Poraďte vychytávky do kuchyňské linky:)

Profilova fotka
ahoj, plánujeme kuchyni, bude do L. Napadlo mě, pojďme sepsat vše, co je fajn u kuchyně nezapomenout si nechat udělat (případně čemu se vyhnout). vykopávám zatím, co plánujeme za vychytávky my : - dřez zapuštěný (i když uznávám, že to bude spíš otázka estetiky) - světlo nad linkou, aby se zapínalo na senzor pohybu (a zůstalo rozsvícené) - skříňky šuplíkovité, dvířkové ne - pokud to finančně a prostorově půjde, tak kohoutek Grohe red na horkou vodu - skryté šuplíky v soklech - servo drive na šuplík s odpadkovým košem
Odpovědět
ahoj, tak v první řadě musí být u kuchyně špajz. A co se týče "vychytávek", tak máme v kuchyni asi jen baterii Grohe, která má navíc samostatný kohout na studenou vodu, pouštěnou přes filtr. Jinak k tvým vychytávkám: - horní skříňky určitě nebudeš dělat šuplíkové, takže doporučuju místo standardních dvířek otvírat vyklápěním nahoru. - světlo nad linkou na senzor pohyby bych nechtěl a bude to nepraktický (bude to pořád blikat). Většinou se dnes lepí zespodu horních skříněk let pásek.
Odpovědět
Senzorem spínané světlo nad linku je, se vší úctou, nesmysl. Buďto tam jdu na pár vteřin a stačí mi světlo z okolí, nebo tam jdu na delší dobu a prostě použiju vypínač. Senzor a přidružená elektronika je jen něco co se může pokazit a prodražit linku. šuplíkové skříňky jsou super, mnohem lepší než dvířkové, ale jedině s plnovýsuvem, jinak je to jen na vztekání. Horní vyklápěcí.... máme skříňky vysoké, opravdu vysoké, horní police je dostupná jen ze schůdků a to měřím skoro dva metry. Prostor navíc pro řídce používané věci se rozhodně hodí, ale určitě bych nechtěl tahat schůdky pokaždé když chci zavřit skříňku. Otevírání do stran je za mne jediné rozumné. Baterie, rozhodně aby měla vytahovací hubici se sprchou, daleko nejpraktičtějčí věc co jsme kdy měli. Linka co nejvyšší. Standardně dodávané výšky okolo 85cm jsou dobré tak pro dětské kuchyňky. 90 je myslím minimum, pokud máte respekt ke svým zádům a my, coby vysoká rodina, máme 95. Manželka měří 175 cm a 95cm linka nepředstavuje komplikaci. Skyté šuplíky v soklech bychom možná využili, ale místo toho jsme spodek linky zatěsnili aby tam neletěl prach. Při šuplících by bylo nutné relativně často se šuplíkem vyjet a vytítrat tam. Odpadkový koš jsme nakonec do linky nedávali. Pokud je to zavřené déle než den, což se u nás stává, tak to zasmradí celou skříňku. Šuplík místo na koš slouží k uložení příruční dílny - základní šroubováky, nůžky, chemie pro myčku a dřez, psí suchary a tak podobně, prostě veci co nepatří k vaření. Motorický pohon tohoto šuplíku, haha.... Vychytávka je dát na dno šuplíků a skříněk odřezky z podlahového PVC. Žádné fleky z vlhkého hrnce, odolné proti chemii, při poškození se prostě vymění za jiný odřezek. V obchodě s podlahovinami je to za odpadní cenu. Zapuštěný dřez, možná pokud máte granitovou desku. Klasické lamino je citlivé na hrany a zrovna u dřezu bych odhalenou hranu nenechal. My máme dřez nerezový Franke, největší a nejhlubší co šel koupit s okapovou plochou vedle - bezva parkoviště pro horké hrnce. Zapuštěné dřezy byly minimálně o třetinu menší. Dyzajn je na prd, pokud se v tom nedá pracovat. Pokud hodně vaříte, rozhodně širokou varnou desku, 75cm pětiplotna. Klidně i širší, pokud se podaří koupit za rozumnou cenu. Neexistuje nic takového jako příliš velká varná deska. Digestoř dát tak vysoko, abyste se mohli pohodlně naklonit nad hrnce na zadní plotýnce, nebo dát digestoř šikmou, pokud to vyhovuje vaší estetice. Obecně doporučím co nejméně pohyblivých věcí do linky samotné - různé vysouvací a vyklápěcí elektrické zásuvky jsou za mne na nic. Pracovní plocha má být na práci, zásuvka má být mimo a vždy dobře dostupná. Pokud máte dost místa, dejte si linku hlubokou. 