Co máte na oknách vy?Co se Vám osvědčilo,co byste doporučily a co naopak ne.Já jsem nešťastná s klasických horizontálních žaluzií a to zejména s jejich údržbou,ty už nechci a scháním něco jiného.Poraďte,dejte tipy co dát na okna...rolety,japonské stěny,...???popřípadě přiložte obrázek pro představu.
@ptacata Taky pomalu rozmýšlíme, co dáme do oken. V ložnici bude klasický závěs, to vím už teď. Ale v pokojíčkách to asi nakonec stejně budou horizontální žaluzie, ale chtěla bych dřevěné. Myslím si totiž, že údržba rolet, japonských stěn atd není o nic lepší, spíš horší než těch žaluzií, žaluzie oluxuju, vezmu mokrým hadrem a otřu, 99 procent všech rolet a japonských stěn se nedá ani prát, ani chemicky čistit, takže zašpiněné vyhodit a koupit nové ]-(
@ptacata Taky přemýšlíme do čeho půjdeme a asi to budou rolety a na francouzské okno takové ty posunovací závěsy (teď nevím jak se to přesně jmenuje :) ). Asi mrknu až pojedu do Ikey. Myslím, že některé se dají i otírat, tak uvidíme ;-) . Mě už se klasické záclony moc nelíbí a hlavně se v záclonách a zavěsech udržuje hodně prach :-| .
Vertikální žaluzie máme momentálně doma v celém bytě a budu hodně ráda,až se odstěhujeme.....
Pokud totiž nejsou precizně provedené,tak třeba u nás na jedné části parapetu jsou ok a na druhé části je musím rovnat,protože tam jsou moc dlouhé....takže fakt už nikdy a těším se na klasické žaluzky.
Přála jsem si teda bambusové,ale jsou finančně hodně náročné a obecně nás kamarád,přes kterého máme okna od nich hodně odrazoval.....takže klasika to jistí:-)))
@tomcat35 tak to máme my. Na oknech normální žaluzky, na dvojich franc.dveřích, které jsou vedle sebe, máme přes celou stěnu - cca 6m,vertikální. Jsou tedy dvoje,spojené-tak dlouhé se jedny nedělají. A otvírají se každé na opačnou stranu, takže jako opona 8-)
Vypadá to celkem dobře. Máme kombinaci napřeskáčku dvou barev, takže to není takové fádní. Kdykoliv se dají barvičky vyměnit za jiné.
@jarkalada My máme prostředek francouze odsunovací, tak jsem myslel, že bych je měl taky jako oponu, odhrnovací na obě strany- jestli to tak jde udělat.
Jestli se můžu zeptat- jak je to s jejich údržbou a v létě při slunci odstíní trochu? Máme okno na jihozápad, sice trojskla, ale i tak je sklo celkem teplé a přitápí do prostoru.
@tomcat35 to vám řeknou ve firmě, kt. je dělá, jestli u vašich 3,5m by šly na obě strany. To netuším.
Na údržbu jsem se taky ptala, bála jsem se, aby se do nich nechytal moc prach. Prý snad jdou i opatrně vysát vysavačem. My je máme něco přes rok a ještě jsem na ně tedy nesáhla 8-)
Občas zkusím, jestli když s nima zahýbu anebo "přivoním", jesti ucítím prach,ale zatím ne. Takže údržba žádná.
Kdyby se vám třeba některý z těch pásků nějakým způsobem zašpinil, jde prý za levno objednat nový a vyměnit.
Obývák máme taky na jihozápad. Žaluzky máme kombinaci zelenkavá a bílá, takže světlounký. Zastíní do prostoru ok, ale i tak jsmě měli v těch fakt parných dnech horko. Těžko ale říct, jestli to bylo žaluzkama, nebo prostě byl příliš hic i tak.
Co mi možná trochu vadí - když je otevřená ventilačka, tak i při jen trošku větším vánku se dost melou a je slyšet dole ten spojovací řezítek. Takže jedině je odhrnout celý. Když chcete otevřít jen jednu část dveří, tak se zas musí odhrnout a ta část je tedy nezastíněná. Na rozdíl od normálních žaluzek - tam můžete mít otevřený okno/dveře a přitom stále zastíněný. Ale to je možná detail.
My je míváme většinou zatažený, ale rozevřený, aby tam šlo světlo - vypadá to lépe 8-) Ale když chci pustit více sluníčka do bytu, odhrnu je celý. Právě i když větrám, nebo máme v létě stále otevřený dveře. Zvenku do bytu při zatažených není vidět vůbec.
Takže takhle moje zkušenost.
@jarkalada Díky za vyčerpávající odpověd :-) My máme okno odsunovací do strany, tak by se vlastně ani žaluzka odhrnovat nemusela a projít ven by se snad i dalo.
Nebyla by fotečka? ;-)
Díky
Díky, vypadají moc pěkně, přítulkyně říká, že se vertikální žal. hodí spíš jen do kanclu, ale to je asi jen zažitý zvyk.
