Vyvazeni podlahoveho vytapeni v RD

Ahoj mame RD 2 patra 2 rozvadece na kazdem patre v kazdem rozvadeci mame extra cerpadlo, ktere pohani vodu. Vytapeni plynem, ale nyni moc nevyuzivame (drahota) Vyuzivame krb s vymenikem. A problem je v tom, ze nemuzu vyladit podlahovky, aby topily obe stejne. Proste mi hlavne topi vrsek a spodek vubec, nebo kdyz zavru vrsek, tak mi topi jenom spodek, ale nemuzu to vyladit, aby se tepla voda dostala jak nahoru, tak dolu. Nedokazala by nejaka dobra duse poradit, kde je problem? Nyni mi hlavne leti tepla voda nahoru, kde prevazne nejsme a dole je teplo jen od krbu, ale podlaha netopi (rozvadec- studeny)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jakubbry:

Ahoj mame RD 2 patra 2 rozvadece na kazdem patre …
@jakubbry Ten zelený ventil je termostatický ventil (nechá se na něm nastavit teplota)? Problém je zřejmě v tom, že teplovodní krb je zdroj s velice proměnným rozsahem teplot a průtoků. Výkon se dělí podle poměru hydraulických odporů, jenže ty jsou kvadraticky závislé na průtoku. V případě kombinace PT a teplovodního krbu se obvykle vkládá akumulační nádrž. Ta jednak zajistí definované průtokové podmínky a hlavně zajistí definovaný odběr topného výkonu. Osobně bych se bál topit výkonným teplovodním krbem přímo do PT. Co uděláte, pokud se termoventily uzavřou po dosažení nastavené teploty ? Zatím jsem takovou sestavu, jako máte Vy neviděl a dost pochybuji, že to jde spolehlivě vyvážit. Vyzkoušejte nahoře nastavit nižší teplotu a případně trochu omezte průtok na přívodu rozdělovače (třeba červený ventil).
Odpovědět
Snížit výkony čerpadel, dát je na nižší průtok, měl jsem to stejné, čerpadla jely na II obě a podlaha sice topila ale právě jen nahoře a dole ne. Tak se daly na I a už to začínalo, pak ještě termoventily na nich na 50C nastavit a nakonec servo + jednotku na trojcesták na řízení teploty zpátečky a je po problému.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@jakubbry Ten zelený ventil je termostatický vent…
@zubr487 Pokud se uzavřou, tak se přetopí, právě proto jedeme na ventilech na 50C, protože taková teplota se nikdy nevrátí a pořád ta podlaha z toho bere.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Snížit výkony čerpadel, dát je na nižší průtok, m…
@vladimir_sacha 50 °C do podlahy je zverstvo. Z toho si prosím nikto príklad neberte.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@vladimir_sacha 50 °C do podlahy je zverstvo. Z t…
@roman_ Pokud to má tazatel stejně, bez AN tak mu nic jiného nezbyde, jakmile se podlaha natopí a přestane brát tak začne vařit
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@roman_ Pokud to má tazatel stejně, bez AN tak m…
@vladimir_sacha Jenže Vy tam tu AN máte. Jen jak je u Vás zvykem ji máte zapojenou blbě. Já se ale ptal, co tomu říká Vaše dlažba.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@vladimir_sacha Jenže Vy tam tu AN máte. Jen jak …
@zubr487 Projekt byl a je podle něho na zpátečku a proto jsou v rozvaděčích PT diferenciální ventily tlaku, aby co už nepojmou trubky a čerpadlo natlačí do railu podlahovky, tak aby šlo zpět a do nádrže, což sice je možnost, ale čerpadla musí valit na 2 nebo 3 stupeň, hořet to musí taky víc a strhne to všechnu vodu z radiátorů a ty budou studené. Takže takové řešení je nesmyslné a muselo by se přeletovat vedení, přeházet kus rozvodů a napustit zase atd....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@zubr487 Projekt byl a je podle něho na zpátečk…
@vladimir_sacha To je nesmysl. AN nemůže být zapojena jen na zpátečku. Projekt byl od počátku navržen blbě a jen pro akumulaci od solárů. Podobně nechápete, k čemu tam jsou ty přepouštěcí ventily. Že to máte blbě víte již pěkných pár let a nechápu, proč jste to již dávno nepředělal. Platí, co jsem napsal hned v úvodu. AN zajistí, že každý okruh si jede jen podle svých parametrů a okruhy se vzájemně neovlivňují. Nepotřebujete řešit podobné kraviny, že Vám jedno čerpadlo strhne vodu druhého okruhu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?