Ahoj holky, my teď řešíme podobnou věc.
Kupujeme byt 3+1 za 1 560 000,- (včetně provize realitce).
Je v něm však staré umakartové jádro, takže si bereme hypotéku celkem 1 800 000,- takže 240 000,- navíc na rekonstrukci.
Ručíme tím bytem, který kupujeme + domem mých rodičů.
Máme v plánu vyzdívat jádro, měnit dispozici koupelny a tím pádem i kuchyně. Takže nová koupelna, záchod, kuchyň + nové podlahy, malba zdí, nové futra a dveře v celým bytě.
Hypotéku bereme u Hypoteční banky bez dokládání faktur.
No a právě nám taky nebylo pořádně vysvětleno jak to funguje.
Vše si budeme dělat svépomocí, takže cena podle odhadce pak podle vašich příspěvků bude o dost vyšší než bude reálná.
Tím pádem si lámeme hlavu nad tím, jestli si můžeme z "ušetřených" peněz koupit vybavení jako postel, sedačku, stůl. Báli jsme se na to zeptat, aby to třeba nebrali jako podvod nebo tak.:-D
No a další věc co mě zajímá - tím, že byt zrekonstruujeme se teda zvedne jeho hodnota. Je reálné, že hodnota bytu stoupne natolik, aby jsme mohli zrušit zástavu domu rodičů a nechat zástavu jen na našem bytě? Jaké hodnoty by potom měl byt dosáhnout když si půjčujeme 1 800 000,- celkem??
Budu vděčná za každý názor.;-)
@zuziiiiicek Pokud budete ručit domem svých rodičů a svým bytem tak potřebujete odhad na obě nemovitosti. Ten už máte na jakou cenu ? Podle toho vám vyplatí pení a nemusíte niz dokládat a vesele tak rekonstruovat. ;-) Kolik máte našetřeno? kdyby jste to použily na hypo nemusíte pak ručit domem rodičů.
@petrsv1000 Díky za odpověď.;-) Odhady už proběhly, čekáme na jejich vyhodnocení. Předpokládaná hodnota bytu je těch 1 500 000,- a ten dům je asi taky tak, takže pro částku 1 800 000,-, kterou si chceme půjčit by to mělo stačit.:-) Našetřeno právě nic moc nemáme a raději by jsme úspory schovali a využili tu hypotéku.
@zuziiiiicek pokud budete mít odhad na cca 3mil dohromady tak vám v pohodě 1,8mil vyplatí. Až byt zrekonstruujete tak pak by jste ho museli znova nechat ohodnotit (takže platit) a poku by vám to dalo na těch 1,8mil tak budete moc osvobodit ručení na dům rodičů, ale počkal bych až něco splatíte aby jste se do toho vešli....
@petrsv1000 Jj já vím, ale nám je to prostě z morálního hlediska blbý ten dům držet pod zástavou. Jsme rádi, že do toho vůbec naši jdou, je to pro ně přece jen riziko, i když nám věří. No právě mě zajímá jestli banka pak bude chtít aby ten náš byt měl hodnotu těch 1 800 000,- a nebo vyšší, třeba 2 200 000,-? A taky jestli je teda reálný, aby se cena bytu o tolik zvedla když se bude dělat komplet nová koupelna (bude vana i sprcha zvlášť), wc, kuchyň + teda v celém bytě podlahy, malba a dveře nový?
@zuziiiiicek jo to chápu, ale zas tak jednoduchý to není... Jelikož teď budete mít hodnotu nemovitostí cca 3mil a z baky si bude pučovat 1,8mil takže spadnete pod hranici 75% hypotéka, nebude muset mít 80ti ani 90ti natož 100% hypo, tudíž bude mít nižší urok. Pokud by jste pak ručili jenom bytem museli by vám hypo přepočítat v rámci fixační doby a už by to tak výhodné asi nebylo. A ještě pokud je prodejní cena bytu 1.5mil, neznamenáto, že ho odhadce tak ocení, nové věci mu pak něco přidají ale ne 100% částky co do toho investujete. Zkrátka není to tak jednoduché. :-|
Já kupoval pozemek, měl cenu 1,2mil dali mi slevu na 875tis a hodnutu mi odhadce nacenil na 850tis.... to jen tak mimo....
Aha vidiš to na tohle jsme nepomysleli:-( Jenže kdyby jsme měli čekat než něco splatíme tak to je na dlouho než tam bude nějaká kloudná částka:-( no tak nevím teď jak to uděláme:-(