@erikr Odpoěď nebude tak jednoduchá. Je apsivní dům a pasivní dům.... vždycky zálěží na tom jak velký, dispozice, jestli je to dřevostavba nebo zděná stavba, způsob vytápění, okna apod....A u každého případu bude ta odpověď jiná. Nejlepší je nechat si od projektanta udělat varianty domu - nízkoenergetický a pasivní s různými stly vatápění a k tomu ekonomickou studii, která by Vám na tohle měla dát odpověď a to co se skutečně vyplatí zrovna vám.
Ono jsou třeba tací co postaví pasivní dům za 2 mio a dostanou 0,5 milionu zpět na dotacích, takže na tom vlastně i vydělají :-D
Já věřím že jo, proto jsem do toho šel. Ono to není jen o investici, ale i o komfortu. Určitě jde klasický dům postavit levněji, ale když už člověk chce v domě rekuperaci, velká okna a kvalitní zateplení, tak vlastně k tomu pasivu moc nechybí.
@lucka_dc Nevydělají, dotace jsou jen větší investice, ale návratnost žádná.
@erikr Jak píšou nade mnou, NED je plně dostačující pro poměr cena/výkon. Můžete se třeba s těsností dostat na úroveň pasivu, s izolací na úroveň NEDU. Nákladový rozdíl mezi pasivem a NEDem Vám pak za rok může dělat pár tisícovek, ale jestli platit 20 - 25 000 Kč za energie u NEDu, nebo 15 - 20 000 Kč za pasiv při navýšení investice kvůli TČ, izolaci, solárům atp. v řádech deseti- až statisíců za to podle mě nestojí. Pasiv je podle mého názoru vytuněný NED a tedy spíš pro fajnšmekry.
Nechal bych to šikovnému projektantovi, soustředil bych se hlavně na těsnost domu, akumulaci a souvislou izolaci (obálku domu). Nejdůležitější pro Vás stejně bude celková tepelná ztráta a tedy tepelný komfort + roční faktura za energie. Hlavně ať je to v pořádku navrženo a kvalitně zrealizováno.
@hata1 A co se zkusit zeptat přímo majitelů pasivního domu ? :-) Tady jich je dost a nebo můžete mrknout na stránky centra pasivních domů http://www.pasivnidomy.cz/katalog-pas... a najít si v okolí nějaký dům a jet se podívat. Je tam vždy napsáno, jestli majitel dovoluje návštevu a jsou tam i kontakty na ně ;-) Ať si uděláte obrázek sama.