Vyplatí se fotovoltaika

dobrý den vlastní rodinny dum stari cca 100let , nyní topím automatickým kotlem na uhlí a zvažuji fotovoltaiku s tepelným čerpadlem . Ale nevím jestli se to vyplatí . Byl bych rád za vaše zkušenosti děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Nevyplatí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Nevyplatí.
@pyramis Máš křišťálovou kouli? Jak to můžeš takhle napsat, aniž bys věděl minimálně spotřebu?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petrkopecky92:

dobrý den vlastní rodinny dum stari cca 100let , …
@petrkopecky92 Aby ti někdo byl schopný odpovědět, tak musíš napsat podrobnosti: - jaká je tvoje aktuální spotřeba na energiích - kolik toho uhlí protopíš - jaké jsou tepelné ztráty objektu - jakou máš charakteristiku odběru elektřiny (celý den pryč, nebo žena na mateřské) - jaký máš současný otopný systém (samotížný, tlakový), jaké radiátory - jakou máš střechu/ případně pozemek - jaký máš stav elektroinstalace - kde bydlíš a ještě milion dalších věcí... Naprosto obecná odpověď je, že fotovoltaikou nelze vytápět plnohodnotně, ale pokud máš dobře navržený systém, tak jí můžeš provoz tepelného čerpadla zlevnit (minimálně září/říjen/listopad/únor/březen). Ale je to opravdu případ od případu...
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od kekita:

@pyramis Máš křišťálovou kouli? Jak to můžeš takh…
@kekita Tak dokážu si představit spotřebu 100 let starýho baráku. A vím, kolik co stojí. Tím myslím uhlí, elektřinu, FVe a TČ. Na základě toho jsem schopný tvořit jisté závěry.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@kekita Tak dokážu si představit spotřebu 100 le…
@pyramis no, tak asi taky víš, že od roku 2027 budou na všechny paliva uvaleny emisní povolenky, které by podle odhadů měli zvýšit ceny uhlí o 30-40%. - u hnědého uhlí je momentálně průměrná cena 1,29 Kč/kWh - u černého uhlí 1,45 Kč/kWh - u koksu 1,79 Kč/kWh Teď si vem že já mám cenu elektřiny za minulý rok 4,46 Kč/kWh (konečná kompletní cena z faktury s DPH vydělená počtem spotřebovaných MWh včetně platby za jistič a jiných blbostí). No a moderní vysokoteplotní tepelná čerpadla mají běžně SCOP kolem 5 a výstupní vodu už umí 65-80°C. Kdybych počítala s poměrem jenom 3, tak už je pro mě cena za vytápění pomocí TČ totožná jak uhlí, ale ten poměr je momentálně někde jinde.... Ano, samozdřejmě musíš započítat počáteční investici, ale ty ceny tenhle rok tak spadly jak na FVE tak na TČ, že už o tom může začít uvažovat větší počet lidí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

@pyramis no, tak asi taky víš, že od roku 2027 bu…
@kekita Čerpadlo, čo dosiahne SCOP 5 pri výstupnej teplote 65-80 °C by som chcel vidieť. Máte konkrétny model, čo to dokáže? Na staré baráky, pokiaľ neprešli fakt dôkladnou komplexnou rekonštrukciou sa TČ nehodí. Obzvlášť, ak je topná sústava vysokoteplotná do radiátorov.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od kekita:

@pyramis no, tak asi taky víš, že od roku 2027 bu…
@kekita Máš pěknou cenu el. energie, to se musí nechat. Většina lidí takovou určitě nemá a i s největší pravděpodobností i ty budeš mít v roce 27 vyšší. Rovněž bych ocenil link na TČ se SCOP kolem 5 při výstupu 65 - 80 °C. Ať uvidím prve v životě Yettiho :-).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@kekita Čerpadlo, čo dosiahne SCOP 5 pri výstupne…
@roman_ @pyramis Ale já jsem nepsala, že to dosáhne při 65-80 °C SCOP 5. SCOP pokud vím se počítá podle normy ČSN pro teplotu vody 35°C. Proto jsem to dělila třemi a né pěti....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@kekita Máš pěknou cenu el. energie, to se musí …
@pyramis jenom co se týká ceny elektřiny, tak zas tak výhodná není: dle faktury VT 3,22 Kč NT 3,05 A skauti momentálně nabízejí 2 499 Kč/MWh (pro D02d) když máš dvoutarif, tak je to o 60 Kč dražší. Je to na 2 roky. Takže k nim pravděpodobně opět přejdeme, ikdyž po posledním propadáku manžel říkal že nikdy 🙄
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

