Rozvod elektřiny v chatce

Ahoj, pravě jsem dodělal dřevěnou chatku (zahradní chatka), která je ze smrkových spárovek 28 mm. Chci do ní zavést elektřinu a to tak, že tam natahnu 5x2,5 mm CYKY a dam tam rovaděč, to pak rozvedu na světla, zásuvvky ap. Asi tam budu dávat i izolaci, ale tak či tak, rozvaděč by byl umístěný na dřevě. Asi nebude vhodné ho "utopit" v izolaci, ale dát ho na povrch. To samé bude i u vypínačů a zásuvek, tady zase použil bych "venkovní typ" vypínačů a zásuvek., tak či tak vše bude na dřevě. Mám pod rovaděč, vypínače, zásuvky použít takovou tu nehořlavou podložku? (taková ta šedá asi 4 mm podložka) Nebo to není nutné? A kabeláž by asi neměla být problém schovat do izolace, ne? Teoreticky by nemusela být v chráničce, nebo co mi poradíte? Děkuji Jiří
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jourar:

Ahoj, pravě jsem dodělal dřevěnou chatku (zahradn…
@jourar Nejlepší bude nechat si to udělat od elektrikáře.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jourar:

Ahoj, pravě jsem dodělal dřevěnou chatku (zahradn…
@jourar Nehorľavú podložku určite, ale opýtajte sa toho, čo Vám tam bude robiť revíziu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jourar:

Ahoj, pravě jsem dodělal dřevěnou chatku (zahradn…
@jourar chápu že chcete ušetřit nějakou tu kačku za elektrikáře. Ale zrovna u toho když tomu člověk moc nerozumí je vysoké ryziko že v lepším případě chatka shoří a v horším že to někoho zabije. Je toho mraky a lidí si furt říct nedají. Ale když trvate že to budete dělat sám tak není pravda že vše musí mít nehořlavou podložku. To určuje výrobce jestli je zařízení možné montovat na hořlavi povrch. To se týče i kabelů. A nevím odkud tahate přívod ale doporučuji rozvaděč ještě přízemnít aspoň 6 mědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Na kabely chráničku a nehořlavé podložky pod vše, co je v kontaktu se dřevem, pokud to tedy není už od výrobce určeno ke kontaktu se dřevem, pak samozřejmě podložka být nemusí.
Odpovědět
Děkuji všem za rady. Hlavně Pyramisu, raději dam podložku všude, ikdyž si myslím, že nebude nutná, jsou to všechno venkovní krabice určené na omítku, tak by nemusel být problém, ale jistota je jistota, Stejně tak dám kabel do chráničky aspoň té obyčejné. Možná i do země i dám do obyč chráničky. Tažené je to z domu asi 40 m v zemi. P.S. Žil jsem v domění, že tohle je forum, asi jsem moc starý na to si myslet, že je to o radách. Ono je hezké si to nechat udělat od elektrikáře, ale z vlastních zkušeností musí mohužel konstatovat, že není elektrikář jako elektrikář. POstavil jsem celý dum svépomocí a zrovna elektriku jsem si tam nechal z 99% dělat. To zbylé 1% byly malé dodělávky, které jsem konzultoval. Když jsem "omylem" viděl, co tam kolikrat bylo za "prasárny" tak je někdy lepší si dělat věci sám. (v zásuvce nařízlá bužírka, kabely kolikrát narvané v krabičce, ap.) a to není jen u elektrikářů, takových věcí je více. Většinou na hraně unosnosti. A to sou věci, kterých si všimne "lajk" Dnes dost řemeslníku pracuje na "ukon" ne za hodinu a tak se snaží to dělat rychle a mnohdy na hranici kvality. Není to pravidle, ale viděl jsem to už na více stavbách. Dnes se dobrej řemeslník težko pohledá. Takže ono to není jen "ušetřit" ale mít to aspoň trochu správně. Proto volím formu fóra, kdy mi snad někdo poradí a budu vědět, a jak by to mělo byt, a to už nehledě na to jestli si to udělám sám, nebo zaplatím elektrikáře, ale budu vědět, že to udělal správně. Další věc , která je známá a na stavbě jsem se s tím také bohužel setkal: "ale já už to tak dělám 20 let" "Ano, děláte to 20 let, ale 20 let špatně" Ještě jednou děkuji a snad chápete můj dotaz...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jourar:

