Drevostavba- drevo

Zdravím, na jaře 2024 plánujeme začít stavět. Chceme drevostavbu z vlastního dřeva, skladba bude trámčita. Ale otázka, to drevo nechat vyschnout v susičče, nebo stavět ze reziva (bylo by narezano cca 4m predem, ale nikde zvlášť by nevysychalo). Otázka ale, když bude "nevysušené", tak se drevostavba neda uzavřít parotesem a musí se déle čekat při staveni. Ptám se proto, protože stavět z KVH, tak neresime, ale m chceme ušetřit. Z narezaneho se prý lépe staví, než ze suchého, ale je tam ta velká prodleva. Ještě chci napsat, ze když tak mám možnost drevo nechat usušit před stavbou. Díky za rady
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od andymun8:

Zdravím, na jaře 2024 plánujeme začít stavět. Chc…
@andymun8 to dřevo na stavně bude ta nejlevnější položka, berte KVH, bral jsem jak KVH tak mokré ( hlavně velké trámy ) a i když jsem je nechal rok schnout prokládané a zakurtované tak některé trámy zkroutili.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od andymun8:

Zdravím, na jaře 2024 plánujeme začít stavět. Chc…
@andymun8 Stavěl jsem před léty víkendovou chalupu fošnovým systémem . V unoru jsem koupil fošny a nechal je proložené na zahradě do léta proschnout . Stavěl jsem až v září a naprosto bez problému . Bylo to akorát proschlé . Narovnal jsem je v proložkách na stojáka , tudíž do boku rovina a těch pár co bylo vyhnutých jsem dal na kraj sbíjených panelu kde se stýkaly a srovnal jsem je pak svěrkami a svrtal . Za mě naprosto luxusní práce a žádaná dřina . Za víkend bylo posatveno a další víkend jsem naházel fošny na krovy a bylo hotovo a pak jen prkna na pobití .
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jendad:

@andymun8 Stavěl jsem před léty víkendovou chal…
@jendad ale tam je problem, ze když nebude proschle drevo, tak drevostavbu nemůžeme uzavřít. Mohlo by se nám to dost protáhnout, ze bYchom na vyschnutí čekali. Nebi jste taky chatu zavítal parotěsem?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od andymun8:

@jendad ale tam je problem, ze když nebude prosch…
@andymun8 Já jsem dělal klasiku . Tedy zevnitř parotěs a zvenku paropropustnou a odvětrávanou fasádu . Ono už po pul roce to dřevo bylo dost vyschlé a jsou to malé rozměry (fošny) narozdíl od masivních trámu . Navíc jsem to dělal s menší izolací než je dnes standart (10cm podlaha , 15cm zed a strop 20cm ) . Takže jsem se ničeho neobával .
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?