Ekonomický a úsporný dům, výstavba, projekt..

Dobrý den, ahoj. Mám v hlavě už delší dobu stavbu domu, ale vzhledem k cenám čím dál tím více uvažuju nad ekonomikou výstavby. Prostě dům bez zbytečných detailů nákladných na výstavbu, bez složitých technologií s navratností na hranici životnosti. S rozumnými materiály za příznivé ceny. Stavěl někdo z vás něco podobného? Máte někdo dobré zkušenosti s projektantem, který schválně přemýšlí nad tím, jak a co nejekonomičtěji vymyslet a hlavně postavit dům? Jsem přesvědčený, že v jednoduchosti je síla a rádi by jsme se vyhnuli zbytečným technologiím a drahým zbytečnostem. A chceme zděný dům. Je podle mě blbuvzornejší a při stavbě svépomocí (chystáme se fakt téměř na vše) tak se toho podle mě dá méně pos.at. 😉 PS: V jeskyni žít nechceme a z hlíny stavět taky ne, tak to prosím nikdo nežeňte do extrému jak bývá zvykem. ;) Díky. Ještě odkaz na dům, který nás zaujal. MKT výmysly jsou fajn, jen si nemyslím, že úplně realita. Proto hledám něco, s čím už má někdo zkušenost. Obrázek a web je pro ilustraci a spíše pro přístup a druh stavby co se nám líbí. Surové materiály nevadí, spiše naopak. https://www.zenhome.cz/
Odpovědět
No zkrátka a jednoduše..... Otázka jak je to dnes na úřadech, my defakto máme obyčejný dům, žádné chytré domácnosti, inteligentní instalace, rekuperace ani tepelná čerpadla nemáme, ani žádný centrální vysavač nebo další vymoženosti.... Ale je to z dob, kdy tady ty věci nebyly nebo je 90% lidí ani ještě neznalo (projekt 1998, povolení 1999) Dnes je to komplikované, musíte splňovat různé podmínky, třídu energetické náročnosti, štítky..... Takže stejně to bude drahé, to že si to uděláte sami co můžete, je jedno velké plus, ale zase až tak uskromnit se není dobré, jednoduše proto, že nemůžete tu stavbu odfláknout tím stylem, že budete kupovat to nejlevnější co kde je.... No a hlavně musíte splnit XY požadavků. U takto malého domu nevím, neznám takové minimalistické budovy... Tak tam ty náklady na různé nutné instalace nebudou nějak veliké, než tady kde je asi skoro 370m2 plochy......
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

No zkrátka a jednoduše..... Otázka jak je to dnes…
@vladimir_sacha Nejde o to nakoupit podlahu v OBI za 199,- za metr a dveře s papírem za 799,- Zase tak šetřit nemusíme, jen nechceme utrácet za nesmysly. Z inteligentní domácnosti mi stačí vypnout v ložnici světlo od postele a to že si termostat pohlídá teplotu a podle té zatopí. Nic dalšího nepotřebujeme. Hledám spíše nějaký rozumný poměr tepelných úsporna výstavby, vs drahé technologie atd. Takový rozumný poměr cena/výkon. Asi raději více zateplím dům, než dávat drahé tepelné čerpadlo atd. Teď třeba aktuálně máme být, podlahové topení, elektrokotel, jedna strana domu cihla a 12cm polyestyrenu, druhá strana 60cm cihla. 100m2. Cca 12m jsou společné stěny se schodištěm kde je kosa, naše a ve vedlejším domě. Stropy máme 3.2 metrů vysoké, ale zateplené 28cm vaty a 12cm polyestyren a za komplet ohřev vody, topení, vaření (vše el.), praní, kdy je žena dva roky na mateřské dáváme 3000,-/měsí. Když vidím kolik lidí platí s čerpadlem atd, přijde mi více zateplit a používat slabý levný zdroj tepla daleko zajímavější. Elektrokotel stal 17.000,- napojení je prakticky stejné jako s čerpadlem a umím to udělat sám. Náklady na pořízení minimální. Poruchovost taky.
Odpovědět
Chtela jsem jit stejnou cestou. Zenhome se mi taky líbil. Nechtela jsem zadne zbytečnosti. Postavit z tvarnic, zvenčí korkovy obal bez fasádniho nátěru, podlaha jen vylity beton bez list. Elektrika vedena na povrchu, jednoduchy obdelnik. Zdivo jen natrene a jeste ne vsude,atd. Idealne soběstačný dům. Bohuzel jsem nesehnala pozemek, ale v budoucnu se treba povede. Drzim palce a dejte vedet, jak jste nakonec postavili.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jeniiiik:

