Vytápění Tepelné čerpadlo s rekuperací nebo elektrické s klimatizací

Ahoj, jaké byste zvolili vytápění? Bungalov 150m2. Tepelná ztráta celkem 4,88 kW (4,28 prostup obálkou + 0,6 větrání při rekuperaci). Přes PENB nám projdou tyto varianty. Var 1) teplovodní podlahové topení + TČ s ohřevem TUV + centrální rekuperace Var 2) elektrické podlahové topení + 4 klimatizace (v obytných místnostech) jako hlavní zdroj vytápění + bojler s TČ (Ariston Nuos Evo 150) Var 1 - o dost dražší. Větší komfort. Ale jak dlouho bude TČ fungovat než se rozsype. Var 2 - levnější varianta, ale hodně dražší provoz. Diskuzí jsem přečetl mraky, ale nevím co zvolit. Je tu někdo kdo vytápí pouze klimatizací a vyhovuje mu to? Pokusil jsem se varianty porovnat, viz příloha. Vychází mně, že větší náklady na var1 se nevrátí ani za 15 let. Velká neznámá je cena elektřiny za 10 let. Předem děkuji všem za komentáře.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vr_brno:

Ahoj, jaké byste zvolili vytápění? Bungalov 150m2…
@vr_brno celé je to jen o tom, zda preferujete komfort nebo vanu. To si musíte rozhodnout sami.. Osobně bych variantu s klimatizací nebral. Jinak na dnešní dobu máte dost vysoké TZ
Odpovědět
Dobry den, zajimalo by mne, zda by Vam nevysel PENB i pokud byste ve Var 2 misto klimatizaci a bojleru pouzil rekuperaci s ohrevem vody (160l) a prichlazovanim Nilan ESO (~200k). Pokud by PENB vysel, mozna by stalo za zvazeni, zda tech 50k nepriplatit - pridalo by to do Var 2 i rekuperaci. Nicmene nutno rici, ze prichlazovani rekuperaci nikdy nebude tak dobre, jako samostatna klima.
Odpovědět
Sem tam pritapam klimou v prechodnom obdobi ale topit s tym celu zimu ako jedinym zdrojom by som nechcel. Osobne by som sa zamyslel, ci beztak nebudete chciet instalovat klimu na leto. Naklady v exceli su realne?
Odpovědět
Profilova fotka
Mám sice ztráty menší 3,7kW, ale zvolil jsem jako hlavní zdroj aktivní rekuperaci. Jako dodatečný jednu klima jednotku v hlavní místnosti a jako záložní infra panely. Teplá voda jde přes splitový bojler. Za loňský rok jsou spotřeby vzduch-2000kWh, klima (pouze v zimě) 500kWh, voda 430kWh. Aktivní rekuperaci nikdo nezaregistuje ani po uzpozornění, klasickou klimu ano, ale všichni návštěvníci příjemně. Večer pokud v zimě běží, tak je trošku slyšet - hlavně reverzní chod a proto bych ji nedával do místností, kde se spí. Varianta 1 je průchozí, ale variantu 2 bych v každém případě rozšířil o rekuperaci a dráty v podlaze vyměnil za panely. Zvážil bych i mojí variantu 3.
Odpovědět
Elektrické podlahové topení bych nedával, určitě bych dal teplovodní z důvodu možnosti více zdrojů tepla v budoucnu. Vidím, že v druhé variantě nemáte rekuperaci, chcete ji? Pokud ne, tak bych ve variantě jedna místo rekuperace za 140 tisíc dal komín za 40 tisíc, ušetříte 100 tisíc. Taky je možnost vykašlat se na podlahové vytápění úplně a v druhé variantě použít klimatizace+přímotopy+FVE na ohřev vody. Například RD Rýmařov tak staví: Technologie Tepelné čerpadlo vzduch / vzduch s možností vytápění nebo chlazení splitovými klimatizačními jednotkami Elektrické nástěnné přímotopné panely s termostatem, bez centrální regulace Ohřev TUV pomoci přímotopného zásobníku 160-200 l s podporou ohřevu pomoci jednofázového ON-GRID fotovoltaického systému o výkonu cca 2,7 kWp https://www.rdrymarov.cz/stavba-domu-... Myslím, že RD Rýmařov nabízí i možnost TČ+podlahovka za příplatek asi 200 tisíc Kč oproti klimatizacím.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vr_brno:

