že i s menšími koupelnovými skříňkami můžete vykouzlit spoustu parády?

Při výběru nového nábytku při přestavbě či renovaci vaší koupelny je důležité si uvědomit, že tou nejlepší volbou budou menší, multifunkční a prostorově úsporné kousky. Zaměřte se tedy především na skříňky vysoké a úzké, a to nejlépe ještě na praktických nožičkách, díky kterým vytvoříte opticky větší prostor, jenž nebude působit stísněně.

2. Nezapomínejte na místo pod umyvadlem

Prostor pod umyvadlem bývá často opomíjeným a nedoceněným úložným místem ve většině koupelen. Jedním z nejefektivnějších způsobů využití tohoto skrytého prostoru je instalace vysouvacích zásuvek pro uskladnění ručníků, kosmetiky i čisticích prostředků, které potřebujete mít neustále po ruce.

Kromě toho pak můžete do těchto praktických šuplíků uložit všechny nezbytnosti, které se jen tak válí na umyvadle, vaně nebo ve sprchovém koutu a vytvořit si estetický prostor pro lepší atmosféru koupelny. Pokud vaše koupelna nedisponuje ani místem pro vysouvací zásuvky, perfektní volbou pro vás budou také skladné koše či plastové organizéry.

3. Háčky kam se podíváš

I ručníky, osušky, koupací čepice nebo třeba župany či mycí houbičky potřebují mít v koupelně své místo. Právě háčky jsou vynikajícím řešením nejen pro přehlednou organizaci, ale i pro stísněné prostory.

Tyto malé, ale šikovné pomocníky můžete jednoduše instalovat na dveře, stěny i na boční strany skříněk a udržovat si tak čistý a upravený vzhled koupelny. Ať už si zvolíte háčky s moderním kovovým vzhledem nebo klasické dřevěné, věříme, že dodají vaší koupelně osobní nádech.

4. Vana nebo sprchový kout?

Milujete každodenní koupele ve vaší vaně, a to především s voňavou pěnou nebo raději preferujete dostatek úložných prostorů? Když přichází na zařizování malé koupelny, rozhodování mezi vanou a sprchovým koutem může být zásadním faktorem.

Zatímco vana vám poskytne perfektní relaxační prostor, u sprchového koutu, který je o mnohem praktičtější a úspornější volbou, najdete zase všechny ostatní výhody. Právě díky sprchovému koutu si do koupelny budete moci uložit i pračku nebo sušičku, jenž by vám v opačném případě zabíraly místo jinde v bytě.

5. Na barvách záleží

Celý váš byt se nese v barevných tónech a rádi byste takto vybavili i vaši koupelnu? Nezapomínejte ale na to, že i jednotlivé barevné odstíny, co se týče menších místností, mají svá pravidla. Proto raději už předem zapomeňte na tmavé barvy a vzory, které by koupelnu akorát tak ještě více zmenšily.

Raději si zkuste vybrat ze světlých a neutrálních barev, jako je bílá, béžová, světle šedá nebo pastelové odstíny v podobné barevné škále. Ty totiž dokáží jako zázrakem opticky rozšířit prostor a vytvořit dojem větší koupelny. To samé platí i při výběru koupelnového nábytku.