Diskusi odebírá 1 člověk

Domácí ČOV

Ahoj, doporučí někdo domácí ČOV pro 2-3 osoby? Líbí se mi Asio AS-MONOcomp 4 kvůli jutovým odvodňovacím pytlům (cena kolem 100,-). Každý měsíc vynesu 1 pytel na kompost a nemusím řešit odčerpávání kalu firmou, kde se ceny pohybují od 4200,- bez DPH. Díky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lashto:

Ahoj, doporučí někdo domácí ČOV pro 2-3 osoby? L…
@lashto hloupý pokus o reklamu na asio
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petros4:

@lashto hloupý pokus o reklamu na asio
@petros4 děkuji za přínosný názor :D
Odpovědět

@lashto rádo se stalo
Odpovědět

@lashto pokud to není jen reklama, tak za mě je to prakticky nejhorší čistírna. Asi jste nepochopil princip. Tato čistírna má jen jednu nádrž. Veškerý odpad teče rovnou to reaktoru. To znamená, že jakékoli znečištění chemii, která "nechutná" bakteriím jde rovnou do reaktoru. Každá čistírna by měla mít co největší objem vstupní akumulační nádrže, kde se případné jedy naředí a předčistí. Třeba Savo spolehlivě zlikviduje bakterie v reaktoru. V normálních čistírnách se jednak naředí a stačí se rozložit a odvětrat. U monocompu se dále spoléhá na to, že např v noci je dlouhá prodleva bez přítoku. Tím se vytvoří časový prostor, kdy se provádí čištění. Pokud v této fázi nateče další voda, tak se zlikviduje separace a čistírna čistí blbě. Odkalení do pytle je navíc jen reklamní výhoda. U normálních čističek stačí použít třeba jednou dvakrát ročně kalové čerpadlo a usazený kal z kalojemu odčerpat na kompost. Nepotřebujete si zvát žádnou firmu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@lashto pokud to není jen reklama, tak za mě je t…
@zubr487 jak poznáte kolik kalu můžete odčerpat?
Odpovědět

@lashto pokud to není jen reklama, tak za mě je t…
@zubr487 Je to jen další trapný pokus o reklamu. To už tady bylo, ta reklama na pytle.
Odpovědět
Profilova fotka
Tahat každý měsíc z ČOVky pytel *** by mě strašně bavilo 🙂. Jinak já doporučím Variocomp, kterou několik let provozuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Tahat každý měsíc z ČOVky pytel *** by mě strašně…
@pyramis co údržba?
Odpovědět
Profilova fotka

@pyramis co údržba?
@lashto Údržba je minimální. Detaily viz dokumentace na webu výrobce.
Odpovědět

@pyramis co údržba?
@lashto V každém případě jste si vybral primitivní drahou čističku. Hledejte dál a vybírejte lépe.
Odpovědět
My máme od fa BazénPlast - Eko SBR Bio. V provozu od 03/2024 a tatím velká spokojenost!! Při kolaudaci byla velice mile překvapena i úřednice Vodoprávního úřadu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

My máme od fa BazénPlast - Eko SBR Bio. V provozu…
@m2s mám tu samou a taky spokojenost. Polovina objemu je akumulace, kde dochází k naředění a předčištění. Pokud je dost vody, tak se dávka vody přečerpá do reaktoru. Tam následně probíhá čištění. Bez ohledu na přítok se tedy vždy čistí stejná dávka vody po stejnou dobu. Po dokončení cyklu se odčerpá čistá voda a nakonec i usazený kal do vstupní nádrže. Ta má tak velký objem, že stačí 1 až 2x za rok odčerpat kal do kompostu. Běží plně automatický a není nutné nic nastavovat ( ani to nejde)
Odpovědět
Článek se načítá

@m2s mám tu samou a taky spokojenost. Polovina ob…
@zubr487 @m2s podělíte se prosím o cenu? Koukal jsem, že jsou z Turnova, my budeme stavět na Vyškovsku. Díky
Odpovědět

@zubr487 @m2s podělíte se prosím o cenu? Koukal j…
@lashto co jsem se díval, tak cena je prakticky stejná, jako Asio AS-MONOcomp 4. Obojí je za cca 56k. Funkčně je to ale proti tomu Asiu asi jako trabant proti mercedesu. Proto jsem napsal, že to Asio je velice špatná volba. Jinak ten kal se odčerpává do první akumulační nádrže, takže se vyčerpají komplet obě akumulační nádrže. Navíc se kontroluje množství aktivního kalu a případně se odčerpává i část z reaktoru. Fakt nevím co se Vám líbí na tom pytlování. Ta výměna je dost častá a hrabat z těžkým smradlavým pytlem není žádná příjemná prace. Já mám kalovku na odčerpávání vyčištěné vody (zalévám tím stromy). Takto ji jen přehodím do čističky a jede to. Taky to není úplně čistá práce, ale děláte to opravdu jen tak jednou za rok.
Odpovědět

@zubr487 @m2s podělíte se prosím o cenu? Koukal j…
@lashto pořizovali jsme v 11/2023 jednoplášťovou za cca 55tis bez DPH. Bohužel jsme nakonec museli kvůli spodní vodě jít cestou dvouplášťové, k obetonování. S firmou v pohodě domluva, dČOD nebyla použita, takže jsme mohli vyměnit + doplatek 40tis. Za zprovoznění jsme ještě dávali 1250,- K tomu všemu navíc máme povolení dČOV podmíněné telemetrií, která vychází kolem 4tis ročně. Telemetrie je standardně používána pro správu vícero obecních čističek. Ví bůh, proč to po nás Povodí Ohře požadovalo, ale jelikož bychom jinak nestavěli, museli jsme kývnout.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?