Firma po podepsání smlouvy navýšila cenu - je to ok?

Dobrý den, prosila bych o radu, jak se zachovat v situaci, kterou nyní řešíme. V září 2018 jsme podepsali smlouvu se stav. firmou na stavbu RD na klíč. Dohodli jsme se, že cena je konečná. Stavět jsme měli nejpozději v srpnu 2019 a firma měla obstarat v rámci ceny i stav. povolení. Ale jejich vinou došlo ke skluzu a o povolení ještě ani nezažádali. Dnes nám napsali e-mail, že z důvodu růstu ceny stav. materiálu musíme podepsat dodatek ke smlouvě o navýšení ceny o 3 %. Mají na toto právo? Má někdo podobnou zkušenost?
Odpovědět
@saruskas To je spíše na právníka, který by nastudoval původní smlouvu a na základě toho bych dělal další kroky.
Odpovědět
Vcera jsme podepsali smlouvu o dilo na rekonstrukci RD. Soucasti smlouvy je doba od -do zhotoveni rekonstrukce. Tez nedilnou soucasti je podrobny rozpocet s nejvyssi maximalni cenou. V pripade nedodrzeni doby rekonstrukce je sjednana pokuta za kazdy den navic. Resila bych toto s pravnikem a firma si ve vasem pripade zadelava na slusne problemy. Hodne stesti at vam to dobre dopadne
Odpovědět
@saruskas samozřejmě že na to mají právo, aby po Vás žádali podepsat dodatek o navýšení smluvní ceny. Stejně tak máte ale i vy právo ten dodatek nepodepsat a trvat na původní smlouvě. Předpokládám, že překážka (která způsobila zdržení výstavby) nebyla na Vaší straně a tímpádem nevidím důvod k navýšení ceny. Že podražil stavební materiál ano OK chápu, ale s tím měla firma počítat již při své kalkulaci, že když v září 2018 podepisujete smlouvu, tak v lednu 2019 nebude dostavěno. Rozdíl mezi cenou materiálu 2018 a 2019 (no s tím že ještě není zažádáno o povolení tak spíše 2020) ať jim zaplatí ten, kdo jim dělal kalkulaci.
Odpovědět
Rozhodně bych jim dodatek nepodepsal. Kdyby vás mohli donutit, tak to nebudou chtít "dobrovolně" podepsat formou dodatku. A pokud se to zdrželo, ještě bych požadoval penále (pokud je sjednané).
Odpovědět
@saruskas Tohle bych projednavala s pravnikem a ne na strese. Ale podle me s tim nic neudelate. 3% neni podstatne zvyseni-to je myslim az od 10% na zakazku. A pozor-myslim ze do tech 10% muzou zvysovat cenu zakazky bez nejakeho salodlouheho vysvetlovani. Ale chce to prostudovat smlouvu, kterou jste podepsali. Z vasi strany chapu ze 3% treba z 3 mega uz nejake penize udela, zvlast kdyz si clovek bere hypoteku....
Odpovědět
@doog Ano, oni s tím počítáním už právě počítali! Zdražili nám při podpisu cenu oproti původnímu nacenění o 100 000 Kč a teď chtějí zdražit zase. Je to sprosté vydírání, takže jsme majiteli firmy napsali, že nesouhlasíme a uvidíme, jak se k tomu postaví.
Odpovědět
@kekita Nevím, kde jste na to přišla, že můžou sami od sebe zdražit zakázku do 10% bez souhlasu kupujícího? Právo zhotovitele je při významných neočekávaných negativních změnách trhu odstoupit od smlouvy pokud jim odběratel neodsouhlasí vícenáklady, ale i tak je to pro dodavatele problematické aby prokázal významnou změnu negativní trhu (protože zde se bavíme například o krizi nebo úpadku měny). Rovněž máme u nás projekty, které děláme třeba za rok až dva a v kalkulaci se s tím už počítá a nechává se tam rezerva pro očekávané zdražení materiálu a normominuty (a jelikož většinou materiál, u kterého to lze, nakupujeme s předstihem, jde nám z toho část za materiál do zisku). Pokud udělá projektant chybu v kalkulaci a nezohlední to, tak bohužel to jde na naše triko. Jak by se nám v tu chvíli líbilo, kdyby platilo to co píšete :-)
Odpovědět
@doog já jsem psala o tom, že se mají poradit s právníkem - v rozpočtu třeba stačí uvést jedno slovíčko rozpočet s "výhradou" a hned celá situace vypadá úplně jinak. Nevím, jak je napsaná smlouva, kterou podepisovali, ale nebývá to ve prospěch stavících. Něco podobného jsme taky řešili (jiná situace) a až následně zjistíš, že jedno blbé slovíčko ti "změní" obsah smlouvy. Od té doby jsem si řekla, že důležité smlouvy podepíšeme jenom po kontrole právníka...
Odpovědět
@doog Dobrý den, díky za odpověď. A může firma jednostranně ukončit smlouvu, když s navýšením ceny nebudeme souhlasit? Pan majitel se totiž vyjádřil tak, že si máme stavbu poptat u jiné firmy, když nesouhlasíme, a že se stejně přesvědčíme, že nám to nikdo levněji nepostaví. Vymlouvá se na to, že největší nárůst byl v polovině roku 2019. Jelikož už máme nějakou dobu sjednanou hypotéku a čas nám běží, tak bychom neradi hledali jinou firmu... Navíc opravdu v roce 2020 nám to nikdo levněji nepostaví. Ale toto chování mi přijde jako sprosté vydírání pana majitele, který ví, že má dost zakázek a chce na tom vytřískat co nejvíc.
Odpovědět
@saruskas Pozri sa co mas v zmluve - t.j. za akych okolnosti mozu odstupit od zmluvy. Nikto tu nevie vestit z krystalovej gule.
Odpovědět
@deto_oesya Žádné konkrétní důvody, kdy může zhotovitel odstoupit, ve smlouvě uvedené nejsou. Takže nevím, jak si to vyložit. Je to psáno pouze obecně, že musí odstoupit od smlouvy písemně a fakturovat již provedené práce.
Odpovědět
Profilova fotka
@saruskas z toho nic dobrého nekouká. Právníka na ně, ale pokud s nimi stavět začnete, tak si rovnou pořiďte i kvalitní stavební dozor... :-(
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@saruskas Co je to za firmu?
Odpovědět
@saruskas souhlasim s @doog. Ale zavisi, co konkretne mate ve smlouve. S navysenim materialu meli pocitat, navic, pokud mate ve smlouve uvedene, ze budete stavet za rok. Zavisi na hodne vecech - zda mate konecnou castku na pevnou castku plus viceprace nebo s odkazem na polozkovy rozpocet. Zmenit by vam to mohli, pokud byste meli napsane neco jako, ze rozpocet je nezavazny nebo s odkazem na inflaci nebo dalsi. Nejlepsi je pozadat nejakeho pravnika, aby se Vam na to podival. Druha vec je jednani firmy...aby vam dvakrat navysili cenu za dilu kvuli navyseni materialu neni v poradku. Dale urcite neni jednani firmy v poradku, ze si mate obepsat konkurenci, abyste zjistili, ze vam to nikdo neudela levneji (jde samozrejme i o kvalitu, ne? Uz jen to v poradku neni...Takze pokud se s nimi domluvite a zacnete stavet, rozhodne si poridte kvalitni dozor a vse dokumentujte a kontrolujte stavebni dennik. A nezapomente si pisemne odsouhlasovat mozne viceprace....nic po telefonu nebo ustne. Vse aspon pres e-mail, ne-li dodatky...
Odpovědět
@vladimirsvorba Torstav
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?