Kotel-aku. nádrž-podlahové topení

Dobrý den, chtěl bych vedět zda-li nemá někdo podobně řešené topení, nebo to je blbost :-). Mám byt o výměře 80m2, po celé ploše by bylo podlahové topení, a tepelné ztráty, přibližně vypočtené, mezi 5-7 kw. Přemýšlím nad pořízením tepelného čerpadla nebo kotle na peletky s AKU nádrží. Přikláním se ke kotli s tou AKU, protože nabídky na tepelko jsou, mi přijde, až moc vysoké a kotel s dotací mě vyjde mnohem levněji. Každopádně by mě zajímal provoz takového systému. Má představa je že se Aku natopí (na 30-40 stupnu), třeba za půl dne až den a pak den, dva kotel nejede, pak se zapne když je třeba a tak pořád dokola. Tím by se snížila spotřeba a mělo by mě to vyjít stejně nebo levněji než provoz tepelného čerpadla. Nebo se hodně pletu a nakonec se přemluvím pro tepelné čerpadlo. Zajímajímě vaše zkušenosti či názory. Dekuji. P.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od matejpol:

Dobrý den, chtěl bych vedět zda-li nemá někdo pod…
@matejpol
Odpovědět
Tak máte byt? Nebo máte dům a říkáte tomu byt? Protože AN s tepelkem si těžko postavíte do třetího patra
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od matejpol:

Dobrý den, chtěl bych vedět zda-li nemá někdo pod…
@matejpol kotle na pelety se umí automaticky zapálit podle potřeby tepla. Nepotřebujete tedy žádnou velkou AN. Stačí použít 300 až 500l AN s vnořeným výměníkem pro ohřev TUV. Takže v podstatě větší bojler, který zajistí jak ohřev TUV, tak i zdroj teplé vody pro topení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Tak máte byt? Nebo máte dům a říkáte tomu byt? Pr…
@vladimir_sacha Mám přízemní byt, kde by případný kotel byl přímo pod naším bytem ve sklepě (nějakých 3-5 metrů) a tepelné čerpadlo by na tom bylo podobně
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od matejpol:

@vladimir_sacha Mám přízemní byt, kde by případný…
@matejpol Vy plánujete topit do PT. To má samo o sobě obrovskou akumulaci. AN možná ani nepotřebujete, ale pokud chcete i ohřev TUV, tak je podle mého názoru nejvhodnější použít malou AN s vnořeným nerezovým výměníkem pro TUV. Vy opravdu nepotřebujete akumulaci na den topení. To má význam pro kotle, kde musíte zatápět ručně. Spíše se podívejte na ceny pelet. Ekonomicky to zřejmě vyjde srovnatelně jako v případě TČ. Samozřejmě investičně je to dost velký rozdíl.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od matejpol:

Dobrý den, chtěl bych vedět zda-li nemá někdo pod…
@matejpol jak je řečeno pokud máte automat co se sám zapálí je blbost investovat do An která by se nahřála a pak topila budete mít akorát větší ztráty. Do An se totiž nabíjí co nejvyšší teplota vody. AN dát jen kvůli TUV případně nevím jaký je minimální výkon toho kotle aby necykloval a tak dat malou AN pokud neřešíte TUV.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?