Chytré vytápění v RD s vlastním kotlem

Dobrý den, chtěl bych se poradit s někým zkušenějším v oblasi chytrého vytápění. Bydlím v dvoupodlažním rodinném domku s vlastním plynovým kotlem a rád bych topení ovládal pomocí chytrého termostatu. Mám k tomu ale ještě jeden drobný požadavek, a sice mít i něco jako druhý termostat v jiné místnosti v domě, ve které se běžně stává, že je třeba až o 2 stupně chladnější než místnost, kde je nyní starý termostat a kam bych umístil i nový chytrý. Objevil jsem, že existují spínače na kotel, ke kterým je termostat následně připojen bezdrátově, ale nevím jestli je možné takto bezdrátově připojit více termostatů. Pak samozřejmě vím, že existují chytré termohlavice na topení nebo i teplotní senzory, které bych mohl umístit do mojí chaldné místnosti, ale opět nevím zda je možné s jejich pomocí spínat chytrý termostat, i když požadovaná teplota v jiné místnosti, ve které bude termostat, již bude dosažena. Možná se mýlím, ale myslím si, že jakmile se dosáhne nastavené teploty tak termostat prostě kotel vypne a hotovo, nevím zda je možné v aplikacích nastavit aby termostat udržoval kotel zaplý i když dojde k dosažení nastavené teploty a vypl jej až když dosáhnu nastavené teploty na tewplotním senzoru v chladnější místnosti. Jasně, mohl bych teoreticky umístit bezdrátový termostat do té chladnější místnosti a teplotu v té teplejší regulovat termohlavicemi na topení, ale rád bych měl termostat umístěný v centrální části domu, což ta chladnější místnost není. Pak mě ještě napadla jedna varianta, a to mít na kotli chytré relátko a potom dva teplotní senzory, jeden v centrální místnosti a druhý v té chaldnější a přes aplikaci nastavit aby relátko spustilo kotel dokud na obou teplotních senzorech nebude dosaženo požadované teploty. Tato varianta se mi ale moc nezamlouvá protože tím ztrácím možnost snadné změny požadované teploty (musel pokaždé v aplikaci upravovat "scénu"/program kterým by se spínání řídilo). Rád si tedy nechám poradit nebo podiskutuji se zkušenějšími jelikož nevím jaké jsou přesně možnosti pro připojování vícero termostatů nebo teplotních čidel k jednomu a jak to všechno jde potom v apliakci nastavit. Ač si troufnu tvrdit, že jsem technicky znalý, v oblasti chytré domácnosti jsem úplný začátečník. Děkuji za jakoukoliv radu, odpověď nebo diskuzi. Dominik
Odpovědět
Nedávno se něco podobného řešilo tady https://www.modrastrecha.cz/forum/top... Má smysl pouze škrtit teplotu do té jedné chladnější místnosti (termoventilem na radiátoru), zbytek nechat jak je.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od wacko:

Nedávno se něco podobného řešilo tady https://www…
@wacko Děkuji, přečetl jsem si vámi doporučenou diskuzi, ale vlastně to asi není to co řeším. Já jsem se možná nevyjádřil úplně dobře v mém původním dotazu. Snažím se docílit toho aby ta chladnější místnost v mém domě nebyla chladnější. Jde o to, že je na severní straně domu a tak se často stává, že místnost, ve které je termostat se vyhřeje rychleji na požadovanou teplotu a já bych chtěl aby topení topilo dokud se i ta chladnější místnost nevyhřeje na stejnou teplotu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xdominik:

@wacko Děkuji, přečetl jsem si vámi doporučenou …
@xdominik Moje chyba, pochopil jsem to naopak. Pak to bude chtít ujasnit další věci: kotel je řízen ekvitermě pomocí čidla venkovní teploty, nebo je tam opravdu jen jednoduchý termostat ? To asi zodpoví model kotle. V domě jsou jen radiátory nebo i podlahové topení ?
Odpovědět

@wacko Děkuji, přečetl jsem si vámi doporučenou …
@xdominik Máte jednookruhový systém, takže přidávat druhý termostat je nesmysl. Máte několik možností 1) nastavit omezením průtoků rovnoměrné topení ve všech místnostech. To znamená, že tam, kde to topí nejvíc si omezíte průtok. To se obvykle nastavuje na čele ventilu po sundání termohlavice. 2) taky je možné, že máte špatně dimenzované velikosti radiátorů. V tom případě by bylo vhodné zvětšit radiátor. 3) kupte si bezdrátový termostat a ten si pak dejte do té nejchladnější místnosti 4) v nejteplejších místnostech dejte termohlavice 5) jako poslední je zónová regulace pomocí elektronických hlavic. To je nejdražší varianta a podle mého názoru vyhazování peněz.
Odpovědět

Dobrý den, chtěl bych se poradit s někým zkušeně…
@xdominik dva termostaty na jeden okruh je blbost. Protože se vám stejně bude teplota řídit chladnější místnosti a ty teplejší se budou přetapět. Možnost je buď v teplejších omezit průtok většinou bývají i na výstupu z radiátoru ventily na omezení průtoku. A nebo zvednou topný výkon v chladné místnosti větším radiatorem.
Odpovědět
Díky všem za odpovědi. Já to teda ještě trošku upřesním: V chladnější místnosti už máme větší radiátor než tam býval původně, podlahové topení nemáme vůbec. Jasně omezit průtok v radiátoru v teplejších místnostech aby chladnější měla víc času se vyhřát je super nápad, ale ten hlavní problém spočívá v tom, že pokud máme v té místnosti s termostatem, což je takový kombinovaný obyvák s kuchyní, teplo (např. od sluníčka nebo od pečení v troubě) tak kotel vůbec nesepne a v té chladnější místnosti se teda netopí. Proto jsem chtěl idálně najít způsob jak donutit kotel topit když v chaldnější místnosti bude pod požadnovanou teplotou ale zároveň aby se nepřetápěly místnosti teplejší. Asi mi tedy přijde nejlepší dát bezdrátový termostat do té chaldnější místnosti a v těch teplejších přiškrtit ventily na radiátorech, to máme mimochodem na všech klasické termostatické hlavice. Tak jestli má ještě někdo nějaký nápad tak budu rád, díky. Ještě teda doplním, že máme plynový kotel, jeden okruh.
Odpovědět

Díky všem za odpovědi. Já to teda ještě trošku up…
@xdominik to jsem psal. Termostat dejte do nejchladnější místnosti. Zde sundejte termohlavici a naopak v místnostech, kde dochází k přetapění dejte termohlavice. To je taková klasika.
Odpovědět
Ja som to riešil tak ze termostat nemám a odladil som si ekvitermiku. V každej miestnosti sú aj termohlavice. Kotol ide non stop.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marcos33:

Ja som to riešil tak ze termostat nemám a odladil…
@marcos33 To je sice lepší varianta, ale nejde použít obecně. Často se nesmyslně instalují vysoce předimenzované kotle a pak ekviterm nejde použít.
Odpovědět
To bol dôvod prečo som pôvodný kotol hodil do šrotu a kúpil KK s moduláciou 3-22 KW. Nie je problém kúriť na 34 stupnovu vodu do radiátorov bez cyklovania
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?