Noční automatika světel při pohybu. Jak na to?

Rád bych si zajistil příjemné noční světlo. Moje představa je, že když v noci v čase 23-06 vejdu do místnosti, tak se mi rozsvítí světlo na 30% a bude svítit po dobu 2 minut. Jaká chytrá domácnost mi tohle zajistí a co všechno budu potřebovat nakoupit? Preferoval bych nějaké více otevřené (nejlépe bezdrátové) řešení. ps. Rád bych zachoval standardní funkci vypínače. Tzn. když ho stisknu, tak bez ohledu na stav nastavený automatikou budu moct zhasnout nebo rozsvítit.
Odpovědět
@robertpok zalezi kolik do toho budes chtit investovat. Teoreticky ti tohle zajisti i chytra zarovka se senzorem za 2-3 stovky. Rozmyslela bych se, jak budes chtit s nima komunikovat-wifi, bluetooth, zigbee. A taky bych zapremyslela nad kompatibilitou-promyslet, co vsechno bys chtel pridat do chytre domacnosti. Neni totiz nic horsiho, nez mit v mobilu potom 5 aplikaci, protoze si koupis zarovku od jednoho vyrobce a zasuvku od jineho. My tam treba mame pridane svetla, zasuvky, kamery, detektory (koure, uniku vody,...), teplomery, cisticky vzduchu, klimatizace a spoustu blbosti, na ktere si ted nevzpomenu.
Odpovědět
@robertpok Chytra zarovka plus lepsi PIR cidlo. Kvuli tomuhle asi neni treba mit hned smart home 🙂
Odpovědět
@bayt Věřím, že to nebude jaderná fyzika, ale i tak to není úplně jednoduché. Jaká chytrá žárovka? Jaké lepší PIR čidlo? Kde si nastavím délku a intenzitu svícení? Jaké použít vypínače? (přece jen ta chytrá žárovka musí být trvale pod proudem, takže už nemohu mít obyčejné vypínače) Pro každou z těch věcí je nějaké řešení, ale nenašel jsem zatím rozumné řešení, které by mi to vyřešilo jako celek.
Odpovědět
@robertpok Tohle si nastavíte v aplikaci 🙂 Těch je spousta na trhu...sama s žádnou zkušenost nemám.
Odpovědět
A proč zrovna v tom čase 23-06? V zimě se stmívá mnohem dříve. Mám dobrou zkušenost se světly na fotobuňku, které se rozsvěcí pouze když je tma. Dá se tam nastavit citlivost na sílu světla, citlivost na pohyb i doba svícení. Nepotřebuje to žádnou chytrou domácnost, ale jinak ty čidla se samozřejmě dají zapojit i do chytré domácnosti. Je to senzor pohybu a soumrakový senzor. Mám za to, že by to mělo jít zapojit do jakéhokoliv systému chytré domácnosti. Ještě bych zvážil i slabé světlo, které svítí pořád. Může to znít jako plýtvání, ale je to super komortní. Bohužel ty světla na fotobuňku v principu vždycky po nějaké době zhasnou, když se přestanete hýbat. A nějaké slabé LED světélko skoro nic nesežere, i když bude svítit trvale (nebo když se bude rozsvěcet třeba jen tím soumrakovým senzorem).
Odpovědět
@m_i_r_e_k 23-06 není o stmívání, ale o našem nočním klidu - když člověk v noci jde na WC, jakože někdo už chodí často 🙂, tak ať to sepne. Jestli máte tip na konkrétní čidla a konkrétní chytrou domácnost, do které to zapojit, moc mi to pomůže. Já zatím nemám vůbec nic - ani žádný předvybraný model :/
Odpovědět
Je to jednoduché, pod vypínač musíš dat Shelly modul, ten zajistí stálý přívod a v podstatě z něj udělá chytrý. Dále bych doporučil pohybový senzor od značky Fibaro a chytrou žárovku od Philips Hue a k tomu Hue bridge. A pak už si můžeš vytvořit co potřebuješ.