60 cm je sice dost na práci, ale 80 je mnohem lepší.... Navíc máme vzadu podél celé linky parapet 15cm vysoký a asi 10cm hluboký. Daleko lepší než všelijaké drátěné a závěsné programy. Největší vychytávka co manželka v kuchyni má je strategicky umístěná televize a kvalitní a pohodlné bezdrátové sluchátka. Vaří ráda, často a při zapnuté digestoři jsou sluchátka k nezaplacení. Kdybychom to používali, tak bych zvážil zabudovanou mikrovlnku, nedovedu si už představit že by se nám něco takového povalovalo na pracovní desce. Nicméně mikrovlnku jsme použili asi třikrát za 15 let a při stěhování byla z kuchyně bez milosti vykázána. Ovětlení desky pod skříňkami je dobré, ale určitě ho doplňte i dalšími zdroji světla odjinud, kuchyně nikdy není přesvícená, speciálně pokud chcete tmavší dekory skříněk. Tak tolik asi naše zkušenosti s linkou a kuchyní. Pokud jste čekali záplavu elektronických a jiných technických vychytávek, doporučím jen vyhněte se tomu obloukem. Platí to pochopitelně jen pro toho, kdo chce v kuchyni vařit. Pokud je kuchyně jen na přípravu snídaně a kávy, prakticky nic z výše uvedeného neplatí.
Odpovědět
Hodně tipů je ve stejné diskuzi zde: http://www.modrastrecha.cz/forum/kuch...
Odpovědět
Profilova fotka
Jenom doplním @obludak : než baterie s vytahovací sprchou je lepší s flexibilní hadicí, která drží ve všech polohách (měl jsem se sprškou a po zkušenostech s flexibilní už nikdy více). Zásuvky mám dole na ostrůvku tři a na druhé straně linky dvě větší. Ty větší jsou u linky 95cm už opravdu dost vysoké a spíše bych nyní bral 3. Pokud je ostrůvek alespoň 3m, tak doporučuji při spojení s obytnou částí dát dřez i desku na něj a oddělit zvýšenou skříňkou, která zakryje nepořádek na ostrůvku. Koš v lince mám s motorem (strašně návykové a kde není, tam pořád mačkám dvířka kolenem a nic), ale navíc jsem přivedl odsávání do rekuperace pro zamezení smrádku a to funguje - nosní zkouška je otevřít zásuvku. Dřez doporučuji dostatečně velký keramický a pokud možno pod desku (ne dřevotřískovou). Hlučící digestoř jsem zrušil úplně a v nouzi nejvyšší pouštím vzduchotechniku přes tlačítko maximálního odtahu (je pravda, že vedle kuchyně mám černou kuchyň za dveřmi, ze které se už pachy tak dobře nešíří).
Odpovědět
Pokud se rozhodnete pro led pásek pod linku, tak existuje bezdotýkač umožňující i stmívání https://www.kvelektro.cz/bezdotykovy-... Takže lze klidně instalovat výkonnější pásek a množství světla regulovat dle potřeby / pocitu. Hlavně určitě nevolte pásek s teplou nažloutlou barvou světla - zkresluje barvy předmětů. Optimální je neutrální bílá barva. Máme kombinovanou varnou desku dvě indukční plotýnky a dvě plynové. Jediné čeho lituji je, že jsme volili levnější variantu, která má otočné ovládání i pro indukci. Po čase totiž začala zlobit regulace na jedné plotýnce, jen nevím zda samovolně nebo v důsledku přetočení do "protisměru", protože lze točit do nekonečna v obou směrech. Lepší bylo asi volit ovládání dotykové.
