Zajímalo by mě, jestli s tím máte někdo nějakou zkušenost? Úroky jsou tam lepší a mít tam hypo tři roky, než se úroky u nás dostanou zase na nižší úroveň, by mohlo dávat smysl. Ale nevím, jestli je to vůbec možné a co by to administrativně obnášelo. Díky.
Obecně je to problém. Zahraniční banky nechtějí přijímat nemovitosti do zástavy. Další rizikový faktor je na straně dlužníka - kurz měny CZK / Euro. Dnes příznivý, ale spočítejte si, jak se odrazí pohyb kurzu v ceně splátky. Předpokládám, že vydělávate v CZK, ale dluh budete mít v Euro.
@rumcajk jj, to všechno beru v úvahu. Ale úrok je o tolik nižší, že i kdyby euro stouplo na pětileté maximum, tak budu na stejných penězích jako tady.
Nicméně, je to pro mě jen zatím taková pracovní hypotéza a hledání dat k tomuhle nápadu 😄
@atilius bylo by to fajn, ale na finančních diskuzi jsem vyčetl, že je to utopie.
Ono proč by to ty banky dělali,když drtivá většina bank působící v ČR má zahraniční matku. Proč by ta matka brala kšefty dceři..
@rumcajk No, to je jedině, že by každá z těch bank/poboček vykazovala svoje zisky matce a byla hodnocená jen za sebe, tj česká pobočky by pro ní byla taky konkurence. V korporátu to tak často funguje.
@atilius obecně - je to téměř utopie, cizí banky poskytují úvěry Čechům, ale jenom těm, kteří v cizině pracují. Nevím, jestli víš, ale třeba ani u naší banky nedostaneš úvěr, když vyděláváš v EURech. Ač logiku to podle mne nemá, hlavně kdo vydělává v EURech, tak většinou vydělává o dost víc, než kdyby vydělával v CZK, ale banky ti příjem v jiné měně neuznají
Přeji dobrý den,
jak už bylo uvedeno, narazíte na několik situací.
- objem úvěru bez zajištění je i v zahraničí do určitého objemu peněz, takže pokud je Vaše hypotéka nad 1mil. Kč, určitě bude potřebná zástava/nemovitost, která pokud neleží na daném území, nebude akceptovaná...
- budete posuzován, zda máte nějaké "centrum zájmu" v jejich zemi např. práci, rodinu apod.
- s předchozím bodem se naráží na příjmy... Umím si představit situaci, kdy pracujete v pohraničí v ČR, ale reálně žijete v zahraničí, a chcete hypotéku v zemi ve které bydlíte, tehdy určitě půjde akceptovat příjem v ČR.
Závěrem, chápu Vaši myšlenku, ale nepůjde to realizovat...
Pokud se Vám úroková sazba na hypotéce nezdá, klidně mi napište, nebo zavolejte a koukneme na to.
Aleš Kafka
Prijem zo zahranicia nie je problem, ten banky normalne uznavaju.
Problem je zastavovana nemovitost, ktora sa musi nachadzat na uzemi, kde sa berie hypoteka.
@ondtom36@deto_oesya příjem ze zahraničí obvykle problémem je. Nemusí to být vždy a všude, a i u stejné banky člověk najde různý přístup u různých lidí na různých pobočkách.
Nemám zájem dohadovat se na toto téma. Zkušeností je dost.
@esmeralda2 Napsala jsi, že u naší banky nedostaneš úvěr, když vyděláváš v EURech a banky ti příjem v jiné měně neuznají. Byl jsem při zařizování hypotéky ve třech bankách (ČSOB, ČS, KB - pro porovnání podmínek) a ani jedna z nich s tím neměla problém. Jsi lhářka.
@ondtom36 přijímám. Jen se trochu zamýšlím nad tím, proč člověk, který vydělává v EURech, si teď bere hypotéku v české bance, když hypotéky v zemích, kde se platí EURem jsou pod 1%, hypotéky v českých bankách jsou ...
Jinak cizí banky (ne všechny) akceptují do zástavy i nemovitosti v ČR (ne všechny).
Teď nově nevím, ale třeba Sparkasse v Laa akceptovala rezidenční nemovitosti na jižní Moravě, Volksbank u severočeských hranic de facto od Schmilky po Zittau akceptuje nemovitosti v severních Čechách (také si vybírají)
Zrovna u ČSOB je to možná novinka, že přijímají příjem v EUR, a nebo je to tak - není to o bance, ale o lidech, co tam pracují a co jsou ochotni pro klienta udělat
@esmeralda2 My jsme to řešili teď nedávno. Máme příjem v eurech a kupujeme nemovitost v ČR. V Německu nám na to hypotéku nikdo nedal - museli bychom ručit nemovitostí, která se nachází v Německu. Maximálně by se to dalo řešit nějakým jiným spotřebitelským úvěrem, ale hypo ne. V Čechách problém s příjem v eurech nebyl, jenom nám ho pokrátili o 85 %, je to banka od banky, ale 100 procent neuznají kvůli kurzovému riziku. Vzít si hypotéku v ČR v eurech jde jen, když se splní určité podmínky. My jsme např. neměli jak prokázat, že je náš bod v zájmu v ČR a máme to pro vlastní bydlení. Banka delší dobu sleduje doslova kde si denně kupujete rohlíky. Je to např. pro lidi co bydlí v ČR, pracují na vyšších manažerských pozicích a plat mají v eurech. Nebo pro pendlery - dojíždějí za hranice, mají příjmy v eurech, ale bydlí stále v ČR.