Dobrý den,
jaký máte názor na advokátní úschovu peněz při koup pozemku? Budeme podepisovat předkupní smlouvu, kdy uhradíme na účet prodávajícího zálohu 10% ze svého účtu. Po podpisu rezervační bych měla od banky dostat cca 1 mil. na pozemek, který mi advokátka doporučuje uschovat u ní. Jelikož se ještě rozdělují pozemky a kupní smlouva se bude myslím podepisovat až někdy začátkem roku 2020, budu mít u ní peníze uschované docela dlouhou dobu.
Chci znát více názorů, zda je úschovna lepší nebo si ponechat peníze normálně na účtě.
Použil bych jistotní účet u banky radši. Advokát je fyzická osoba, pokud ho přejete auto tak hrozí, že se ke svým penězům dostanete až po nějaké době. Tedy pokud se nic nezměnilo a nespadají pod advokátní komoru. Notář je lepší, Ty spadají pod komoru ale pořád je to fyzická osoba, a pokud nemá oddělené účty, tak hrozí to samé. Proto bych já osobně dal peníze do úschovy bance na ten jistotní účet.
@lto007 nějak se mi to nezdá, pro notářskou úschovu se přeci zakládá speciální účet jen pro ten který případ, to přeci nemůže hrnout jen tak všechno dohromady :-D ..u advokátů nevim, to sem neměl... :-D
@plaintruth dotaz byl na advokáta, notář jsem psal že by měl mít oddělený účet, ale pokud bych měl skládat vetší částku, tak jedině do banky, fyzické osobě nikdy.
@plaintruth I advokáti mají účty úschovy tak jako notáři.
A musíte ty peníze čerpat z banky hned? Pokud máte hypoteku na ten pozemek, tak můžete mít schválenou hypotéku a čerpat peníze, až jak budete potřebovat, resp. podle podmínek banky.