Pro který návrh se rozhodnout?

Dobrý den, právě rozmýšlíme rozmístění kuchyně a nevíme si s tím úplně rady. Vytvořila jsem několik návrhů a ráda bych se Vás zeptala, pro který byste se rozhodli nebo z jakého důvodu byste se k některému z nich přiklonili. Případně na co si dát pozor nebo co v něm ještě promyslet. Za jakékoli rady a tipy budeme rádi. Děkuji! Alex
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od chiqita:

Dobrý den, právě rozmýšlíme rozmístění kuchyně a …
@chiqita pomůže nám znát alespoň rozměry. Nemáte návrhy i v pudorysu s kótami? Var. 1: kolik má ostrůvek na hloubku a kolik cm je mezi linkou a ostrůvkem? Takové minimum na vaření na ostrůvku je pro mě 85 cm. Mezi linkami aspoň 1 metr. Var. 2: vcelku ok, jen snad vzdálenost židli od skříní kuchyňské linky Var. 3: lednička je úplně v koutě a ještě přes židle.. dal bych ji vedle věže s troubou a posunul to okno, pokud to ještě jde. Pak by za mě byla nejlepší varianta 3. Pokud vám ale barové židličky nezasahují moc do obýváku. Neznáme detaily a rozměry. Na druhou stranu barové židle lze udělat tak aby šli z větší části zasunout pod desku. Možná se tu zvrhne diskuze, že jsou k ničemu a nikdo je nevyužívá, ale je to fajn pro děti, mohou vám pomáhat v kuchyni a pokud jsou v obýváku tak rozšiřují místa na možné sednutí...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@chiqita pomůže nám znát alespoň rozměry. Nemáte …
@rumcajk Dobrý den, moc děkuji za odpověd a za dobré postřehy! Přidávám obrázky půdorysu i s rozměry. Snad to půjde na obrázcích vidět. Ostrůvek ve Var. 1 i 2 je široký jen 60cm a dlouhý 120cm, od linky 70cm. Takže bychom jej museli zvětšit a dát i dál od linky, ok. Posunutí okna by bylo na zvážení, ještě to možné teoreticky je. Moc díky za tip! Mně se ta poslední varianta také zdá nejlepší, jen ta lednice je tam tak nešťastně umístěná, přesně jak píšete.
Odpovědět
Za mě je fajn varianta 2 kde je využita celá zeď pro linku. Stůl u zdi je nevýhodný pro ty kdo tam sedí, musí obcházet židli vedle a vejít se mezi sedícího a zeď... Vlastní zkušenost. Vy tam máte místa dost, lepší je dát stůl do prostoru. Ostrůvky jsou moderní, ale linka je už dost velká a možná je tam navíc. Ušetřila bych raději místo pro pohodlné sezení u stolu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od chiqita:

Dobrý den, právě rozmýšlíme rozmístění kuchyně a …
@chiqita Mě se také nejvíce zamlouvá var.3, ale jak poznamenal @rumcajk jedině za předpokladu, že by se posunulo okno. 🤔 Jestli ono to nebude tím, že podobně to plánujeme i do našeho domečku! 😅
Odpovědět
Variatna 3 je dobrá z jediného dôvodu, nemá ostrovček. Inak je tam všetko umiestnené neprakticky. Predstavte si, že niečo varíte. Vyberiete veci z chladničky, umyjete, nakrájate a hodíte do hrnca. Tieto zóny by mali byť logicky v postupnosti, buď na priamke alebo v trojuholníku blízko pri sebe. Takto budete chodiť do chladničky cez celú miestnosť a ešte zakopávať o stoličky. Ďalšia vec, okolo sporáku chcete mať miesto z oboch strán, na jednej strane krájate suroviny, na druhú stranu si odkladáte hrnce s hotovým jedlom. Sporák takto nalepený na skrinku nie je šťastné riešenie. Máme doma sporák v rohu na konci linky a je to úplne na hovno. Logickejšia mi príde varianta 2, ale u tej by som zrušil ostrovček a miesto toho použil veliký jedálenský stôl, minimálne 2x1 m. Dôležitá vec, aj keď Vám tu budú všetci tvrdiť opak, nedávajte si recirkulačný digestor, ale klasický odsávací cez stenu von. Ak budete kuchyňu používať viac, ako raz do týždňa, tak mi poďakujete.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

