Smart home - má smysl kabeláž do hvězdy, nebo vše řešit bezdrátově?

Ahoj, nyní řešíme elektro u novostavby a stojíme před otázkou "smart home"... Hodně lidí mi doporučovalo ať všude (do všech světel, zásuvek apod.) natáhneme kabely do hvězdy. Zkrátka všude co nejvíce kabelu.. ALE říkám si má to vůbec dneska smysl? Přijde mi, že doba jde tak kupředu, že za chvíli vše pojede bezdrátově. Není lepší si pořídit nějakou řídící jednotku typu https://www.alza.cz/athom-homey-pro-2..., napojit jí přes ZigBee a pak k tomu připojit jednotlivě všechny elektro vychytávky? (chytré žárovky, chytré zásuvky, chytrý termostat, somfy motory na venkovních žaluziích, venkovní brána, kamery apod.)? K čemu mi pak budou ty kabely do hvězdy? Kdybych všude tahal hvězdu a trojžilné kabely je to v elektru docela slušné navýšení ceny.. Díky 🙂
Odpovědět
Kabel je kabel. Šel jsem cestou Loxone + Papouch a prakticky ke všemu mám nataženy jen UTP a je to na 24V. 230V jen zásuvky a spotřebiče. Je otázkou, jakou cestou se vydáte a možností je spoustu. Mám prakticky pár zásuvek doma řiditelných a dal bych si jich teď víc, klidně všechny, ať je třeba shodím najednou při odchodu z domu a nemusím proletět místnosti, zdali jsem někde něco nenechal. Pak už je na každém, co chce. Zdali řešit nějaké scény v ložnici, koupelně, obýváku, nějaký music server, řídit topení apod. Tuhle potřebu jsem nepociťoval.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky zastávám názor, že kabel je kabel. Jinak u zásuvek mi přijde zbytečné tahat daťák ke každé - když už, tak samostatný CYKY 3x2,5 (nebo 4x2,5 - vysvětlím dále), k těm, co budu odpínat/spínat a měřit třeba spotřebu prvkem přímo v centrálním rozvaděči. Ten 4x2,5 se může hodit, pokud plánujete některé zásuvky vypínat při odchodu z domu a nevíte, které přesně to budou - v té 4x2,5 může být jedna fáze trvalá a druhá odpínaná a při kompletaci zásuvky se to vhodně zapojí s tím, že to lze prohozením vodičů v zásuvce změnit, i pokud nemá samostatný přívod jen pro ni, ale je smyčkovaná přes další zásuvky. Ohledně toho vypínání při odchodu je to ale z praktického hlediska také poměrně problematické - původně jsem uvažoval např. kávovar uříznout, ale zrovna ten náš třeba zapomene hodiny a při zapnutí pořád pak otravuje, abych je nastavil. Nebo pračka-sušička-myčka - tam klidně může probíhat mycí cyklus, pokud to zrovna není odjezd na týdenní dovolenou. Mikrovlnka, trouba, opět zapomenou hodiny. V kuchyni max. tak zásuvky u pracovní desky, co jsou na nějaké mixery, rychlovarka apod. - tam jen snad kvůli případnému požáru spotřebiče v nepřítomnosti, stanby příkon mají tyhle spotřebiče nula nula nic. Větší smysl mi to dává u světel - nemusím přemýšlet, jestli se náhodou někde v patře nesvítí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?