@vladimir_sacha Nejde o to nakoupit podlahu v OBI…
@jeniiiik Jistě, my máme taktéž elektrokotel a ještě vložku s výměníkem, takže vím jak to je... Máme ještě 2,5 roku staré zálohy za 8000, teď to vypadá že od léta to bude 11 - 12 000/měsíc... A to je doma 22, max 22,5 a v některých částech jako pokoje a ložnice je mezi 16 a 19 Otázka jestli vám ale vyjde PENB a ten s elektrokotlem jen nevyjde nikdy a s EK + krb mám pocit taky ne a stejně budete muset jít do TČ a nebo FVE... Možná když dáte půl metru vaty a 20cm na fasádu tak to vyjde s tím kotlem a krbem
Odpovědět
Prostě jděte klasiku TČ+krb nebo TČ+rekuperace nebo kotel na dřevo, pokud se chcete dělat se dřevem. Teplovodní podlahové vytápění. Obecně extrémní zateplení v PENB zase tolik nepomůže. Tepelné ztráty si můžete spočítat napříkla zde: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... (u podlahy nastavit +5 stupňů venku, u ostatních podle klimatu, které máte, například v okolí Prahy bývá prosinec, leden a únor okolní teplota okolo nuly ) U řádku obálkové konstrukce je tam kalkulačka, kde si můžete vypočítat součinitel odporu tepla. Prostě jděte klasiku 30cm porotherm +15-20cm EPS nebo tvárnice Silka +20cm EPS nebo máte spoustu jiných možností. Jsou lidi, kteří investují statisíce do zateplení (širší zdi a izolace stojí navíc za cihly, izolaci a širší bedňáky, vyšší zateplení podlahy si vyžádá další řádku cihel, .. ), aby ve výsledku uspořili maximálně pár tisíc Kč ročně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od azsinanecovzpomenu:

Chtela jsem jit stejnou cestou. Zenhome se mi tak…
@azsinanecovzpomenu Nie všetko, čo sa zdá lacnejšie je skutočne lacnejšie. Elektrika ťahaná po povrchu je drahšia ako tá zasekaná v stene. Zasekať elektriku trvá tak deň/dva, krabičky na vypínače na omietku sú drahšie ako pod. Nátery fasády a interiéru sú v celkovej cene domu nula nula prd.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@azsinanecovzpomenu Nie všetko, čo sa zdá lacnejš…
@roman_ Nejde jen o tu elektřinu po povrchu. Na zenu chybí SDK, to mi jako pěkná úspora přijde. Elektřina po povrchu po dřevu je v pohodě. U nás v bytě jsme řešili po omítce a to byl teda opruz, to ano.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jeniiiik:

@roman_ Nejde jen o tu elektřinu po povrchu. Na z…
@jeniiiik Aj do stropu sa normálne káble dávajú do vysekaných drážok, SDK nie je nutný.
Odpovědět
Profilova fotka
Zenhome vypadá zajímavě, nicméně je hodně otevřený, takže pokud žijete společensky a máte děti, asi vám nebude vyhovovat. Otevřený koncept půdorysu je hezký, ale zvuk se tam krásně nese, takže večer musíte být potichu, aby mohly děti spát. Stavěli jsme si dá se říct taky minimalistický dům (oproti jiným novovstavbám), půdorys obdélník 16x9m, z ytongu 45cm bez zateplení, topení podlahové teplovodní na el. kotel + kamna s akumulací, nemáme žádné z moderních vychytávek typu venkovní žaluzie, rekuperace, FVE, chytrá domácnost a pod. Jediné, co je navíc, je využití dešťové vody v domácnosti na splachování a praní. Asi bych si zkusila navrhnout takový dům, co bude vyhovovat mým požadavkům, než jít do nějakého typového.
Odpovědět
Jak se říká, proti gustu žádný dišputát. Myslím si, ale že zenhome je hlavně dobrý bussiness pro projekční kancelář. Mají pěkné libivé fotky a zmáknutý marketing. O nějakém ušetření nemůže být řeč. Osobně bych si připadal, že bydlím pořád na stavbě - bez omítek s přiznanými cihly, betonovou podlahou nebo přiznanými rozvody jak někde v Rusku. Jo pro interiér nějakého baru ok, ale pro RD. Jako kdybych k někomu takto přišel, tak si budu klepat na čelo a sám sebe se ptát, zda jim nevyšly prachy nebo co... Lidi postavte si domy, které se líbí vám osobně, stavíte je jednou za život. Raději bych ušetřil na autě nebo něčem jiném. Neblázněte s takovými paskvily, které se schovávají za ušetření peněz, které je ale dost diskutabilní.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Jak se říká, proti gustu žádný dišputát. Myslím…
@rumcajk Je to právě design, který se nám líbí. Takže to právě zapadá do konceptu. Přiznané kabely máme už teď na bytě. Je to tak 80/20. A ano, můj děda třeba nechápe proč to tak máme. Já zase nechápu jeho třicet let starou kuchyň a ,, moderní,, atriovou kostku s imitací kachlových kamen. Design je na každém. Tisíc lidí, tisich chutí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jeniiiik:

@rumcajk Je to právě design, který se nám líbí. T…
@jeniiiik Jasně, mě na tom jen nadzvedává marketing a líbivé fotky s odvoláním na ušetření financí. Troufnu si tvrdit, že ten kdo bude něco podobného stavět, na tom jistě nebude finančně tak špatně, aby si nemohl dovolit omítky a vymalovat. Dále bych se hluboce zamyslel a popřemýšlel, proč ti naši předkové dělali omítky, malovali na bílo stěny, zakrývali kabely atp. Zda to nemělo i nějaký funkční případně bezpečnostní význam.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@jeniiiik Jasně, mě na tom jen nadzvedává marketi…
@rumcajk Tak už len jeden príklad za všetky, v rámci pravidelného úklidu budú musieť utierať prach z komplet všetkých káblov. Chuťovka :D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@rumcajk Tak už len jeden príklad za všetky, v rá…
@roman_ Tohle je prostě subjektivní věc. Komu se to líbí, dá si to třeba takto. Komu se to nelíbí, dá si kabely do zdí. Máme to venkem přes dva roky a nevidím v tom problém. Až malování bude opruz. Zase nemáme milión poliček, koberečků, závěsů a dalších lapačů prachu jako jiní. A denně jezdí robotický vysavač. Tak toho prachu není tolik, respektive je ho fakt minimum. Nicméně příspěvek neměl být o tom jestli se někomu líbí nebo nelíbí kabely venkem.
Odpovědět
Profilova fotka
No neviem. Zrovna omietky sú dosť dôležitá vec v dome. Si neviem predstaviť, že mám neomietnuté betónové ztracáky alebo ytong. Z obidvoch sa neustále práši. To musí byť super na zdravie neustále dýchať jemný cementový prach. Ytong sa dá tupou lyžičkou vyškrábať do stratena. Za mňa je to nezmyselný koncept. Šetríte na nesprávnom mieste. Väčšina ľudí stavia bungalov cez 200m2 s komplikovaným pôdorysom a poťažmo zložitou strechou, so zlou orientáciou a inými nezmyslami, dvojgarážou, len aby na tie 2 minúty nemrzla vonku, kým si oškrábe sklo (alebo zloží plachtu z auta). Stavajú dom, aby im ostatní susedia a známi závideli, nestavajú pre svoje potreby. Preto sa aj hovorí, že ten pravý dom je až ten tretí. Toľko trvá, než sa človek preklopí zo závisti do vlastnej potreby. Doporučujem postaviť menší, ideálne poschodový dom (lepší pomer A/V, menšie TZ) , jednoduchého pôdorysu, ideálne obyčajný obdĺžnik, správne orientovaný na svetové strany, s vhodne veľkými oknami na JV, J alebo JZ tak, aby ste mali v dome dostatočne veľa prirodzeného svetla a aby ste využili solárne zisky. De fakto podľa pravidiel navrhovania pasívnych domov. Pokiaľ preferujete prírodné materiály, hor sa do toho. Dajú sa dať hlinené omietky, všade použiť drevo (nie osb) a hlavne nevymýšľať zbytočnosti ako ku každej izbe šatňa, vlastná kúpelňa, 60m2 kuchyňo-obývák atď. No a nakoniec skúste vymyslieť inú kombináciu ako antracit a všade vynil.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?