Variatna 3 je dobrá z jediného dôvodu, nemá ostro…
@roman_ ale u třetí varianty se bavíme celou dobu o tom, že lednici posunu k věži s troubou a obojí udělá vestavěné. Pak tam žádný prakticky problém nevidím. Jinak se zeptám, jak řešit odtah z digestoře ven, když má člověk rekuperaci?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@roman_ ale u třetí varianty se bavíme celou dobu…
@rumcajk Samostatným prívodom vzduchu pre digestor so spätnou klapkou. Krbu tiež dokážete zabezpečiť prívod vzduchu, ale digestor je problém?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@rumcajk Samostatným prívodom vzduchu pre digesto…
@roman_ přívod vzduchu digestoř nepotřebuje ne? Ona snad bere vzduch z místnosti a žene ho ven.. já jen, že jsem pochytil, že je to celkem problém provozovat to souběžně s reku. Tak si rád přečtu zkušenosti lidí a poucim se z toho.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@roman_ přívod vzduchu digestoř nepotřebuje ne? O…
@rumcajk Pokiaľ je použitá rovnotlaká rekuperácia, tak je prívod vzduchu pre digestor nutný. Navyše rekuperácie väčšinou majú prietoky okolo 300 m3/h, kdežto v moderných veľkých obývačkokuchyniach musí byť digestor, ktorý je schopný odvetrávať násobne vyššie prietoky a to by rekuperácia nedávala. Takže sa privedie samostatný vzduch k digestoru a spätná klapka sa nastaví tak, aby pri určitom podtlaku otvorila.
Odpovědět
Vsem moc dekujeme za komentare a dobre rady. Nakonec jsme je promysleli a zkusila jsem vytvořit ještě jeden (tak trochu doufám, že finální) návrh kuchyně. Lednice vedle trouby určitě není ideální, ale lepší řešení nás nepadá. S oknem už se bohužel hýbat nedá, už je ve výrobě.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od chiqita:

Vsem moc dekujeme za komentare a dobre rady. Nako…
@chiqita Určite by som ešte pridal úložné skrine do rohu za chladničku. Máte špajzu? Pretože ak nie, tak tam na môj vkus máte málo úložných priestorov.
Odpovědět
Nejvíce mě oslovil ten poslední. Působí prostorně. Na prvním se mi nelíbí umístění varné desky na ostrově.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od chiqita:

Vsem moc dekujeme za komentare a dobre rady. Nako…
@chiqita tak lednici s troubou oddělte potravinovou skříní. 👍🏻 Lednici umístit do rohu a vykryje se tak celá stěna.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od chiqita:

Dobrý den, právě rozmýšlíme rozmístění kuchyně a …
@chiqita já osobně bych byla za co nejmíň rohů a co nejjednodužší - tj. žádné L-ka a Ú-čka, ale dvě rovnoběžné linky a aby to všechno na sebe navazovalo. Do prava do rohu dát lednici, pod oknem dřez, vedle volná plocha na přípravu a potom varnou desku. Úplne nalevo věž s troubou. Souběžně s tím dát z prava přiražený ostrůvek ke zdi - můžete to současně používat jako bar.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od chiqita:

Vsem moc dekujeme za komentare a dobre rady. Nako…
@chiqita - neviem, či je šťastné riešenie sedieť na barovej stoličke za dverami. Jednak je to dosť nepríjemné, keď človeku niekto chodí poza chrbát, a jednak keď sa otvoria dvere a tá stolička bude trochu ďalej od "pultu", nebuchnú sediaceho dvere do chrbta? Plus zbytočná "diera" vedľa rúry v kúte. Doplnila by som tam potravinovú skriňu. Mne sa ani nepozdáva stôl pod oknom pri stene, dvaja ľudia pri jedle hľadia do okna a nie na seba. Bude sa dať stôl použiť aj pri väčšom počte ľudí? Chcelo by to aj pohľad do obývačky, či sa nedá ten stôl dať do priestoru. To, čo píše @kekita je dobrý postreh podľa mňa. To U-ko kuchyňu aj opticky zmenšuje.
Odpovědět
To je pravda, že rohové skrinky sú najväčšie zlo. Takže natiahnuť linku na celú stenu s oknom a potom "polostrov" prirazený k stene s dverami a barovými stoličkami. Digestor bude vhodnejšie na obvodovej stene, aby mohol byť odsávací. Zľava do prava: potravinová skriňa, rúra, tak 40 cm voľno, varná doska, 60 cm voľno, umývadlo, voľno, chladnička (až po stenu).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od katrinka8:

@chiqita - neviem, či je šťastné riešenie sedieť …
@katrinka8 ale tam klidně může být "položená" deska na ostrůvku jako bar a jenom pro dvě místa a to na druhé straně od dveří. Teď to tak dělá celkem často.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?