Ahoj, jaké byste zvolili vytápění? Bungalov 150m2…
@vr_brno Je to asi o vlastných preferenciách, ale za mňa rozhodne varianta 1. Mimochodom, síco tomu tak skoro nikto nehovorí, ale klimatizácia je tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, ktoré ale nie je primárne určené na kúrenie, aj keď to samozrejme tiež dokáže.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@vr_brno Je to asi o vlastných preferenciách, ale…
@roman_ Samozřejmě jsou i klimatizace určené pro topení. Doba se posunula.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marfycz:

@roman_ Samozřejmě jsou i klimatizace určené pro …
@marfycz Áno, a hovorí sa tomu TČ vzduch-vzduch. Ja mám ale osobný problém aj s pojmom klimatizácia. Pretože podľa mňa by mala klimatizačná jednotka riešiť klímu komplexne, tzn. vedieť prisávať čerstvý vzduch a regulovať teplotu a vlhkosť podľa zadaných hodnôť. Tak ako to dokážu klimatizačné jednotky na veľkých budovách. To, čo sa predáva ako klimatizácia je vlastne len pomerne hlúpe tepelné čerpadlo, ktoré len ohrieva alebo chladí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@marfycz Áno, a hovorí sa tomu TČ vzduch-vzduch. …
@roman_ Řadu let je taková jednotka na trhu a jmenuje se Daikin Ururu Sarara.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marfycz:

@roman_ Řadu let je taková jednotka na trhu a jme…
@marfycz Netvrdím, že nič také neexistuje a áno, to už je potom klimatizácia.
Odpovědět
Bratr má již postaveno, topí výlučně tepelným čerpadlem, k němu zvolil podlahovku a nemá žádné výhrady. Co se týče klimatu, to mu příliš nedoporučovalo kvůli zdravotním důvodům. Není to nejchytřejší řešení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@vr_brno celé je to jen o tom, zda preferujete ko…
Všem děkuji za příspěvky. @zubr487 Je to tak ja píšete, var1 TČ s rekuperací považuji za komfort. Jenom mě děsí cena kvalitního TČ s výhledem, že nevím kolik bude stát servis za 10, 15 let a jak dlouho vlastně vydrží. Proto se zajímám o var2. Otázkou je jestli cenový rozdíl variant je při stavbě domu ten nejpodstatnější. Musíme si to nějak srovnat. @cast Zajímavá varianta. Pro nás možná moc odvážné řešení "oproti standardu", ale promyslíme to. PENB jsem zadal s tím, že nemáme vyřešené vytápění a že chceme poradit kombinace. Zpracovatel nám doporučil varianty: a) TČ+klasické FVE 15panelů b)TČ+FVE ohřev TUV+rekuperace c)TČ+krbová akumulační kamna. Až po nějaké komunikaci řekl, že tyto kombinace ví, že projdou a že je neoptimalizoval na náš RD. Po drobné úpravě tl.izolací se dobral k uvedeným dvěma variantám. @deto_oesya Náklady jsem se snažil spočítat, aby byly co nejvíc reálné. Náklady na vytápění jsou podle TZ a kalkulačky na tzb-info. Náklady na stavbu část podle poptávek, část podle oka. Jako druhý zdroj uvažujeme el. podlahové topení, hlavně pro koupelny, chodby kde nebude přímo klimatizace. @radim2015 Velice zajímavá varianta. Tu spotřebu máte krásnou. Nevím jestli jsme dost odvážní jít do tohoto řešení, ale promyslíme to. U var2) doplnění o rekuperaci pořád zvažuji s tím, že rozvody bych si udělal sám a vzal základní pasivní. Ty infra panely mě zaujali. Nic o nich nevím. Máte je na na stěně jako radiátory nebo na stropě? Dá se zjednodušeně říct, že pokud dám do každé místnosti jeden panel, vyjde toto řešení o dost levněji oproti drátům v podlaze, při stejné spotřebě 1:1 el./teplo? @jirkajiri S tím komínem je to dobrá "finta" jak splnit PENB. O rekuperaci pořád přemýšlíme a asi jí uděláme. Přímotopy určitě prostuduji, oproti el. podlahovce, zajímavé řešení. Ohřev vody ve var2 uvažujeme zatím luftbojler místo FVE, abychom nepřišli o dotaci na možnou budoucí FVE. @roman_ @marfycz @kamilpo Díky za info.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od vr_brno:

