CSN norma vlhkost betonu pro pokladku podlahy

Trochu jsme se zasekli na pokladce podlahy. Dle mereni je u nas ted beton vlhky okolo 3.2% Podlahar dle CSN normy tvrdi, ze cokoliv nad 2% je moc a nemuze udelat finalni vrstvu (cementova sterka). Ja se v CSN nevyznam a v jediny tabulce, co mam, je uvedeno 5%. Je tu nekdo, kdo else vyzna? Moc dekuji.
Odpovědět
@bayt berte to tak furt to záleží na něm a na normě nezáleží. Pokud to když je nad 2% nechce dělat nenadelate nic. Kdyby se stim něco stalo tak ho budete dupat a reklamovat že to dělal brzo.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, 2 procenta jsou strop, pokud nechcete na podlaze puchýře
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

Trochu jsme se zasekli na pokladce podlahy. Dle m…
@bayt My jsme měli stejný problém. Máme lepený vinyl a relaizační firma odmítla lepit dokud neklesne vlkhost pod 2%. Máme betonový potěr 8.5 cm udělaný v dubnu a vinyl jsme mohli pokládat až tento týden.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mklouda:

@bayt My jsme měli stejný problém. Máme lepený vi…
@mklouda Ano ale na vinyl jsou ty normy myslim prisnejsi...proste nevim, zda tomu verit a zda se v tech normach vyznam. Pokud norma neco rika, radeji to udelam s nekym ochotnym driv. Ta norma snad existuje kvuli necemu....Navic kdyz ctu, ze 3% znamena suchy beton i v poustnich podminkach.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

@mklouda Ano ale na vinyl jsou ty normy myslim pr…
@bayt Nejsem stavař. Hledal jsem na internetu a ověřil si, že je to opravdu tak, že vlhkost nad 2% je problém. Máme to i ve smlouvě s firmou. Pokud bychom trvali na realizaci díla při zvýšené vlhkosti, tak automaticky padá záruka. Vzhledem k tomu, že vinylovou podlahu máme téměř všude tak jsem to neriskoval.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak spravte niečo preto, aby to rýchlejšie uschlo. Zatvorte okná, aby Vám do domu neliezla vzdušná vlhkosť, pustite kúrenie aby bolo v dome 25-28°C a požičajte si odvlhčovač.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

@mklouda Ano ale na vinyl jsou ty normy myslim pr…
@bayt jednoduše pokud to chcete tak rychle sepiste s ním smlouvu že berete na vědomí rizika. A že se zrikate všech záruk atd.
Odpovědět
Vlhkost betonu pro pokládku podlahových krytin - vinylu se měří v % CM - pro betonový potěr je norma max 2% CM, v případě že je podlahové vytápění tak je norma do 1,5 % CM, u anhydritu je norma jiná - přísnější. Ale bavíme se zde o betonovém potěru. Podlahy jsme dělali 25.7. - betonový potěr tl. 8,5 - někde možná i 9 cm, první dva dny se nevětralo vůbec, prvních 14 dnů minimálně, potom větrání. Pořídil jsem si měřák, který měřil až do hl. 10 cm ( ten jsem vrátil - nepřesný, navíc vzhledem k velkému rozsahu to měření bylo značně ovlivnitelné. Měřil jen v % vlhkosti, ne v % CM.Pořídil jsem jiný ( lepší ) který měří i v = CM jak beton, betonový potěr, tak i anhydrid. No a někde u rohů jsme na max. 1,8. Pravdou je, že se tam větrá maximálně jak jen to jde. Ty měřící přístroje nedestruktivních metod jsou však jen přibližný, nejvíce vypovídající je měření destruktivními metodami ( ale kdo chce sekat vzorky betonu z podlahy - ty se ale berou až od spodu betonu ). Ty měřící přístroje jsou tak do cca 3 - 4 cm hloubky. Jinak na internetu jsou i tabulky jak rychle schne betonový potěr - tl. do 4 cm schne cca 1 cm za týden, to co jen nad 4 cm - do 6ti cm je cca 14 dnů na cm, takže 6 cm by mělo trvat cca 8 týdnů, další cm nad 6 cm schne rychlostí cm 4 týdny, takže cca 8 cm schne do normy cca 16 týdnů. To je ale průměr, záleží na tom jak se větrá, jaké jsou venkovní teploty, jaká je vzdušná vlhkost a podobně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

