Já vím, že většina lidí financuje byt hypotékou a co jim dají, to jim dají.... ale snažili jste se i šetřit? kolik jste si odkládali na byt/dům měsíčně? a co jste z uspor financovali?
já si spočítala, že když si budu každý měsíc odkládat 5 tisíc, tak za rok mám 60, za 5 let 300 tis... no není to moc... má to vůbec smysl, kdybychom třeba chtěli byt o více pokojích a ne v panelák, který by třeba o milion až dva překročil naše možnosti? (zjišťujeme zda se smířit s 3+1 pro početnou rodinu v paneláku nebo se pokoušet najít řešení pro 4+1 v domě s garáží, který se ale v Praze pohybuje už na cca 6 milionech :/// (mimo Prahu nemůžeme a do satelitu nechceme)
Jen se ptám..partner nemá představu, nechci psát, kolik ydělává, ale ty 4 miliony, na to nm hypo určitě dají, na víc tedy nevím...měsíčně by mohl splácet tak 20 tis, víc určitě ne...
@myfairlady My už 3/4 roku čekáme na dostavení bytu v Praze, v Modřanech kousek od řeky... A sehnali jsme ho od super developera (Skanska) a navíc za 4.2 milionu včetně sklepa a garáže. Je 3+kk, cca 75 m2, má balkon 7 m2 na jih.... Je fajn a za tu cenu mi přijde na Prahu dobrý. 👍
Ale někam "na druhou stranu řeky" bych také nešla. Praha 4 je Praha 4. Srdcovka. 👍 Teď žijeme v bytem také od Skansky, v nájmu v Milíčovském háji a taky samá příroda. ☺️
@joy_ tak schválně to jsem zvědavá, zda Vám to vyjde :) budu ráda za informaci, klidně pak do zprávy. My to ještě pár let prodávat nejspíš nebudeme, chceme stavět pomalu.
@hbboy jsou tu i levnější byty, ale pod 3 mil už toho pro rodinu moc není :). Dům se dá postavit za podobné peníze všude, ale pozemky bych snad ani nechtěla vědět ;).
@myfairlady setril jsem dokud byla prace a nebyly deti, takze cca 12 let od nevidim do nevidim, dovolena max. tak na chalupe nebo pod stan a kupovat jen to co clovek nutne potrebuje no a ted uz jen poustim rezervy a snazim se vydelat aspon na beznou spotrebu
@myfairlady noo nemáme byt v paneláku na kraji města a nestál nás ty ceny co se běžně podíváš na první inzeráty na webu
jednak za tu cenu na webu se ty byty stejně neprodávají, a druhak běžně lidi ty byty kupují jinak
z mých známých tedy nemáme byt za 8 mil. nikdo a přitom jde o cihlové byty v širším centru...
jinak jsme šetřili, tak nějak aby člověk měl těch 20 % a něco do začátku na vybavení - linka, postel....to bylo vše
Můj manžel a kamarádka si na byt našetřili a oba si koupili ještě něco navíc, manžel ještě pozemek a kamarádka chatu. Během cca 10-ti let měli 2 až tři práce (bez dětí se to dalo) a většinu vydělaných peněz dávali stranou, neutráceli za zbytečnosti. Ve třiceti letech jsou oba zaopatření a teď vysmátí, bez dluhů, bez stresů z hypotéky ...Ale chce to velké odhodlání a stálo je to velké úsilí, které se vyplatilo...
@bayt Nesouhlasím s tím, že byty se neprodávají za ceny na webu. Pokud se za tu cenu kupec najde, tak se to prostě za tu cenu prodá. Pokud se vám a vašim známým podařilo koupit byt jinak, tak máte opravdu štěstí. Na lepší koupi je asi potřeba mít známosti v realitách, nebo dost širokou základnu kamarádů, kteří nějakou tu koupi třeba dohodí :-)
@pxtulka nám se taky podařilo koupit byt v privatizaci a aukcich ale ty výhodné doby jsou pryč.Teď prodáváme byt za cenu co se inzeroval a kupec se našel.Aktuální trh prodá vše za cenu jakou kupující chce ,zájemců je spoustu a v Praze je šíleně lidí co mají milióny v hotovosti.
My také žijeme asi v jiné Praze, byty jsme zatím vždy koupili za cenu obvyklou a inzerovanou (toho času 40 tis/ m2), kamarádka novostavbu 50 tis./m2 před pár lety. Ano můj bratranec koupil velký byt před 8 lety u Václavského náměstí za pár milionů v aukci, ale běžní lidé kupují byty za běžné ceny :). Když jsem si nedávno všimla, že náš byt stoupl v řádu o milion ptala jsem se schválně kamaráda, co se realitamy živí, zda je to bublina nebo co to je, a podle jeho zkušeností jsou ty ceny teď prostě takto vysoko. Zda to spadne nikdo neví. Nové developerské projekty co jsem se tak koukala jsou poměrně rychle rozebrané i za ty strašné ceny cca 60 tis./m2.
Při dnešních cenách hypoték je to i pro spoustu lidí dobrá investice - využívají to na pronájem.
@tulda27 Taky jsem mírně v šoku, že byt na Zahradním městě, který chci prodat, se teď prodává o 1,3 mil. dráž než před 10ti lety. A jak to tak vidím, kupec se najde. Byt na Žižkově byl pryč do týdne
Dělají to i ty levné hypotéky, vyjde na stejno byt koupit nebo platit nájem (menší byt :) ne ty za 8 mil.).
Nás trochu mrzí, že se chceme stěhovat až za 4 roky - ale podle Feng suej je to ok, tak to necháváme osudu a třeba to nespadne :).
Ale všem co teď prodávají to přeju!
Jinak jsem jen tak namátkou koukala na ceny třeba v Českých Buď. a Plzni a tedy o moc levnější to tam nebylo!
Je to take tim, ze ted je v Praze velky nedostatek bytu. Neda se tu skoro nic postavit, 8 z 10 projetu co mame bytove domy lezi na uradech kvuli odvolani nebo u soudu. Vsechny projekty jsou rozprodane a jeste nemaji pomalu vydane uzemni rozhodnuti. Je jedno jestli je m2 za 70 000 nebo za 200 000, prodava se uplne vsechno. Byty nejsou a v nejblizsich 5 letech nebudou, to by mela prijit nova vlna. Takze ted se par let bude jen zdrazovat a je to vyhodne pro ty co chteji prodavat.
@joy_ Jj to urcite :) My jsme podepsali smlouvu na koupi noveho bytu cca pred mesicem.....rozhodovali jsme se mezi dvema stejne drahyma a na oba jsme byli asi 6 ve fronte. Tyden po podpisu ten druhy zdrazili skoro o 1mil.....
@martii1 no já mám nevýhodu, že je byt družstevní, ale věřím že i tam najdu za skvělou cenu kupce, protože je nádherně udělaný. zkusím lidi přesvědčit,aby se to převedlo do OV,ale oni si myslí, že jako družstvo se snáze můžeme zbavit eventuálních neplatičů a problematických majitelů, kteří byty pronajímají jako ubytovny
@myfairlady nevím odkud jste, já z Vysočiny, většinou jsou to takové ty starší čtyřbytovky, ty mají k sobě pro každého kousek zahrádky. Případně bych pokud ve vaší lokalitě nenajdete koukala na byt někde na okraji města, aby bylo kolem pole, louka nebo prostě jiný živý prostor a koupila k tomu třeba zahrádku jinde.