Hypotéka a předčasné splacení

Ahoj, asi se budu ptát jako blbec, ale chtěla bych se ujistit, že chápu správně princip předčasného placení hypotéky, než ji případně začnu řešit O:-). Chtěli bychom prodat náš stávající dům (bez hypo) a postavit nový. Máme možnost teď koupit pozemek, na který bychom potřebovali půjčit 2.mil. Dívala jsem se orientačně na hypotéky a přeplatek u doby splácení 20 let je cca 1mil., fixace 3 roky. Po těch 3 letech bychom chtěli hypotéku celou splatit (z prodeje stávajícího domu). Za ty 3 roky vychází , že zaplatíme na úrocích 250.tis. a zaplaceno z jistiny 200.tis. Po těch 3 letech doplatíme tedy jen jistinu 1,8mil a víc už nic ? takže celkový přeplatek bude 250.tis.? Chápu to správně ? moc děkuji :D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zlatulka89:

Ahoj, asi se budu ptát jako blbec, ale chtěla byc…
@zlatulka89 zalezi do kdy stihnete uzavrit smlouvu. Nekdy v zari/rijnu se maji upravit max sankce za predcasne spaceni. Ted je to v podstate asi za par set korun. U smluv ktere se podepisou po uprave to bude max 1% ale ke konci fixace by to melo byt stale zdarma. Takze pokud si to spoctete dobre fixaxi vs prodej domu tak to budete mit tak jako tak zdarma. Aspon tak tomu rozumim ja. Viz: https://www.bezrealitky.cz/blog/predc...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zlatulka89:

Ahoj, asi se budu ptát jako blbec, ale chtěla byc…
@zlatulka89 my brali hypo v r 2019 a predcasne jsme mohli splatit kazdy rok max 25% z cele brane castky k vyroci sml. Ale co uz nam nerekli mrchy - pokazde,kdyz jsme predcasne tou vyssi castkou dluh umorili,tak nam bohuzel pro nas zaroven i automatisch velmi klesly bezne splatky. Meli jsme pujceno 1400tis Kc,platli jsme maximalni mozne mimor.splatky kazdy rok a tak jsme tuhle castku stihli splatit za 4 roky, fixaci jsme meli na 5 let celkem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@zlatulka89 my brali hypo v r 2019 a predcasne js…
@catle To zalezi od nastavenia mimor. splatky. Bud je mozne znizit sumu splatky a zachovat dobu splacania, alebo ponechat vysku splatky a znizovat dobu splacania.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od deto_oesya:

@catle To zalezi od nastavenia mimor. splatky. B…
@deto_oesya Nemas pravdu. Nam se mimor.splatkami automat. vzdy snizily bezne mes.splatky a hypo jsme bez sankci doplatili o rok dtive, diky tem mimor splatkam.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@deto_oesya Nemas pravdu. Nam se mimor.splatkami …
@catle Nemáš pravdu ty ... Je to přesně tak, jak píše @deto_oesya ... stačí si vybrat ... a dokonce jde až do letošního září k výročí zadarmo splatit víc jak 25% z půjčené částky ...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@catle Nemáš pravdu ty ... Je to přesně tak, jak …
@xkarlos ja pisu svoje zkusenosti,takze to vubec neni o tom jestli mam ci nemam pravdu; na vyber nam tenkrat vubec nedali, ale i urok byl nekde jinde,neco mali pres 2%.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@xkarlos ja pisu svoje zkusenosti,takze to vubec …
@catle Ono to možno automaticky tak prebehlo, ale keby ste požadovali zachovať splátky, tak by ich zachovali. Stačilo sa ozvať. Inak aktuálne v dobe fixácie je možné mimoriadne splatiť bez poplatku 25 % ročne, prípadne kedykoľvek celú hypo s poplatkom rádovo v stokorunách. To bude platiť aj pre všetky zmluvy, ktoré budú uzatvorené do 9/24. Potom sa bude platiť podstatne vyšší poplatok pri splatení celej hypo počas fixácie, záleží ako dlho je do konca fixácie. Možnosť splatiť 25 % ročne ostane. Čo sa týka splatenia v čase konca fixácie, tak to je a aj bude bezplatné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@xkarlos ja pisu svoje zkusenosti,takze to vubec …
@catle kdyby jsi psala pouze svoje zkušenosti, tak nebudeš tvrdit, že @deto_oesya nemá pravdu ... a že jsi se nezeptala, je jen tvoje chyba ...
Odpovědět
Ano, po těch 3 letech, kdy skončí fixace, je možné celou hypotéku doplatit bez jakýchkoliv sankcí. Doplatíte zbývající jistinu (1.8 mio) a víc už nic. Akorát poplatek na katastru je tuším 2000 Kč za výmaz zástavního práva. Sankce za předčasné doplacení hypotéky se na tento případ nevztahují a nebudou vztahovat ani po plánovaném zpřísnění pravidel.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od catle:

@zlatulka89 my brali hypo v r 2019 a predcasne js…
@catle v naší bance bylo možné výši splátky zachova a snížila se tak doba splácení, na formuláři byla kvůli tomu kolonka. ale zaplatili jsme za to 5tis Kč, což nás nepotěšilo. Další mimořádná splátka nebude.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od maty56:

@catle v naší bance bylo možné výši splátky zacho…
@maty56 my se s tim nastesti teda nemuseli vubec hloubeji zabyvat, stihli jsme hypo doplatit o rok driv nez byla fixace diky tem mimor.splatkam maximalnim a neohrozily nas tedy ani ty prubezne klesajici splatky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@catle kdyby jsi psala pouze svoje zkušenosti, ta…
@xkarlos o zadnou chybu neslo karlos, ty ses chy,trej jak pokazene radio!
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od catle:

@xkarlos o zadnou chybu neslo karlos, ty ses chy,…
@catle Nezlob se ale Xcarlos maty56 i @deto_oesya mají pravdu. Při mimořádné splátce si vždy můžete vybrat zdali snížit splátky nebo je zachovat a zmenšit dobu splácení. To že vám nedali na výběr je smutné, ale kdybyste to požadovali, tak by vám to MUSELI umožnit. To jen pro ostatní uživatele abyste se nenechali zmást.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?