Prosím o komentář k návrhu dispozice bungalovu 5+kk

Dobrý den, můžeze mi prosím poradit, jaké by jste provedli úpravy? Pravá polovina domu (klidová zona) se mi líbí, s obývacím pokojem nejsem zcela spokojen - zejména pro dojem "nepřehlednosti". Zádveří je orientované do ulice, severní strana. Obývací a dětské pokoje jsou do zahrady na jih. Na obyvák by navazovala terasa. Z pravé strany ještě uvažuji nejspíš montovanou garáž 6x6 m přímo v návaznosti na dům (předsunutou, aby nezasahovala do okna koupelny). Z prava je soused, zleva je volný prostor bez další zástavby. Podlahová plocha je cca 144m2. S ohledem na cenu je volen jednoduchý tvar domu. Problematický se mi jeví obyvací pokoj čtvercového tvaru. Děkuji za pomoc.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od machovsky:

Dobrý den, můžeze mi prosím poradit, jaké by jst…
@machovsky čtvercový obývák je vždy komplikovanější. K pravé části. Není úplně ideální ta malá koupelna nalepena na dětský pokoj. Potomek bude jistě rád, když mu tam budete večer pravidelně splachovat nebo se sprchovat. Zapremyslel bych zda nepostačí jedna koupelna a z této malé by nebyla lepší šatna. Obývací část je problematická. To nejhlavnější - sedačku, kam vodite návštěvy a travite zde odpočinek máte úplně zabitou. Zajímaly by mě navrhnuté rozměry. Máte ji malou a dispozičně hrozně umístěnou. Máte celý jih prosklený ale vy plánujete sedět zády a čumět na vchody? Udělal bych to po rychlé úvaze tedy takto. Krb bych dal na stěnu z technické místnosti, abyste do něj mohli přikládat ze zadu. A kolem nějaké křesílka ok. Sedačku bych posunul a otočil tak, že bych tv pověsil na jižní stěnu. (I za cenu zmenšení a změny oken) Doporučuji kvalitního architekta a projektanta. Ušetří to starosti i peníze.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od machovsky:

Dobrý den, můžeze mi prosím poradit, jaké by jst…
@machovsky Nám by nevyhovoval společný rušivý a průchozí obývák, koupelna přístupná jen z ložnice, tmavé a hůře zařiditelné zádveří, šířky dveří a malá velikost oken. Chápu vaše pohnutky, ale lepší by bylo přeskočit tento vlastně zbytečný krok a vybrat si něco, co se vám líbí, třeba nějaký typový projekt a ten zadat projektantovi jako výchozí ideu, která pak bude k dalším úpravam již rukou projektanta dle vašich přání a libosti k dokonalosti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od machovsky:

Dobrý den, můžeze mi prosím poradit, jaké by jst…
@machovsky Na návrh domu si nájdite architekta, nie projektanta. Nie je to to isté, študujú úplne inú školu. Projektant potom vezme štúdiu od architekta a dopracuje ju technicky, "aby to nespadlo". Je to síce drahšie, ale my sme touto cestou nakoniec šli a za celú výstavbu to hodnotíme ako najlepšie investované peniaze.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud dnes chceš investovat do domu kolem 10M (144*50 000=7 200 000 + pozemek, ...), tak bych neváhal si najmout architekta (nebo být sám architektem, pokud to zvládneš). Projektant podle mě není schopen přizpůsobit dům podle požadavků s domyslením všech souvislostí (pokud to zvládne, pak je to již architekt). Já za nejdůležitější považuji orientaci domu směrem do zahrady/nejlepšího výhledu, zajištění jarní/letní/podzimní terasy včetně zastřešení, vyřešení skladovacích prostor. Uvnitř potom rozumné uspořádání obytného prostoru s ohledem na jeho funkce vaření, jídla a odpočinku vždy s výhledem ven. Cena je pod 1% nákladů.
Odpovědět
Děkuji za komentáře a tipy . Určitě se obrátíme na odborníka, ale chtěl bych mít již konkrétní představu. Požadavek byl 5 místností a současně dětské pokoje a obyvák do zahrady na jih. Nenašel jsem architekta, který by měl zájem pouze o provedení studie a dispozičního řešení. A poptávat kompletní prováděcní dokumentaci se mi moc nechce, protože uvažujeme o dřevostavbě na klíč a firmy, na které jsem se díval, mají většinou vypracování této dokumentace v rámci ceny.
Odpovědět
Mě to zase tak špatné nepřijde. Pokud nebude rovná střecha, tak se mi nelíbí umístění komínu o okraje střechy - komín by byl obrovský a ještě stínil případné FVE. Takže krbovou vložku umístit k technické místnosti. Televizi dát buď na jih nebo na stěnu dětského pokoje a sedačky okolo. Divné je umístění záchoda, když půjdete z venku, tak musíte přes obývák. Proč není okno v technické? Okna v pokojích mi přijdou malá, pokud nejsou až na zem.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak tu již někdo zmiňoval, průchozí obývák z chodby nebude to pravé. Děti si přivedou návštěvu a všichni hromadně budou muset přes obývák. Je to podle mě zbytečně rušivý element. Taky mi přijde zbytečná ta druhá mini koupelna se záchodem. Pokud to chcete na klíč, vybrala bych si typový projekt některé z firem, s kterou chcete stavit a ten bych si nechala upravit na míru.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od machovsky:

