Konec života bytového domu

Dobrý den, co se stane, když člověk vlastní byt v bytovém domě (malý panelák nebo činžovní dům) a ten z technických důvodů už nebude dále použitelný, např. kvůli statice. Stát se to může samozřejmě za mnoho desetiletí (kdy už byt zdědí moje děti či vnoučata), ale jednou se to stane. Co pak? Přijde majitel o byt zcela a bez náhrady? Zůstane aspoň pozemek ve vlastnictví SVJ, tak že teoreticky si mohou na něm postavit nový bytový dům? Předpokládám, že SVJ je podle katastru vlastníkem pozemku pod domem. Má to precedenty, stalo se to už v někdy v porevolučním Česku? Děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od tomas_werner:

Dobrý den, co se stane, když člověk vlastní byt v…
@tomas_werner Pokud ten byt či dům nelze řádně užívat a musí být odstraněn, tak samozřejmě vlastníkům nenáleží žádná náhrada. Není žádný právní důvod proč by měla. Každý vlastník se musí o svůj majetek starat sám. Co se týká pozemku, tak ten zůstává ve vlastnictví toho, kdo je jako vlastník zapsán v KN. Což zcela jistě není SVJ, ale jednotliví spoluvlastníci podle svých podílů. Stavba nového bytového domu na pozemku je teoreticky možná, pokud budou splněny všechny náležitosti stanovené aktuálně platným a účinným stavebním zákonem a souvisejícími předpisy.
Odpovědět

@tomas_werner To je tak trochu riziko investície do bytov v panelákoch, ktoré nikto nerieši a taktne sa o tom mlčí, pretože časom sa to bude týkať stoviek tisíc bytov.
Odpovědět
tak určitě je to trochu /víc/ časovaná bomba, ale staré činžáky, bytové domy stojí desítky let a ještě určitě sloužit budou. Je otázka jestli dnešní barák vydrží tolik co vydržel ten 50 - 100letý. musí se to asi brát tak ,že pokud dneska postavíte třeba za 8mil, tak si tam alespon polovinu ceny za život odbydlíte. on i byt či dům je trochu spotřební zboží. Problém určitě udělají pidi podíly pozemků poku by na delmolici došlo. Jinak tato otázka mě třeba napadla hned jak se byty začaly do osobního prodávat, tak už jsem stará, ale ono jakékoli společné vlastnictví má spíš nevýhody než výhody, zrovna u bytů momentálně moc na výběr není a dům skutečně každý vlastnit nemůže už jenom z hlediska prostoru, množství pozemků.
Odpovědět

@tomas_werner Ešte som si spomenul, že predsa jeden príklad existuje. V Prešove pred pár rokmi musel k zemi jeden panelák po výbuchu plynu. Niekoľko majiteľov bytov sa dohodlo, že sa zložia a postavia na tom mieste novú bytovku, ale ako došlo po covide ku zdražovaniu, firma im to zdražila o 100 %, tlak by ich to vyšlo na 6-7 mega za byt. V tej dobe sa dal za tú cenu v tej lokalite postaviť malý dom aj s pozemkom, tak do toho nešli a pozemok plánovali predať napr. developerovi. Ako to nakoniec dopadlo neviem, už som to nesledoval. Každopádne im skutočne ostal iba ten pozemok plus museli platiť demoláciu.
Odpovědět
Děkuji všem za příspěvky! Tak nějak jsem si to myslel. Zdá se mi, že do budoucna je to opravdu průšvih. Tak dejme tomu moje vnoučata budou muset bytový dům zbourat (asi na vlastní náklady) a zbyde jim jen pozemek, rozdělený mezi vlastníky. Je ale otázka, jestli úřad vůbec povolí na tom stavět něco znovu.
Odpovědět

Děkuji všem za příspěvky! Tak nějak jsem si to my…
@tomas_werner Proč průšvih? To přece muže potkat úplně každého vlastníka úplně každé stavby.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@tomas_werner Proč průšvih? To přece muže potkat…
@jozkakomosny Problém je, že panelák, ktorému skoroduje výstuž v paneloch už opraviť nejde. Tehlová stavba je na tom s opravami lepšie.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@jozkakomosny Problém je, že panelák, ktorému sko…
@roman_ To máte sice pravdu, ale na principu to nic nemění. Všechno co si koupím nebo postavím má omezenou životnost. Tak s tím prostě musím počítat, je to moje rozhodnutí a moje riziko.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?