Ahoj,
prosím podělte se o zkušenosti s vaší bankou. Jaký vám nabídla úrok a další výhody. Jak dlouhou máte fixaci atd.?
My tento týden jdeme podepsat hypotéku. Měli jsme šibeniční termín, tak doufáme, že nebudeme litovat
Máme u Reiffky. Úrok 3,59 %. RPSN 3,7 %. Vedení úvěrového účtu zdrarma. Po dobu 2 let můžeme platit pouze úroky, což je pro nás důležité. Nemůžeme si dovolit platit byt a ještě hypošku na dům. Fixaci máme na 3 roky. Nemusíme dokládat žádné doklady. To byla naše podmínka. Hodně uštříme, když nepotřebuješ doklad.
Dostal jste někdo z banky lepší úroky či jiné podmínky?
@ally8 Taky máme hypotéku u R. Museli jsme to řešit rychle a vyhovovalo nám, že můžeme čerpat částku celou, aniž bysme museli dokládat nějaké průběžné zprávy a odhady. Úroky ale nebyly nijak výhodné. Když jsme měli vyčerpanou téměř celou částku, úroky byly vysoké téměř tak, jak splátky celé hypotéky. Příští rok nám končí fixace a určitě budeme přecházet k jiné bance.
Já mám hypo u UniCredit Bank. Brala jsem si variabilní sazbu, která závislá na vývoji Priboru a začínala jsem na 2,5 % a teď mám 1,71 %, takže paráda. Kamarád si tam nedávno bral taky a má teď aktuálně 2,09 %. Musí se dokládat příjmy (při refinancu možná ne, to nevím), ale nemusí se dokládat faktury za stavbu. Jistina se začíná platit až po dokončení stavby.
@ally8 Mnohé banky nyní nabízejí marketingové akce. Některé banky podporují tyto akce o vylepšené služby, jako např. odhad zdarma, možnost mimořádných splátek, zpracování úvěru zdarma nebo za pouhou 1,-. Abyste jako zákazník banky získali nízkou úrokovou sazbu, musíte být v první řadě bonitní klient. To znamená mít slušné příjmy a nízké výdaje. Rovněž je důležitá hodnota zastavované nemovitosti vůči výši hypotéky. Pokud si budete půjčovat plnou výši tedy 100%,tak úroková sazba bude vyšší než u hypotéky do 70% hodnoty zastavované nemovitosti. Nejnižší sazby jsou navíc ty variabilní tzv."floatové" závislé na mezibankovní sazbě PRIBOR, ke které si banka přirazí určité předem sjednané %. Na nejnižší sazby dosáhnou klienti, kteří splní i další podmínky -posílají si peníze na běžný účet či uzavřou pojištění.
Prosím nevíte někdo, co všechno bude nová banka chtít při refinancování? Nový odhad nemovitosti, doložení příjmů apod. popřípadě jaké další věci? Jak dlouho předem je třeba zahájit proces refinancování?
Osobne mam xkrat vyzkouseno,ze pri refinancu se vyplati zacit jednat tak 3 mesice predem.
Pri dnes bezne variante zjednoduseneho refinancovani staci,aby byly ok registry,nova splatka nebyla vyssi nez puvodni a pokud se refinancuje do 6ti let,banky vetsinou akceptuji i stary odhad.
Prijmy se pak nedokladaji arefinanc lze takto poridit i za 5 dnu.
Nicmene dopredu je lepsi si to ohlidat aby stara banka nedelal problemy..obcas se stava,ze nekdo v bance "zapomene na vasi zadost o vycisleni",apod.spolehaji na to,ze to potom nestihnete.
@janstraka007 Děkuji. ;-) A jak to je prosím v případě zástavního práva na danou nemovitost? Tam taky není nový odhad třeba? Asi je potřeba počítat s tím, že tam bude nějaká časová prodleva i na katastru, že?
@alcar pokud se nemeni zastava,plati,co jsem napsal,tzn vetsinou jsou nove banky schopne revidovat stary odhad (pokud tedy nedoslo treba k rekonstrukci a tim zmene hodnoty).
Zalezi tedy na vasi volbe nove banky a take na tom,zda treba nechytite nejakou akci.
Kat astr je vetsinou hotovy do mesice,ale nova banka akceptuje pro cerpani navrh na vklad nove zastavy.
Kazdopadne doporucuji tomu venovat pozornost a nenechat vse jen na bance ;-) hodne stesti.
Nevíte někdo jakou minimální výší hypotéky banky poskytují? Pokud nám vše klapne podle našich představ - i když předpokládám, že se 100% něco pos-kazí - tak budeme potřebovat tak cca 300 -400 tis...a údajně mají banky stanovenou min. částku hypotéky...máte někdo zkušenost - třeba s UCB?