Tak spravte niečo preto, aby to rýchlejšie uschlo…
@josefx Samozrejme, ze topime, jede rekuperace a vetrame i okny.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Vlhkost betonu pro pokládku podlahových krytin - …
@franti_p Já čtu pro vinyl teda 3%.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

@franti_p Já čtu pro vinyl teda 3%.
Máme podlahové topení + TČ. Když jsme ho zapnuli bylo to hodně znát. Teplota se musela zvyšovat postupně aby nepraskal beton. Začinaly jsme kolem 30 stupňů. Když jsme se dostali nad 40 stupňů šlo to opravdu rychle. JInak souhlas s @franti_p. Měřák jsem si taky chtěl koupit, ale ten co za něco stál stoji tak kolem 10 tisíc. Nám to naštěstí jezdila každý týden měřit firma a sekala beton cca 3-4 cm hluboko pro přesné měření + dělali plošně nedestruktivní měření jestli není někde na ploše anomálie.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

@franti_p Já čtu pro vinyl teda 3%.
@bayt Důležité je také dodržení obsahu vlhkosti podkladu – u cementového potěru musí být hodnota nižší než 2 % CM u anhydritu 0,5 % CM. Pokud je v podlaze uloženo podlahové topení, u betonu musí být dle ČSN (česká státní norma) obsah vlhkosti do 1,5 % CM, u Anhydritu do 0,3 % CM. Vlhkost se hodně podceňuje, ale dokáže hodně potrápit a způsobit nemalé škody. Proto, pokud máte pochybnosti, je důležité celou situaci zkonzultovat s odborníky. Tohle je jen výňatek z článku ohledně vlhkosti podkladového mateeriálu. Pokud není podlahové topení - může být do těch 2% CM, když je podlahové topení tak ještě o 0,5% méně. Samozřejmě, pokud najdete podlaháře, který Vám to uloží při vyšší zbytkové vlhkosti a vezme případné škody na sebe, Vaše plus - ale to si hodně podlahářů nevezme na triko při dnešních cenách materiálu.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od bayt:

Trochu jsme se zasekli na pokladce podlahy. Dle m…
@bayt Váš dotaz se týká finální cementové stěrky ? Tam platí opravdu jiná pravidla ohledně zbytkové vlhkosti, tedy pokud by toto byla poslední vrstva, kdy by se nejednalo o stěrku nivelační pod další podlahovou krytinu, tak v tom případě by mohla být zbytková vlhkost vyšší a ta Vámi zmiňovaná naměřená vlhkost by dle tabulek měla být v pořádku. Ale to se bavíme o litých pdolahovinách na bázi cementu, nebo litých podlahovinách syntetických.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

@bayt Váš dotaz se týká finální cementové stěrky…
@franti_p Ano, lita na cementovem zakladu. Normu jsem nasla tuhle a abych byla uprimna, nechce se mi "zbytecne" cekat dalsiho ctvrt roku... Cekame uz dva mesice se stehovanim jen na podlahy. Udajne nemecka norma je jina...prisnejsi. To nedokazu posoudit, nemecky neumim.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

@franti_p Ano, lita na cementovem zakladu. Normu …
@bayt Zkusil bych kontaktovat ještě i jiného podlaháře, ty 2% CM o nichž mluví Váš podlahář se týká podlahových krytin - viz např. vinyl - pokud je v podlaze podlahové topení tak vyžadují ještě o 0,5 % CM méně. Tam jde o to, že se tím vinylem ta podlaha uzavře difůzně a pokud tam je ještě více vlhkosti, tak se dělají boule, protože ta vlhkost nemá kam odcházet a v důsledku toho hrozí dokonce i plíseň. Jenže u stěrky kterou chcete použít, to je něco jiného a norma připouští vyšší % CM. Jinak tu tabulku jsem samozřejmě viděl, tam třeba konkrétně o tom vinylu o těch 2% nebo 1,5% nic není, ale podlaháři to řeší dle těchto %.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?