Všem děkuji za příspěvky. @zubr487 Je to tak ja …
@vr_brno stavíte nový dům. Pokud budete dělat podlahy mokrou cestou (anhydrit nebo beton), tak náklady na podlahové topení jsou buď dráty + termostaty nebo trubky + rozdělovač. Pokud si to uděláte sám, tak materiálově je to tak 30k. Přímotopy beru jako nesmysl pro totální finanční zoufalce. Infrapanely budou násobně dražší. Co se týká rekuprace, tak určitě minimálně pasivku. Nevím zda plánujete dotace, ale pokud vím, tak rekuperace je jedna z hlavních podmínek. Kromě toho je to zase hlavně o komfortu. Máte dost vysoké TZ, možná by stálo za úvahu ještě přidal izolaci nebo lepší okna. S tím souvisí i topení aktivní rekuperací. Topný výkon je velice malý a navíc je to jen teoretická hodnota. V praxi je to tak, že pokud potřebujete víc topit, musíte zvýšit průtok vzduchu a tím neúměrně klesá vlhkost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@vr_brno stavíte nový dům. Pokud budete dělat pod…
@zubr487 Díky za nasměrování. Hodnotu TZ máme, protože jsme zvolili bungalov místo patrové kostky a orientace pozemku není ideální. Stěny 250 cihla s 180 EPS, podlaha 180 EPS, strop vazníky s 360 vaty, okna trojskla. Dotace v létě změnili a nyní jsou pro novostavby pouze na pasiv+, na který nedosáhneme.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vr_brno:

@zubr487 Díky za nasměrování. Hodnotu TZ máme, pr…
@vr_brno 18 cm izolace není žádná sláva. Pokud můžete, tak bych přidal nebo alespoň použijte šedý EPS. Ještě jsem se díval, kdo a proč radil přímotopy. Pan jirkajiri se o nich zmiňoval v souvislosti s dřevostavbou. Tam se podlahy obvykle dělají suchou cestou. To je cenově uplně jinde. Pokud stavíte klasickou zděnou stavbu, budete téměř jistě dělat podlahy z anhydridu nebo betonu. V tom případě je cenový rozdíl mezi podlahou s nebo bez PT prakticky zanedbatelný. Podívejte se na ceny. Trubky Vás vyjdou na cca 20k, rozdělovač 4k a elektrokotel 27k. V případě trubek neboli teplovodního topení pak snadno vyměníte elektrokotel za TČ. Elektrické kabely vyjdou prakticky stejně, protože kabely jsou a nevím musíte započítat i termostaty a další jističe
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@vr_brno stavíte nový dům. Pokud budete dělat pod…
Celoskleněné infrapanely mám z Jeseníku a jejich cena byla kolem 20 000Kč. Mám je na stropech, ale nepoužívají se (slouží pouze jako záloha a letošní zimu běžel jeden pouze 8 hodin přes noc kdy jsem vypnul klimu při -15°C). Příchozí si jich většinou ani nevšimnou a domácí je nevnímají. Také mám bungalov (trošku větsí) a doporučuji přidat na zateplení/oknech. Na rozdíl od @zubr487 mám zkušenosti s používáním aktivní rekuperace a v zimě její výkon nezvyšuji, když potřebuji topit, ale zapínám jednotku klimatizace, která topí lokálně v obýváku. Vzduchotechnika totiž dodá stejné množství energie i při různých hodnotách objemu, jde ale jen o zhruba 1kW, což u mně stačí tak do denní průměrné teploty 5°C při zatažené obloze. Vlhkost v zimě samozřejmě klesá s ohledem na množství větraného vzuchu, a proto jej mám nastaveno na minimum. Letos jsem měl minimum kolem 37% při venkovních "silných" mrazech. Naopak v létě je aktivka naprosto dostatečná pro chlazení/odvlhčování a běží tak 30 dnů. Maximální teplota mi dosahuje v létě na 23-24° a vlhkost se snažím mít pod 60%, což někdy nejde. Na závěr jedno doporučení - moje nejlepší vychytávka na domě je odtah z mísy WC do rekuperace a už jenom pro tuto funkci bych se bez rekuperace neobešel.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

Celoskleněné infrapanely mám z Jeseníku a jejich …
@radim2015 všiml jste si, že tazatel má proti Vám dvojnásobně TZ? Aktivka mu moc nepomůže
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@vr_brno stavíte nový dům. Pokud budete dělat pod…
@zubr487 Přímotopy jsem uváděl jako možnost jak firma projde PENB za co nejnižší peníze. Co se týče topení klimatizací, tak ne každému vyhovuje foukání teplého vzduchu a topení přímotopy je drahé. TZ Vám počítal nějaký odborník? Zdá se mi to moc na to jaké máte paramery obálky domu. Například nemusel započítat solární zisky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vr_brno:

Ahoj, jaké byste zvolili vytápění? Bungalov 150m2…
@vr_brno je klimatizace a klimatizace. Pokud chcete topit komfortne, tak uvazujte o Daikin Perfera nebo Toshiba Haori. V dodanem rozpoctu 100 tis. se obavam ze se jedna o levnou cinu, ktera po 7-8 letech vypovi sluzbu, bude hlucna venku i uvnitř. Osobne bych sel do varianty tepelneho cerpadla, ale ne za ceny ktere jsou v cesku. Objednat ze zahranici. Čerpadlo koupíte do 200k a s dotaci NZÚ vas vyjde na 100k. Cerpadlo + podlahovka, podlahovku udelate za 30k svepomoci. Nejdrive bych ale snizil TZ.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od majkl86:

@vr_brno je klimatizace a klimatizace. Pokud chce…
@majkl86 Problém ani nie je, žeby si to TČ kúpil zo zahraničia, ale že: - nikto mu to nenamontuje, pretože nemá zisk z predaja čerpadla - nikto mu to poriadne nezoservisuje a už vôbec nie, ak to bude nejaká no-name značka - dotáciu nedostane, pretože novostavba (1) aktuálne podmienky sú tak prísne, že bungalov určite neprejde 2) dotácia je len na výmenu neekologického zdroja - ten on nemá 3) musí to nainštalovať niekto s razítkom). Osobne by som išiel do varianty TČ + podlahovka. Síce drahšie vstupné náklady, ale oveľa lacnejšie provozné náklady. A bonusový tip na záver - neviem, či je ten bungalov zateplený EPS/vatou, ale ak hej, treba pridať. Cena EPS je o dosť menej ako 50% ceny zateplenia, takže zvýšením izolácie na maximum možného cena zateplenia nevyskočí dvojnásobne. A dať šedý EPS.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@majkl86 Problém ani nie je, žeby si to TČ kúpil …
@josefx to je pravda, neuvedomil jsem si ze prakticky neni stáří budovy pro NZU. Nicmene kazdy ma ve svem okoli instalatera, elektrikare. Neverim, ze by mu to nikdo nenamontoval a nejel si kazdy rok pro pravidelnou uplatu za servis. Bavim se o cerpadlech Fujitsu, Mitsubishi.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@radim2015 všiml jste si, že tazatel má proti Vám…
@zubr487 No pokud je 4,88 dvojnásobkem 3,7, tak asi půjdu vrátit diplom 😀
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@zubr487 Přímotopy jsem uváděl jako možnost jak f…
@jirkajiri TZ počítal zpracovatel PENB. Možné kombinace vytápění i TZ mě zasílá jenom napsané po emailu. Až mě pošle protokol můžu ho sem nasdílet. @majkl86 Myšlenka TČ ze zahraničí je dobrá, ale jen pro někoho kdo to umí vše zařídit a nebojí se to risknout. A to já nejsem. @josefx Díky za kometář.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