Dobrý den, můžeze mi prosím poradit, jaké by jst…
@machovsky podívejte se ke mně do alba, mám tam půdorys bungalovu o zastavěné ploše 144m2, 5+kk. Obývák máme taky průchozí, což je super, za mě jsem ráda, že vím, kdo do dětských pokojů chodí. Možná se inspirujete u nás. Bydlíme už rok a půl a jsme maximálně spokojeni jak s velikostí, tak s půdorysem domu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od maty56:

@machovsky podívejte se ke mně do alba, mám tam p…
@maty56 Vy ste spokojná a čo na to v puberte povedia deti? Nechcel by som, aby o mne rodičia vedeli každý prd. Ale to asi ešte poriešite a dáte im do izieb kamery a čidlá pohybu, aby ste mali dokonalý prehľad.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@maty56 Vy ste spokojná a čo na to v puberte pove…
@roman_ Někteří z nás prostě mají šmírování v krvi. Ale kdyby jim děcka na oplátku vysadily dveře od ložnice, tak by se jim to moc "super" asi nezdálo. Soukromí ano, ale jen pro někoho...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od maty56:

@machovsky podívejte se ke mně do alba, mám tam p…
@maty56 Na Váš projekt jsem narazil, líbí se mi - uložil jsem si odkaz. V podstatě si představuji něco jako je tento dům : https://www.taurushaus.cz/rodinne-dom... . Ale chtěl bych ještě 5. místnost, orientaci dětských pokojů do dvora, proto ten návrh v prvním postu. Velikost oken jsem v návrhu neřešil. Jsem spokojen s kuchyní a ostrůvkem s funkcí baru, jídelní stůl opět s výhledem do dvora, ale zbytek obyváku nevím jak vyřešit. Padly tu některé dobré tipy, tak na nich zkusím popracovat. Definitivní projekt určitě bude dělat profesionál, ale zase si říkám, že nikdo nad tím nestráví tolik času a přemýšlení jako my (na druhou stranu uznávám, že to může být jako vynalézat kolo :-)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@maty56 Vy ste spokojná a čo na to v puberte pove…
@roman_ 😂😂 Dům jsem stavěla pro rodinu, pokud se dětem v pubertě nebude líbit, že vím, kdo k nim chodí na návštěvu, je to jejich problém. Můj dům, moje pravidla. Zas je nemusíme tak rozmazlovat, mají každý vlastní pokoj se šatnou, vlastní koupelnu, dostatek jídla, můžou se věnovat koníčkům, platíme lyžáky, školy v přírodě, výlety, dovolené atd. V případě, že se jim nebude u nás již líbit, po střední škole si můžou žít za svoje a podle svých pravidel. Nepotřebuji děti v pubertě šmírovat, ale dokud jsem za ně odpovědná, tak mají smůlu. Až budou dospělí, ať si dělají, co chtějí.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od machovsky:

@maty56 Na Váš projekt jsem narazil, líbí se mi -…
@machovsky nad naším projektem jsem strávila cca rok života, než jsem ho vyladila tak, jak je postaven. Bude to asi váš jediný dům, nespěchejte na to, určitě si nechte poradit od architekta, vzhledem k celkové ceně domu je to minimální částka, kterou za to zaplatíte. A tahle se opravdu oplatí. Spíš bych si dala kuchyň z Ikea a ty ušetřené peníze dala na super projekt, než naopak. Kuchyň pak kdykoliv vyměníte, ale rozložení místností a pod. už ne.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od machovsky:

@maty56 Na Váš projekt jsem narazil, líbí se mi -…
@machovsky ten projekt se mi moc líbí, pokud by jste netrval na oknech dětského pokoje stejným směrem, dala by se levá část upravit tak, aby tam byla i pracovna, koupelna pro rodiče i TM.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od maty56:

@machovsky podívejte se ke mně do alba, mám tam p…
@maty56 Jenže tady musí návštěva, pokud jde na záchod, jít do části domu s ložnicemi. To není vhodné. Obývací pokoj s kuchyní nemusí být 52 m2, ale stačí méně. Chtělo by to změnit celý prostor zádveří, technické, záchodu a vstupu do chodby s ložnicemi.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@maty56 Jenže tady musí návštěva, pokud jde na zá…
@jirkajiri já jsem nikde nepsala, že se mi ten návrh líbí. měl by se předělat a to pořádně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?