@roman_ @pyramis Ale já jsem nepsala, že to dosá…
@kekita Lenže pokiaľ nemá podlahovku a zateplený barák, tak ho akurát nejakým SCOP mystifikujete. Klasický marketingový ťah. A čo sa týka COP faktoru, úplne si nie som istý, či by bolo čerpadlo vôbec schopné dať aspoň 3 pri -15 °C vonku a výstupe nad 65 °C. Ak sa do toho počítajú aj odmrazovacie cykly, tak to už sa dostávame skoro na úroveň elektrokotla.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@kekita Lenže pokiaľ nemá podlahovku a zateplený …
@roman_ Ale kolik dní v roce máš -15? Někde na netu jsem viděla tabulky teplot (referenčních) a tam bylo -15 myslím jenom hodinu v roce a celkový počet hodin při teplotě -5 až -15 byl kolem 170 (tj. pouze týden). Zkusím ji pohledat, protože mě to samotnou celkem překvapilo. U většiny TČ s teplotou -15 vůbec neuvažuješ, protože na to tam máš bivalentní zdroj. Když si necháš navrhnout TČ od někoho schopného, tak ti nasimuluje kolik hodin celkově za rok bivalence pojede. Celkově ale ledových dnů (kdy nevystoupí teplota nad 0) ubývá a průměrně jich je cca 24 za rok. Vem si že teď máš říjen a venku 19°C.... Ale opravdu se to řídí hlavně tím kde člověk bydlí - něco jiného je jižní morava a něco jiného horské obasti a podle toho se musí člověk rozhodnout.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

@roman_ Ale kolik dní v roce máš -15? Někde na ne…
@kekita No dobre, ale stále sa bavíme o výstupnej teplote nad 65 °C, čo je jednak na hrane toho, čo väčšina čerpadiel dokáže a jednak na to už ani nie sú deklarované COP faktory. Väčšina tabuliek končí W55, pretože by sa ľudia mohli diviť, že sa to potom už dramaticky zhoršuje a nikto rozumný by na tak vysoké teploty nepoužíval TČ.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od roman_:

@kekita No dobre, ale stále sa bavíme o výstupnej…
@roman_ Ale vždyť ty taky celou zimu netopíš teplotou 65°C, ne? Teplota otopné vody se ti nastavuje podle ekvitermní regulace, tak nevím, proč se pořád upínáš na tu teplotu... Protože celkově pod nulou je 29 dní z roku a přitom topíš skoro 6 měsíců... Schválně jsem pohledala tu tabulku - zkopírovala jsem ji z TZB info.
Odpovědět
Fotovoltaika se vyplatí vždy, když máte elektřinu kde spotřebovat, tedy např. nemáte vše na plyn. Co se nemusí vyplatit, jsou baterie. Distribuční poplatky jsou dnes 2-3 Kč za kWh. Ty z elektřiny vyrobené na vlastní střeše neplatíte. Plus samozřejmě cena silovky, ta je různá. Mám malou FVE (3,6 kWp), 1 m3 akumulačku (používá se i na kotel) a v ní topnou spirálu, která spotřebovává přebytky FVE, nebo topí i ze sítě. Mám spotové ceny, takže kdy nesvítí slunce a netopím ještě kotlem, ohřívám nádrž elektřinou v hodiny, kdy je cena silové elektřiny nejnižší, občas je nulová nebo i záporná, hlavně v soboty a neděle, nebo když hodně fouká. Bylo i pár chvil, kdy byla cena tak záporná, že nepřelezla nulu ani po započtení distribučních poplatků. 😁 Výroba z FVE + spotové ceny mi zaplatily investici do FVE za méně než 2 roky. Ale je fakt, že já jsem v říjnu 2021 spadnul do DPI, tj. do cen silovky 6 Kč a pak bych 2 roky neměl nic lepšího než 5-6 Kč/kWh. Se spotem jsem měl průměrnou roční cenu 2,99 Kč. A nemáme v domě plyn.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od viados:

Fotovoltaika se vyplatí vždy, když máte elektřinu…
@viados Nespochybňujem samotnú FVE na baráku s vysokou spotrebou elektriky, tam je návratnost dobrá. I keď v lete prebytky nebude kam dávať tak ako tak, staré baráky nepotrebujú klímu, je tam často zima aj v lete. Čo spochybňujem je TČ. @kekita Pretože v starom nezateplenom baráku nebude 60 °C v radiátoroch žiadnou výnimkou. Áno, môže to regulovať podľa ekvitermu, ale kľudne môže byť tá krivka nastavená tak, že pri teplote 0 °C vonku bude kúriť na 45 °C. Všetko záleží na tepelných stratách domu a veľkosti radiátorov. U rodičov v nezateplenom dome bola teplota v radiátoroch nad 60 väčšinu zimy. Na to proste TČ nie je vhodné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@viados Nespochybňujem samotnú FVE na baráku s vy…
@roman_ naopak my jsme letos instalovali klimu k oběma babičkám, protože už to prostě nešlo vydržet. Obě dvě mají baráky staré přes 100let a za léto se naakumulovali tak, že tam mívali 28-30°C. A protože byla většina nocí tropická, tak to prostě neměli jak vyvětrat. Ale ano, před deseti lety tam mívaly příjemně. Bohužel teď už to neplatí. Navíc jedna z nich musela kvůli zákazu zrušit kotel a ta doteď topí pouze tou klimou (spotřeba 300-800W). Většina energie jde i teď v půlce října z fotovoltaiky, tak je naprosto spokojená.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?