Odpovědět
Profilova fotka
Čím víc "kravin" v kuchyni, tím je zbytečně dražší. Manžel je truhlář, takže budeme mít kuchyň skoro o polovinu levnější než zákazník, přesto si spoustu vychytávek dávat ani nebudu. K uvedenému: Zapuštěný dřez je krásný, ale znamená to pořídit i pracovní desku, do kterého ho můžete dát, což se hooodně prodraží, do obyčejné desky se nedává. Navíc by mi chyběl odkapávač, přece jen se i dost věcí umývá ručně. Zafrézované LED osvětlení už je dnes v kuchyni samozřejmost, dá se ovládat i mávnutím ruky, ale bývají s tím problémy, a já tedy volím klasiku vypínač. Šuplíky místo dvířek souhlasím, do nich pak dát podložky, dají se koupit za pár korun i v Ikea či Pepco, příp. dát zbytky lina či vinylu. Šuplíky v soklu se už dnes moc nedělají, já určitě dávat nebudu, nelíbí se mi to a ani nevím, co bych tam skladovala kdesi dole ( někde paní uváděla, že tam má konzervy 😶 ). Servo drive na koš za mě ano, ale musela jsem si ho trochu obhájit... Co bych poradila já: dát vyvýšenou myčku, pokud se nechcete ohýbat, leze se do ní opravdu často, takže pokud na to bude místo, určitě to oceníte. Pak mám v ostrůvku nachystaný rozvod centr. vysavače na wallyflex či wroom, prozatím asi dávat nebudu, ale dají se tak rychle a pohodlně vysát drobky či něco rozsypaného. Šuplík jen na kořenky, na ten se těším snad nejvíc 😄 Dávkovač jaru zabudovaný přímo ve dřezu. Pokud si budete dělat kuchyň u truhláře, trvejte na kování Blum, je prostě nejlepší a co se týče materiálu - pokud to finance dovolí, berte lepší materiál než klasické lamino, designově je pak kuchyň o třídu výš a také oceníte např. i protiotiskovou úpravu. Určitě si nedávejte tip-on kamkoli na spodní dvířka. V rozích se vyhněte ledvinám, jsou drahé a ani se tam nevejde tolik věcí.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme zatím kuchyň v plánech u truhláře, ale po diskuzích s několika truhláři jsem se rozhodla pro tyto vychytávky: - štěrbina kuchyňského vysavače - vysunovací přídavná deska, která mi z kuchyně udělá kuchyň tvaru U pokud bude potřeba více místa pro odkládání (ted mám rovnou a protí ní ostrůvek) - přidaná výklopná zásuvka v místě před dřezem na uskladnění houbičky a kartáčků na čistění - suchých - vyšší linka - 94cm (jsme s manželem oba vysocí a krčit se k lince 85cm bychom nedali - organizér na plechy a prkénka udelany z preklizky s moznosti nastavit si sirku prihradky - drezova baterie s moznosti vypnuti vody na baterii i na flexibilnim konci kohoutku - stropní digestoř u ostrůvku místo takového toho komínu, aby nic nebránilo výhledu z kuchyně Od čeho jsme nakonec upustili: - spodní šuplíky v soklu - bylo mi to na všech místech vymluveno - důvod jednak se tam víc práší a hlavně pokud se stojí u linky, chci zasouvat nohy lehce pod linku, pokud by byla zásuvka byla by linka až dolu v jedné linii aby to nevypadalo divne a nebo nebyla komplikovana uprava pro uchytku (ktera by to extra prodrazila).
Odpovědět
Já mám led švetlo nad linkou přes vypínač, ale dodělal jsem spodní u podlahy (s méně lumeny) na čidlem pohyb+tmu (EST129-BI). Takže jak jdu v šeru/tmě a oboje ruce mám plné (talíř+pití), tak se mi spodek sám rozsvítí. Pokud chci dále něco dělat, tak si rozsvítím to horní, jinak jdu zpět a spodek se sám po nastaveném čase vypne.
Odpovědět
Profilova fotka
Tu výšku linky je dobré si rozmyslet. Já mám 159 cm, linku 88 cm a klidně bych ještě 2-3 cm ubrala. 😂 Horní skříňky nemáme vůbec. 😂
Odpovědět
@venouska ledviny do rohů jsme také zamítli. Ba jsme nakonec zjistili, že v naší plánované kuchyni nejsou rohové skříňky vůbec potřeba. Máme tak 2 že 3 "hluché". Pouze ten, co je do otevřeného prostoru obýváku bude mít z té strany skříňku. 👌 Jinak za mě tip: pokud není spíž a je nutná potravinová skříň, pak určitě s jednotlivými plnovýsuvnými šuplíky. Všude se člověk pohodlně dostane, až dozadu. 👍
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Profilova fotka
@xkarlos mohu se zeptat o jaký typ baterie se jedná? Díky moc 🙂
Odpovědět
@dominika_frommelova https://www.grohe.cz/cs_cz/pro-vasi-k...
Odpovědět
Článek se načítá
Miluji naši parní troubu, udělám v ní celý oběd, nemáme mikrovlnku, regenerace parou je skvělá. Pak máme na varné desce a digestoři funkci hob2hood, jde ovládat digestoř z varné desky, jako je to fajn, ale zase to není něco bez čeho bych neuměla žít. Další extra vychytávky nemáme. Ale doporučuji se opravdu zaměřit na ergonomii kuchyně, to je nejdůležitější.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?