@fotrtom Většinou mají banky minimální výši úvěru stanovenou od částky 300tis., ale jsou i banky, které poskytují úvěr od 200tis (i vaše dotazovaná) a na trhu je dokonce i banka, která poskytne úvěr již od 100tis.Kč
@alcar my mame uplne stejne podminky u HB jako ty+150 kc/mesicne za vedeni uctu,zrizovano 9/2012. Uz jsem jim posilala 2x zadost o zruseni poplatku, bohuzel zamitnuto. Docela me mrzi, ze jsme nepockali na lepsi nabidky v letosnim roce, kdyz vidim ty uroky, odhady zdarma, vyrizeni zdarma. My to bohuzel vse zaplatili jak za vyrizeni, tak odhad 2x. Ale kdo to mohl vedet. Taky platite ten mesicni poplatek nebo ne?
@janstraka007 chtela bych se zeptat na jednu vec. Brali jsme si uver na pozemek v okoli Prahy u HB: Nyni stavime a financujeme nemovitost vlastnimi silami. Jelikoz je podsklepena, tak bohuzel uz nestihneme stavbu do te faze, aby se dala zapsat do KN, tudiz se stane soucasti pozemku. Jak se to bude brat pri refinancovani za cca 3,5 roku, kdyz uz bude na pozemku nova nemovitost? To se nam asi vyplati udelat novy odhad, kdyz bude mit pozemek s nemovitosti uplne jinou cenu nez kupni?
@marcinek Ano, bohužel platíme a musíme mít zřízený účet u ČSOB. A my bohužel na lepší nabídku čekat nemohli. Na poslední chvíli se nám naštěstí podařilo aspoň ukončit úvěry u ČMSS, což pár dní na to hned zrušili. Takže to u nás bylo všechno tak narychlo. Ale u refinancování už budeme mít dostatek času si vybrat lepší nabídku. :-)
@janstraka007 mám úvěr od lišky ve fázi meziúvěru (cílová částka 1 800 000,- a čerpáno 1 200 000,-), dostala jsem nabídku refinancovat u KB na 3,05% a fixace na 5 let. Jaké jsou aktuální nabídky na thu? Nešidila by měKB? Jakou mám šanci, že mě liška pustí jinam?
My letos refixovali překlenovací Hypoúvěr u Modré pyramidy na dalších šest let z původních 4,29 % na 2,99 %. Nabídky na refinancování od jiných byly srovnatelné, ale jen na pět let a taky refix umožnil zůstat u původních podmínek - tj. možnosti překlenovací úvěr kdykoliv vyplatit bez sankce (u navazujícího řádného úvěru už to pak bude samozřejmost).
Smlouvu na Hypoúvěr jsme totiž podepisovali jako jedni z posledních před tím, než i MPSS zavedla sankce za předčasné splacení. I tak bych ale nyní raději stavěl náš barák postupně jako "rostoucí" (tj. přízemním 4+KK počínaje). Což jeho dispozice umožňují, i kdyby se opět jednalo o montovanou dřevostavbu.
Neboť i se třemi menšími dětmi teď máme oproti původně obývanému bytu 3,5+KK místa možná až zbytečně moc (6+KK+G). A to je zvláště s dosud neprodaným původním bydlením "na krku" z hlediska možnosti užít si dětí, dokud na to ještě mají věk, finančně docela dost svazující.
Zhruba tolik jsou zbytečně zaplacené úroky oproti tomu, kdyby nám povolili už někdy před skoro 3 roky refinancovat. Ale to platí u nás, u vás to bude jinak.
Prečo si nebrať od bánk úvery a pôžičky? Lebo klamú na percentách keď lákajú. Teraz je vraj všade akcia úrok okolo 7,9%. Je to odžub.Vypočítajte si na príklade.Zoberiete si uver 10000 Eur s7,9% úrokom.Hneď vám povedia že za 5 rokov vrátite 13500 Eur. Ale to je podla mňa nie 7,9 % úrok ale 35%. A takto to robia všetci.Podla 7,9 percentného úroku by ste mali správne vrátiť 10800Eur za 5 rokov.Na dlžke splácania predsa nezáleži. Ide len o sumu.
@viktoriaska pardon, ale úroková sazba se uvádí roční - tedy ročně (v průměru) zaplatíš to dané procento navíc. Tedy pokud si půjčíš 10000 a máš 7,9% úrok na 5 let, tak si musíš vynásobit 7,9 krát 5 - tedy 39,5 což znamená, že zaplatíš navíc 3950 celkem tedy 13950 plus případné poplatky za poskytnutí úvěru atd...
@lady_giraffe@viktoriaska
Teda vy jste jedna odbornice větší než druhá :-) Ano, úrok se uvádí vždy roční, pokud není uvedeno jinak.
Ale postupným splácením se snižuje i částka, kterou ještě dlužíte (tj. anuita) a a z které se ten úrok počítá.
V uváděném případě (10000 na 5 let při 7,9%) se má zaplatit 12.150 , pokud nejsou žádné dodatečné poplatky