Vytápění RD + garáže

Dobrý den. Chtěl bych všechny poprosit o rady ohledně vytápění RD+garáže. Chystam se stavět RD (bungalov) užitná plocha 125m zastavěná plocha 165m Druh zdiva HELUZ FAMILY 38 Zateplení 100mm Garáž (dílna) velikost cca 80-100 m Zdivo HELUZ 25 Zateplení 50 mm Moje otázka je ohledně vytápění. Podotknu že garáž bude mimo dům ve vzdálenosti cca 10-14 metru od domu. Bude v ni pouze jedna velká místnost a jedna maličká socialní zařízení(WC,umyvadlo) Garáž bude mít jedny velke 6m široké vrata plus vchodové dveře. Jaké by jste mi doporučili vytápění těchto dvou objektů? Podotonu že plyn u nás zavaden neni a tepelné čerpadlo uplně nechci a nechávam si ho až jako uplně poslední možnost. Nejraději bych byl pokud by byla garáž propojena k domu na jeden zdroj vytápění. Ale opravdu nevím jak tuto možnost vytápění řešit. Propojené vytápění s domem mi přišlo jako pohodlné, ale třeba někdo přijde a nějakým lepším řešením. Děkuji všem za věcné postřehy a rady
Odpovědět
Profilova fotka
topič: no to je dost velká garáž s dílnou, jak náš dům :-) . Určitě bych pořádně zateplil, 5 cm je nic. Máme garáž 6x4m , zdivo 30+15 polyš. Já to původně nechtěl, když nemám garáž vytápěnou, ale nechal jsem se firmou přesvědčit a dnes toho nelituji. I v těch mrazech co byly -15, tak v garáži +8. Ono taky záleží na tom, co v dílně budete dělat. Elektřina se asi prodraží, hodně mívají v dílně kamna, ať už na vyjetý olej nebo dřevo. Z domu bych tahal maximálně elektřinu, ale určitě ne trubky vodou. U těch kamen zase musíte mít komín, asi to chce spočítat finance a taky tz garáže. Ale to už musí poradit jiní.
Odpovědět
@radek6 No chtelo by to vedet TZ domu a garaze. Dalsi nacem zalezi je na jakou teplotu chces topit v garazi. Je rozdil pokud tam chces mit 20stupnu nebo 10 a jestli potrebujes udrzovat teplotu permanentne nebo jenom kdyz tam budes neco delat. Podle toho bych zvazoval co zvolit (jeden system vs solo-garaz/dum). Pokud nechcete tepelko a plyn neni, tak co prichazi v uvahu je kotel na biomasu se zasobnikem. Pripadne kombinace solaru(ohrev vody) + elektrika, nebo vodovodni krb + elektrika. Dle TZ take uvidite co vam (ne)dovoly soucasne regulace. Zvazil bych zda nezvolit silnejsi izolaci.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?