Odpovědět
@m_i_r_e_k PIR čidlo právě reaguje na přítomnost, ne pohyb
Odpovědět
@robertpok Na tohle je ideální https://svitidla.heureka.cz/paulmann-... A jak jsem hledal, už jste se ptal https://www.modrastrecha.cz/forum/osv... Cena zase vylezla :/
Odpovědět
@bayt To není pravda. PIR čidlo snímá teplotu. Při náhlé změně se aktivuje. Při pozvolné změně se kalibruje. Jediné "čidlo", které je schopné reagovat na přítomnost, je kamera s počítačovým viděním a rozpoznáváním osob. Jakékoliv jiné čidlo reaguje maximálně na celkové nebo lokální změny světla nebo světelného spektra.
Odpovědět
Obvykle to bývá v infračerveném spektru
Odpovědět
@m_i_r_e_k Dobre, ale pisete, ze svetlo na PIR cidlo zhasne, pokud se prestanete hybat. A to by asi nemelo, ze.
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt To je bohužel realita. Světlo má časovač, řekněme 30 sekund. Když se přestanete hýbat, čidlo přestane člověka registrovat a za těch 30 sekund zhasne.
Odpovědět
@robertpok Takže když půjdete na záchod ve 22:00 a bude tma, tak si rozsvítíte manuálně? Jde Vám tedy o ten zvuk cvaknutí vypínače, aby to někoho nevzbudilo? Asi nejrozšířenější chytrá domácnost je u nás Loxone... Kdybyste do toho byl fanoušek, tak byste to dávno věděl... Když nejste fanoušek, tak se divím, že si to chcete pořídit. Podle mě je to hračka pro nadšence. Pro člověka, který si chce jenom rozsvítit, existují tiché vypínače. Pokud nemůžete najít vypínač, existují orientační světla.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Jde mi o to, aby světlo nikoho nebudilo, když jde v noci na WC. Ty časy tak nejsou dogmatické. Loxone jen za tímto účelem je overkill. Orientační světla jsou fajn a beru je jako variantu B.
Odpovědět
@robertpok vyřešil jsem to nočnim svetlem se senzorem pohybu za 400Kč .. a funguje to skvěle...
Odpovědět
Profilova fotka
@xkarlos prosím, pošlete odkaz ?
Odpovědět
@jandour Xiaomi Yeelight Sensor Nightlight, senzorové LED noční světlo (akumulátorové) ... kupoval jsem na sunnysoft.. ale už ho neprodávají...
Odpovědět
@xkarlos Jak dlouho v tom vydrží baterie?
Odpovědět
@m_i_r_e_k Nemusí to být kamera, existují i čidla přítomnosti a fungují spolehlivě. Nejsou nijak drahé.
Odpovědět
My jsme to vyresili pri rekonstrukci ze se natahl solo rozvod pro orientacni svetla u podlahy a dala se svetla od ABB normalne do zasuvkove krabice (nekde jsou v segmentu pohromade se zasuvkou) a detekce pohybu se bere ze zabezpecovacky, ktera navic ma info ze soumrakoveho cidla. Celkem jednoduche a funkcni reseni.
Odpovědět
@davex Nevím o žádném fyzikálním principu, na kterém by to mohlo fungovat a ani nevím o žádném produktu, který by toto uměl. Pokud je mi známo, tak pod názvem "čidlo přítomnosti" se prodávají obvykle čidla reagující na změny infračerveného záření. Je to jen obchodní název. Čidlo ve skutečnosti nereaguje na samotnou přítomnost, ale na pohyb. Počítá se s tím, že se člověk po většinu času aspoň trochu hýbe. Existují dražší čidla, která jsou citlivější a přitom dokáží lépe odlišit pohyb člověka např. od pohybu světel a stínů od oken. Ale opravdu nevím o čidlu, které by dokázalo čistě detekovat přítomnost člověka, aniž by vyžadovalo pohyb. Pokud něco takového skutečně existuje, tak se rád poučím a velmi by mě zajímalo, na jakém principu to funguje.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Však to pracuje na stejném principu, akorát to je daleko více citlivější. Třeba Loxone tam má navíc i akustický senzor. Ale cena nesmysl. Dívej, nebudu se tady nijak hádat, neznám člověka, který by v místnosti, kde potřebuje svítit, nehnul ani brvou. Důležité je, že to funguje.
Odpovědět
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/...
Odpovědět
@robertpok je to nabíjecí .. nabíjím tak po půl roce ...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?