Textilie pod štěrk na terasu

Dobrý den, jdu si k vám pro radu. Budeme dělat terasu a stání pro auta, zatím máme ještě z loňska navezenou vrstvu cca 5-10 cm štěrku. Bohužel jsem pod štěrk nedali žádnou textilií a prorůstá dost plevel. Tudíž plevel musíme vytrhat. A teď se ptám co dál, můžu textilií dat na vrstvu štěrku a následně dále zasypávat/vrstvit štěrk a následně zámkovku nebo budu muset navezený štěrk odhrabat, položit textilií na zem a následně zasypat štěrkem ? Jakou gramáž textilie zvolit, 200g/m2 ? Děkuji za rady
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od steev03:

Dobrý den, jdu si k vám pro radu. Budeme dělat te…
@steev03 Geotextília prerastaniu plevela nezabráni a 5-10 cm vrstva štrku je pod auto málo. Celková vrstva by mala byť ideálne až 40 cm. Tiež záleží aký štrk tam máte navezený a či Vám priestor dovolí to zvýšiť ešte o 30-40 cm, ak nie, tak to musíte vyhrabať. Ideálna skladba pod auto do 3,5 t je: - zhutnená hlina - 5-10 cm štrkopiesok 0/8 - 20 cm kamenivo 16/32 - 10 cm kamenivo 8/16 - 2-3 cm jemná podkladná vrstva pod dlažbu, štrk 4/8 - 8 cm dlažba Geotextíliu by som dával pod prvú vrstvu v prípade, že máte ílovitú zeminu, v ktorej by sa to utopilo. Ale to tam nie je kvôli rastlinám.
Odpovědět

@steev03 Geotextilie samozřejmě prorůstání plevele zabraňuje, od toho se vyrábí. Pokládá se vždy na zeminu, teprve na ni ostatní vrstvy. Jinak se potrhá. Co se týká gramáže, tak doporučuji co nejvyšší. Těch 200 minimálně.
Odpovědět

@steev03 Pokud tam bude klasická skladba, tedy aspon těch 20 cm štěrku a na to dlažba, tak tam žádná tráva prorůstat nebude, spíš se začně uchycovat ve spárách (až tam nabadá bordel). Za mě tam tedy geotextilie nemá žádný význam. Mám to také bez už 5 let a nikde žádná tráva neprorůstá spíše se jedná opravdu jen o plevel který roste ve spáře.
Odpovědět
geošku jednoznačně a hlavně s co nejvyšší gramáží 👌
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@steev03 Geotextilie samozřejmě prorůstání pleve…
@jozkakomosny Plevel mi cez geotextíliu veselo prerastá, ako by tam skoro nebola. Tu to ale má význam pre ušetrenie na materiáli. V ílovitom podloží alebo na ornici by sa polovica toho štrku postupne utopila, preto je to dobré odseparovať.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?