Hm, to s tím řetízkem mi nedošlo, ale když je budu mít jako oponu, s tím, že se budou půlit v prostřed odsun. okna, tak já je vlastně jakoby rukama rozhrnu a projdu- to by snad tak šlo.
@tomcat35 stále chceš (chcete) jimi procházet :-D fakt to moc nejde. My po té pravé straně máme ještě okno a i jen ventilačku si netroufnu skrz ně otevřít. Je to fakt blbý. Ale když se jako mezi ty pásky strčí ruka (blbej výraz 8-) ), aby se např. otevřelo okno, tak maj tendenci se troošinku zkroutit - ten pásek. Když není člověk opatrnej. Takže to dělám tak jen výjimečně.
Kdyby jsi jima často procházel a jen je tak rozhrnoval, tak by se fakt pokroutily a hezky by se jeden přes druhého nepřekrývaly. Si to u někoho schválně vyzkoušejte. Ale to je detail, kvůli tomu bych je nezatracovala.
Ráda bych, aby sem přispěl i někdo jinej, kdo je má - jestli mají stejnou zkušenost nebo i jiný poznatek.
@tomcat35@jarkalada My taky máme vertikální žaluzie a já bych ani jiné už asi nechtěl. Líbí se mi, obzvlášť na vysokých francouzských oknech vypadají elegantně. Máme bílé, bydlíme rok a půl, údržba nula a jsou pořád čisté. Ventilačky otvíráme normálně přes ně, nepozoruji, že by se chtěly kroutit. Stejně za ně sem tam zaleze malej a kouká z okna, takže si s tím hlavu nelámeme. Pokud chceme větrat celým oknem, musí se samozřejmě odhrnout, ale v tom překážku nevidím. A jináč nám se vlní skoro pořád, protože máme rekupku a výdechy jsou pod okny :-D Ale řetízek necinká, to jen občas při větru zvenku a je to fakt neznatelné. Žaluzky jsou značky Climax, montáž dělala jiná firma, což byli trochu patlalové, ale na tomhle se toho nedá fakt moc zkazit :-) Obě léta, co jsme tu byli, zatím v pohodě. Žaluzky celý den zatažené a přes 24 °C nám to nešlo. Okna jsou trojskla, v obýváku mírně na jihovýchod, spíš jih. A jestli někdo říká, že to vypadá jako kancl, tak já si doma jako v kanclu nepřipadám ;-)
A můžu se zeptat přibližně na cenu (klidně do IP). Jen pro zajímavost jsem poptávala u jedné firmy a cena 65 tis. (na 18 oken vč. 1x francouzského 1600x2300) mi teda vyrazila dech!
@sonik05 Dvě standardní okna (1300 x 1400), dvě široká okna (2200 x 1200) a tři francouzská okna (2x 900 x 2400 + 1x 1650 x 2400) komplet včetně montáže a DPH 10 300 Kč. Ale je pravda, že podobně ulítlou cenu jsme od jedné firmy měli taky :-) Přitom si myslím, že tady se žádný zásadní rozdíl v kvalitě fakt udělat nedá... Snad jen typ zvolené látky to může různě prodražit.
Mě osobně zaujal systém Siluroll (Rolrols), že jde o kombinaci jakoby "žaluziíí a záclon" - že zároveň slouží ke zastínění, ale také brání tomu, aby bylo vidět dovnitř. Má to být tzv. bezúdržbové - lze pouze otírat či vysávat, tak si neumím představit, jak si to výrobce představuje čistit, když se na to sem tam vykálí nějaká moucha apod. 8-( ... Pak mi přišel zajímavý ještě Twinroll, ale údržba stejná. A různé roletové systémy jsou podle mě jen prostě teď "in" , jako milion dalších věcí, které si lidi pořídí hlavně z estet. důvodů. Ale co když nechci mít byt jako výkladní skříň? To je mám mít pořád stažené?
Takže mně nejlíp vychází klasika, se kterou nemám problém a kterou si můžu pořádně vyčistit. Horiz. žaluzie - jednou za čas sklopím nejdřív na jednu stranu a umyju hadříkem se saponátem, to samé na druhou stranu. Jen pro příště vyberu hladký povrch, na tom zdrsněném se prach chytá víc. A jelikož by k nám asi do všech místností bylo vidět, tak k tomu nějaké jednoduché, lehké, minimálně vzorované nebo bez vzoru záclony, které v pohodě vyperu. A vím, že mám čisto ;-) .
Pokud to máš ještě aktuální, určitě bych se alespoň podívala na integrované meziskelní žaluzie. Mě do toho můj přemluvil a zpětně jsem za to ráda. Absolutně bezúdržbové :-) :-D
@hugo58 Mohla bych poprosit o nějakou fotku s vertikálními žaluziemi :-) chtěla bych také bílé, nějaké jen hladké...jak máte velkou propustnost světla, když jsou zatažené? Moc děkuji :-)