Nějak jsem to tu nenašla, tak zakládám téma. Jaké jsou výhody a nevýhody vyššího/nižšího soklu u domu? A jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých povrchových úprav (marmolit, omítka, obkladový kámen, ...)? Projektant po mě chce potvrdit vizualizaci a mě kromě většího špinění fasády s nízkým soklem nic nenapadá. Jak to máte vy a proč? Všem děkuji za reakce.
není to jen o špinění fasády-kosmetická záležitost ,ale o dlouhodobé ochraně obvodového zdiva před vlhkem.
pokud jste v oblasti,kde je například více sněhu, při chybějícím soklu -vodorovná izolace v úrovni venkovního chodníčku-bude vám nafoukaný sníh ležet v úrovní první řady cihel. to samé např kaluže,pokud neplánujete kačírky. pokud stavíte dřevostavbu je to ještě důležitější téma.
Mě by spíš zajímal rozdíl mezi materiály na soklu. Například jaký je rozdíl mezi například marmolitem a silikonovou omítkou? Obojí umyju wapkou a pokud nemá marmolit ještě nějakou další výhodu, o které nevím, tak my přijde zbytečné kombinovat dva druhy fasády..
A pokud mi budou u domu stát kaluže, tak je vcelku jedno, jestli budu mít sokl z kamene nebo silikonové omítky, pokud pod tím nebude hydroilozalce