Vychytávky - rodinný dům

Co se Vám při stavbě domu povedlo, na co jste patřičně pyšní a čím se můžete pochlubit ??? Budu ráda za jakkékoli vychytávky. My máme domeček zatím na papíře ...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od johnykatka:

Co se Vám při stavbě domu povedlo, na co jste pat…
@johnykatka jsme moc radi za nase rozhodnuti pro luxusni bezbarierove bydleni v bungalovu, a jsme pysni vlastne na vse,co s nasim rd souvisi, jsme a byli jsme vzdy praktici s nohama na zemi a 17 let pred stavbou noveho rd jsme bydleli ve starem dome,takze uz jsme vedeli co a proc a jak to chceme, manzel dum i vnitrni dispozice nakreslil a zijem si tu spokojene uz temer 20 let. Mame dum do L - v elku mame prekrytou terasu strechou, to je fakt bozi vychytavka, tato hl.terasa je na JZ a proto jsme dodatecne jeste nechali namontovat el.markyzu. A i tak,v dobe nejvetsich veder, se na takto orientovane terase neda existovat, takze je dobre si vybudovat casem i relax terasy na vychode a severu, ty uz mame nezastresene a obzvlast na te severni bylo letos v lete suprove! A to bydlime pod horama, zadna jizni morava.
Odpovědět
a jdete stavět svépomoci nebo to dáváte nějaké firmě? jako všechno má své pro i proti. důležitý je taky výběr materiálu a pak i výběr lidí co to budou dělat. je dobré si rozmyslet ještě před stavbou věci jako čím vytápět jestli chcete rekuperaci apod.
Odpovědět
@johnykatka Máme bezbariérový bungalov - myslíme na budoucnost 😉 Máme dvojdomek - máme své soukromí, přesto se dokážeme postarat o své rodiče Doporučuji kombinaci vany i bezbariérového sprchového koutu v koupelně. (nebo 2 koupelny) Doporučuji šatnu - většina oblečení na jednom místě je k nezaplacení. Doporučuji pochozí půdu - tedy pokud nechcete mít podsklepený dům. Doporučuji pracovnu - pracovat z obýváku je o ničem. Ložnice na sever - je tam přirozeně chladněji...😉 Je zbytečné platit za vestavěnou garáž, úplně postačí kryté garážové stání - které si navíc, tak jako my, můžete propojit se zahradním domkem. Každý metr zastavěné plochy se tvrdě platí, takže je dobré si projekt několikrát projít, jestli není zbytečně naddimenzovaný...
Odpovědět
Já jsem hlavně přes elektro, takže: Doporučoval bych pohybové čidla pro spínaní světla na chodbě/zádveří/schodů/garáže/wc/chodníků, paralelně s klasickým vypínačem - pro případ že tam něco děláte a málo se hýbete. Datové rozvody do každé místnosti, včetně technické - nespoléhat se na wifi. Dostatek zásuvek, do každé stěny/rohu místnosti (mimo těch kde jsou dveře a nedává to smysl). Venkovní zásuvky (terasa/pergola, robot sekačka) a nějaké průchodky pro kabely - k brance, budoucí optice. Ventilátor digestoře dát pod střechu, některé modely to přes prodlužovací kabel umožňují - více ticha v kuchyni. Cirkulaci teplé vody napojit na alarm pokud plánujete - po příchodu domů se na 5-10 min spustí a nemusíte odpouštět (to ovšem netřeba pokud budete mít krátké trubky od kotle, a/nebo průtočný ohřívač). Více vývodů na svítidla ve velkých místnostech (obývák), koncept jednoho mega lustru už je zastaralý - spíše více led svítidel. Kopoflex průchodku k tv zavěšené na stěně, popř husí krky k reproduktorům domácího kina. Přípravu na fotovoltaiku, hlavně průchodky ze střechy (obecně od panelů), k nabíjení auta, samostatný kabel k bojleru - s tím souvisí kvalitně promyslet vytápění a uchování energie. Průchodky na vodu v základech domu - bazén, zahrada, skleník atd + nějaké vývody rovnou na fasádě. Příprava na venkovní kuchyni - odpady, tep+stu voda. Dvojité okna, samostatně otevíratelné - v jednom bude síť, druhé možno bez omezení používat. Pokud bude klasická střecha tak plné podbití - více ticha a lepší ochrana proti kunám.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od frantapepa1:

@johnykatka Máme bezbariérový bungalov - myslíme …
@frantapepa1 Za vestavěnou garáž ve výsledku zaplatíte podobné peníze (i když to můžete srazit na polovinu ale za cenu podstatně většího diskomfortu) jak za garážové stání, hlavně tedy že takový náklad lze odložit a udělat později. Za mě to jsou nejlépe utracené peníze a nelituji toho. Nákupy přenášíte v suchu, žádné přehřáté/zmrzlé auto. Nevýhoda tedy je když v zasněžených dnech máte podběhy auta plné sněhu, to je někdy lepší nechat jej venku jinak jsou pak v garáži louže.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od frantapepa1:

@johnykatka Máme bezbariérový bungalov - myslíme …
@frantapepa1 Dobrý den, tak až na tu vanu a garážové stání máme stejnou prioritu. Garáž bude zvlášť, asi metr od domu a bude opravdu velká - spíše dlouhá. 42 m2 - bude tam parkovat sekačka, zahradní nábytek a jiné .... Bungalov bude mít obytnou plochu 107 m2. Jsme dva padesátníci a dítě. Děkuji za vaše postřehy.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od wacko:

Já jsem hlavně přes elektro, takže: Doporučoval …
@wacko Opravdu moc děkuji za Vaši obsáhlou odezvu. Já si to vytisknu a předám manželovi. Stavíme poprvé :-) a přeci jen spousta věcí vám dojde a může dojít až už je pozdě ...
Odpovědět
Nejlepší věc, pro jakou jsme se mohli rozhodnout, co se domu týče, je asi rekuperace. Dlouho jsme váhali, ale tedy jsem rád, že to dopadlo nakonec takhle, protože je to skvělá věc do domu. V podstatě si už bez ní neumím představit existenci :-D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zendi:

Nejlepší věc, pro jakou jsme se mohli rozhodnout,…
@zendi Moc děkuji za odezvu. Jsme ve stavu, kdy nevíme, jestli rekuperace ano nebo ne. Můžete mi napsat přesně, v čem je pro vás tím největším přínosem ? Stabilní teplota, vzduch bez alergenů ..... ??? Od jaké značky prosím máte ? Moc děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od johnykatka:

@zendi Moc děkuji za odezvu. Jsme ve stavu, kdy …
@johnykatka Baráky sa dnes stavajú takmer vzduchotesné a ak vás nebaví každé tri hodiny otvárať všetky okná (aj v zime, aj v noci), tak si rekuperáciu dajte. A ak vonku zrovna bude bezvetrie, tak ani oknami nevyvetráte. Dajte si to nie kvôli nižším stratám tepla, to je bonus, ale hlavne kvôli vetraniu.
Odpovědět
Rekuperace. To je asi to nejlepší, co jsem mohl dát. Kvůli čidlu mi týden nešla a bylo to fakt hodně znát a teda oprus větrat ručně. Druhá nejlepší věc je propojené garážové stání dveřmi přímo do kuchyně. To prostě nemá chybu a využíváme prakticky pořád, když někde jedeme nebo něco přivezeme. Dále pak třeba větší zádveří, samostatné WC mimo klidovou zónu domku, ostrůvek na lince s varnou deskou, ať se při vaření/chystání nestojí zády k centru dění. Propojení kuchyně s terasou. Na co bych myslel a i já to podcenil: Zásuvky na věci, na které třeba moc lidí nemyslí. Akvárium, vánoční stromek, vinotéka, budoucnost v elektroautech, venkovní zásuvky na světla, saunu, vířivku, bazén, zahradní domek (ikdyž to třeba neplánujete, do budoucna se to určitě hodí :-)) Nehodila se nám do konceptu americká lednice, tak bych dal tu největší vestavnou, co se aktuálně vyrábí. Je širší. Myslel bych i třeba na umístění kávovaru.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?