Betonová nádrž na dešťovou vodu

Zobraz úvodní příspěvek
Chceme si pořídit betonovou nádrž na dešťovou vodu a nechceme mít v trávníku další poklop pro filtraci.Nemate nekdo řešení-filtr v komíně nádrže a tím pádem jen jeden poklop?Děkuji za rady a tipy
Odpovědět
1
2
@cyklos no většinou, aby nádrž vyplavala, je potřeba hodně spodní vody a když je hodně vody, tak je nádrž většinou plná 🙂 Jinak, i plná petka vody plave na hladině 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Jasný postup bych dodržel, co jsem se díval tak se má napouštět a zároveň obsypávat kvůli vyrovnání tlaku. A mělo by být vždy víc vody cca 20-30 Cm nad úrovni zasypané zeminy. Pak při větších nádržích nad 8 m3 se vkládají roxory do připravených otvorů a betonují se. No a co se tyče únosnosti zeminy nad nádrži tak uvádí max 30 Cm, což je vpohodě navíc my tam jezdit autem přesto nebudeme takže není potřeba větší zatížení. A ty máš jakou plast nebo beton?
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Děkuji už jsem vznesl dotaz ale ta cena co píšeš je dosti velká. To už by se nám snad vyplatilo si ji zrealizovat svépomocí jak jsem psal. I když sestra co má tu betonovou od Poláků tak dobrý. A cena tam je kolem 30 tisíc i z dopravou.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn To co uvádíš betonovazumpa.cz tak tam mají cenu bez DPH za 10m3 25 tisíc což je pěkná cena a srovnatelná s plastovou plus tedy navíc doprava ale montáž a usazení mají zdarma. Zkusím poptat a uvidím. Jen se tedy musí provrtat prostup na přítok a odtok.
Odpovědět
Profilova fotka
Jenom az ty polsky jimky budete kupovat, tak si je poradne zkontrolujte nez vam je usadi... Kvalita je otresna...
Odpovědět
@jarin1 Mám plastovou, tvar jako ponorka. Objem 9m3. O betonové jsem uvažoval, ale nedostala by se na místo, bohužel, není příjezdová cesta a přes sousedovu dlažbu jsem to riskovat nechtěl. Plastovou jsme usadili sami, s bagristou. Zavěsili a bylo to. Má uprostřed ještě výztuž tak si nemyslím, že by to mělo dělat problém. Uvidíme, až ji někdy vyprázdním úplně 😄
Odpovědět
@jarin1 @noemi77 https://beton-zumpy.sk/ měli jsme jeste 5% slevu,měli akci
Odpovědět
@ketkah nevím jestli to taky nejsou polské - stejná firma v kontaktu jako tu je i na https://betonovazumpa.cz/kontakt
Odpovědět
@ketkah český web mají i tady a píšou na něm že jejich žumpy nejsou z polska.... https://beton-zumpy.cz/
Odpovědět
@jajinka121 Jestli to nebude podobné jako u jídla. Jímka se vyrobí v Polsku, v ČR nebo SK se natře asfaltem a najednou polská není. Ale třeba opravdu z Polska nejsou, jen není moc důvěryhodné, že je několik webu a všichni nabízejí to stejné, stejné foto z montáže, ceny, doprava. Ideálně se jet podívat na jímku přímo k výrobci, aby nevypadala jako ta na fotce od username
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Tak nakonec to vyhrála betonová jímka od poláků, absolutně není čas na to to dělat svépomocí, tohle byla dobrá varianta jak cenově tak i časově, foto mám v albu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Abych nemusel zakládat novou diskuzi, chci se tady zeptat majitelů betonových retenčních nádrží, jak jste řešili přítok a případně bezpečnostní přepad. Mám osazenou čerstve 4m3 betonovou nádrž a přemýšlím jak ji zapojit. Uvažuji zatím o tom, že bych dva přítoky spojil odbočkou 45° a ještě před vstupem do nádrže umístil odbočku 90°na přepad (viz. nákres) Tímto bych nepřišel o objem nádrže, který bych ztratil vyvrtáním přepadu těsně před víkem. Je otázka, co to udělá třeba při nějakém velkém přívalovém dešti, ale zase mám obě potrubí z KG 160. Jak to máte realizováno vy? A ještě dotaz, zda máte u retenční nádrže provedený nějaký sifon proti šíření pachů z kanalizace v případě napojení přepadu právě do kanalizace. Díky
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od satinst:

Abych nemusel zakládat novou diskuzi, chci se tad…
@satinst Dažďová voda nesmie byť zavedená do kanalizácie, ani prepad. Prepad musí byť zavedený do vsakovacieho objektu na pozemku investora a musí byť dostatočný odstup od okolitých pozemkov, podľa toho, akú vsakovaciu schopnosť podložie má (určí hydrogeologický posudok). Aspoň také podmienky má VaK u nás. Ak má obec vybudovanú samostatnú dažďovú kanalizáciu, tú použiť môžete. U nás je obecná dažďová iba na odvodnenie ciest a kvôli kapacite je zákaz sa tam pripojovať.
Odpovědět
U nás je obecní kanalizace bez zakončení do ČOV ale jen volnou výustí, takže to není problém a mám to takto ve stavebním povolení. Chci jen vědět jak má tedy kdo řešen ten přepad u betonových jímek
Odpovědět

@satinst dle obrázku by to tak mělo jít, akorát bych měl strach o těsnost toho horního napojení KG do jímky. Aby tam ta voda naprotékala a nezaplavoval jste si to postupne kolem nádrže.
Odpovědět
Profilova fotka

@satinst máme betonovou jímku 10m3 na dešťovou vodu, přepad je rourou pod víkem na druhé straně než přítok, přepad je do vsaků na našem pozemku. Žádný sifon nemáme, na víku je skruž jako na studni, z dešťovky nic nesmrdí. Asi bych měla smišený pocit z jediného vstupu do a zároveň výstupu z jímky
Odpovědět
Dobrý den, ujistěte se, že to víko je těsné. U nás na něm sice leží x cm zeminy, ale nemyslím si, že to nějak izolovali při položení (skládáno jeřábem) a ten beton hrana nádrže/víko není úplně rovné. Tudíž voda se bude snažit tlačit okolo, což by mohlo vést k nepříjemným situacím okolo nádrže... Jinak mi máme přepad na hraně kolmo k vstupu (někdo výše psal naproti sobě). Podle mě je to o vyvrtání, kam je třeba (nám to dělali při pokládce). Úplně si řešením na obrázku nejsem jistý - budete mít nějaké čerpadlo? Když bude i komínek prakticky plný vody, kam dáte kabely, apod?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?