Celoskleněné infrapanely mám z Jeseníku a jejich …
@radim2015 Díky za komentář. Na tom zateplení asi přidáme a snížíme si TZ.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@vr_brno stavíte nový dům. Pokud budete dělat pod…
@zubr487 Ještě k těm přímotopům. Než elektrické podlahové topení tak bych raději volil přímotopy, účinnost a tedy i cena za vytápění stejná, ale podlahovka se špatně reguluje. Takže z podlahy jde pořád teplo, i když už svítí slunce a nebylo by to vůbec potřeba. Potřeba vytápění je 7778 kWh, v případě pořízení TČ je možné tuto hodnotu dělit třemi, takže 2592 kWh za rok. Neboli zhruba 15 tis. Kč za rok. To není mnoho obzvláště pokud si člověk ještě pořídí FVE. Co se týče tloušťky zateplení, tak více je sice lépe, ale návratnost dalšího zateplení je sporná. To už raději investovat do FVE nebo TČ.
Odpovědět
Daikin je v pohodě klima, tu bych klidně doporučoval, i když já osobně s ní zkušenost nemám, ale známí ano. :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@zubr487 Ještě k těm přímotopům. Než elektrické p…
@jirkajiri O návratnosti je dobré sa baviť pri rekonštrukcii, pri novostavbe, ak nie je rozpočet úplne našponovaný, dajte zateplenie maximálne možné, 30 cm polyš na steny, 50 cm vaty na strop. Cenový rozdiel nie je tak veľký ako napr. lacné vs. drahé interiérové dvere a iné veci, čo sa časom dajú jednoducho vymeniť. V rozpočte novostavby sa to stratí. Najlacnejšia energia je tá, ktorú vôbec nepotrebujete. No a potom až začnite riešiť topný zdroj. Doporučujem podlahovku a čím do nej budete teplo dávať môžete tiež casom vymeniť. Cenou vyrobeného tepla dávajú zmysel TČ, plynový kondenzačný kotol alebo pevné palivá.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@jirkajiri O návratnosti je dobré sa baviť pri re…
@roman_ Rozdíl 20 cm polystyrenu a 30 cm polystyrenu na zeď typu obyčejný Porotherm už zase tak velký není. U stavby typu bungalov 150 m2 bude rozdíl cca 500 kWh za rok, při použití TČ pak 133 kWh neboli rozdíl ve vytápění cca 1000 Kč/rok za elektřinu. A to nepočítám fakt, že se sníží solární zisky z oken, takže pokud nebude předsazená montáž, tak ve výsledku může být spotřeba z důvodu nižších solárních zisků ještě vyšší. Navíc cena dodatečného 10cm EPS.
Odpovědět
Dobrý den, stavěl jsem asi před třemi lety a mám velmi podobnou konfiguraci: - bungalov 6+kk 161m2 + garaz 30m2 - TZ asi kolem 4,8kW - zdi 240 + šedý EPS 210, v podlaze bílý EPS 200, strop 380 PUR pěna, veliká okna trojskla Ug=0.7 Mám teplovodní podlahové vytápění napojené na elektrokotel + pasivní rekuperaci. Dále ve všech obytných místnostech klimatizace (1x single split obývák, 5x multi-split pokoje). Minulý rok jsem topil pouze elektrokotlem a spotřeba byla asi 14MWh, což je fakt hodně na nový normálně zateplený dům. Zpětně bych zvolil asi lepší okna - stavěl jsem v době ještě před tím než tak neuvěřitelně vyletěly ceny energií. S mou tepelnou ztrátou jsem byl na rozhraní návratnosti TČ. Nyní by se zcela jistě vyplatilo. Chtěl jsem tehdy jít jednoduchou cestou elektrokotle, který se nikdy nepokazí. Původně jsem uvažoval o topných rohožích jako vy, ale všichni mě od toho odrazovali s tím, že nebudu moct dobudoucna změnit zdroj vytápění. V jedné z koupelen mám ještě navíc topné rohože a nemůžu si to vynachválit. To bych vám také doporučil. Klidně natáhnout hady na teplovodní topení + pod kachličky dát normální elektrické rohože - stojí to pár korun a nemusíte kvedlat s průtoky, pokud topíte jen klimatizacemi. Je to v podstatě zdvojené vytápění. Letos topím výhradně klimatizací. Jde to i v nejhorších mrazech, ale komfort topení do podlahy to mít nikdy nebude. Na druhou stranu mi vyhovuje, že je to rychlé teplo. Do pár minut to je vytopené. Většinou obývák nechávám topit celý přes noc a v jednotlivé pokoje spouštím nárazově. Pokud je nutné topit i v pokojích v noci, tak mám zapnutý nejnižší výkon a nijak extra to při spaní neruší. Akorát to někdy vyluzuje zvláštní zvuky, když to pumpuje chladivo. Myslím, že v tomto režimu se dostanu na roční spotřebu 7-8MWh, ale je nás 5 lidí, žena na mateřské, já home office, takže ten nejhorší topný scénář. Mně vyšel PENB bez bojleru s TČ (mám ještě krb). Než bojler s TČ tak bych si asi spíš pořídil rovnou TČ a nejlépe aby umělo chladit i do podlahy. Já těch klimatizací nelituju, dá se s tím topit celý rok. Ale uvědomuju si, že to bylo celkem drahé řešení - v podstatě to vytápění mám zdvojené. Celkově si myslím, že zimy budou spíš mírnější a budou teplejší léta, takže si myslím, že jsem neudělal zas tak špatné rozhodnutí (mám daleko komfortnější chlazení než vytápění).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mirez:

Dobrý den, stavěl jsem asi před třemi lety a mám …
@mirez Díky za komentář.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?