Děkuji všem za rady. Hlavně Pyramisu, raději dam …
@jourar Tady se dělá z elektriky raketová věda, přitom to zvládne téměř kdokoliv. Mi dělali elektriku starší elektrikáři a po návštěvě kamaráda revizáka jsem to musel celé předělat. Ano, nastudovat některé věci mi trvalo nějaký čas, ale potom to zvládne skoro cvičená opice. Navíc, chytrou domácnost jsem si dělal úplně sám, od píky. revizák mě pochválil, říkal, že to mám lepší jak mnozí elektrikáři, vše proměřil, vše OK, takže asi tak.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jourar:

Děkuji všem za rady. Hlavně Pyramisu, raději dam …
@jourar Bohužel máte pravdu.
Odpovědět
Tak jasně že to není raketová věda. Ale jak někdo volá že ma problém a pak z něj vyleze že to dělal sám nebo úplně co miluju to nám dělal známý sice to není elektrikář ale je děsně šikovný ale že je to nachystané na vyhoření už neřeší. A ty špeky třeba do klasické zásuvky na 230 natahnutych 400v mělo to vyhodu konvice nahřata za pár sekund ale vydržela jen pak sepnutí. A taky to vidím z druhé strany jak hasiči jezdíme k požárům. Nezapomenu jak majitel hrabal do elektřiny ušetřil pár stovek a shořela mu celá budova s obrovským chovem ptáků několik stovek kusů a i skoro 100kraliku uhořelo a další zvířectvo jak jsem ho viděl jak byl z toho zničeny. Tak se nedivte že jsem alergický když do toho někdo hrabe co tomu nerozumí. Ale beru že jsou neelektrikari co jsou šikovní a zvládnou to udělat krásně a že jsou i elektrikáři co to ojebavaji nebo nechodí na školení které je povinné a neznají nove normy a diví se třeba na používání chráničů atd. Žijí furt v tom že chránič jen do koupelny nebo jeden chránič na celý barák. Anadruhou stranu každý kdo dělá doma pro sebe si to udělá líp schválně nevím co děláte děláte furt na 100% bez jediné chybičky?
Odpovědět
Ahoj, a ještě jeden dotaz. Mám tam přivedeny kabel cyky 5x 2.5, který je jištěný v RD jisticem 3f 16a. V chatce bude rozvaděče, kde budou 3 jističe. A to 1x 1f 10A na světla, 1x 1f 16A na venkovní zásuvku a 1x 16 A na 3 vnitřní zásuvky. Otázkou je, jestli vzít z to 5 x 2.5 cyky (3f, nula, zem) každou fázi a dát jí do každého jističe zvlášť nebo 2 fáze zaslepit a jednu si přes můstek nebo wago svorku rozdělit do každého jističe zvlášť? Nulák a zem si pak roveru klasicky přes můstek. O zásuvce 400v zatím neuvažuji, ale i tak tam bude možnost. Přijde mi lepší 1 varianta a přemýšlím, že to pojistim ješte na začátku jisticem 3f 16A, tedy první by byl jistič 3f 16 A a z něj by pak šla 1f do jističe na světla, druhá fáze do jističe na zásuvku ven a třetí fáze na zásuvky uvnitř. Ale jelikož mám tento jistič v domě, tak mi to přijde zbytečný, spíš by to byla příprava, když bych v budoucnosti potřeboval 400V. Díky za rady
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jourar:

Ahoj, a ještě jeden dotaz. Mám tam přivedeny kabe…
@jourar ohledne faze urcite prvni varianta rozbalancujete zatez. Jinak mel by jste pouzit proudove chranice (rozhodne ne jeden uz kvuli svetlu) ale nevim kde mate bod rozdeleni jestli uz privod je TN-S nebo jenom kabel ke petizila, dale pokud pouzijete 3x16 chranic tak nedodrzite selektivitu (mate ho uz v rozvodnici), pokud teda nema jinou charakteristiku. Asi lepsi volba by byl vypinac. Dale by jste se mel zamyslet nad uzemenim... ale dale bych spis doporucoval to dat udelat elektrikari .
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?