Zdravím, potřebuji posunout při rekonstrukci vodu, odpad a plyn a zatím jsem teda oslovil pouze jednoho instalatéra, ale cena se mi na Brno zdá přehnaná. Tušíte, kolik by tak +-vyšlo posunout vodu + odpad o 125cm doprava zdí a plyn podlahou o 350cm? Zatím mám pouze jednu nabídku a to je 16 tisíc(samozřejmě dlaňovka bez dph 😞 )
bez zapravení - to budou dělat zedníci
@jan_marecek
Záleží na tom co všechno bude ten instalatér dělat. Píšete, že zapravení budou dělat zedníci. Kdo bude sekat rýhy do zdi? Kdo připraví a pak zapraví podlahu (dlažbu a plovoučku)? A co materiál?
@jozkakomosny dlažbu sundám já, drážku si bude dělat on. Následně uloží plyn/vodu/odpad, zkusí natlakovat a jde dom. Materiál bych bral od něj. Hodinovku instalatéra bych viděl tak na 500,- materiál 3 tisíce a to si myslím že přeháním. 16 tisíc mínus 3 materiál je 13 tisíc. 500,- hodina by znamenalo že se s tím bude crcat 26 hodin a to se mi teda zdá přehnané. Dělám rekonstrukci v přízemí, takže žádné velké nošení, žádná čistá práce, bordel může udělat jaký chce. Já bych viděl reálnou cenu kolem 10 tisíc. Den práce. 7 tisíc do kapsy, 3 za materiál
@jan_marecek
Podle mě to za jeden den nedá. A 500/hod. - to si fandíte. Takže ve výsledku bych to považoval (na dnešní dobu) za docela solidní nabídku.
@edison101 tak je pravda, že náš původní dodavatel chtěl za stejnou práci 24 tisíc + dph. Tak 16 je proti tomu výrazné zlepšení. Ale pořád nechápu, proč si má dělat instalatér/plynař drážky po vlastní ose za 900kč/h když tady mám partu zedníků za 280kč/h 😒
@jan_marecek
Jako co řešíte? 16tisíc? 🤔 To ani není o čem...Lidé pořád počítaj hodinovku, ale ví prd o pracnosti. Revizní zpráva co potřebujete taky nebude grátis že?. Materiál za 3tisíce...no ale on sám se neteleportuje do vašeho domu že? Atd atd.
@jan_marecek jako záleží zda vůbec pracuje od hodiny málo kdo tak dělá většina je od úkolu. Už a je na něm jak dlouho to trvá a kolik má nakonec na hodinu.
Nemyslím si, že lze plyn vést podlahou, na to vám nikdo neudělá revizi. Budete to muset vést po zdi, potrubí označit, prostupy potrubí stěnou v chráničce... raději si to ověřte!!!
@petrkunc132 no já jsem nad tím taky rozjímal, že to podlahou moct vést nepůjde, ale tehdy ještě dodavatel tvrdil, že není problém. A napadá vás, jak se dá dostat plyn doprostřed místnosti jinak než podlahou?
Podlahou plyn urcite nejde, ted to resime na baraku. Musi se vest zaroven se zdi dole u podlahy, nahore u stropu….podel zdi. Aspon tak nam to bylo receno.
Tak aktualizace. Plynař mi to řekl asi takhle:
"pane Mareček, já vám to udělám, ale kdyby se někdo ptal, tak jsem vám to nedělal a musíte říkat, že už to tam bylo 🙂 "
Ten barák prošel celkovou rekonstrukcí před deseti lety, kdy z něj zbyla jen jedna stěna(čistě kvůli papírování, že jde o rekonstrukci). A tehdy nějak při revizi prošlo, že nám jde železná trubka z HUP asi 2m do kotle zdí. Takže když tam povedu další, tak už je to prašť jak uhoď.
On to říkal takhle - zdí i podlahou může vést plyn, ale je na to speciální potrubí, které se instaluje speciálním zařízením za velice speciální cenu. Místo toho jsme vymysleli řešení, že plyn k ostrůvku půjde ve zdi cca 2m hned pod omítkou(omotaný a pořešený tak, aby nevznikaly kapsy) a v samotné podlaze půjde pouze metr. Nebude zalitý betonem ani ničím takovým, ale bude mít šachtu vysypanou pískem nebo prostě něco, k čemu se dá dostat, ale v čem se nedělají kapsy
jo a cena? Když si udělám sám drážky, které mi nakreslil na stěnu, tak to i s materiálem bude za 6 tisíc 🙂
@edison101 samozřejmě máte pravdu, nicméně znáte konkrétní případ navrtání plynu za HUP a následné exploze? Dům si stavíme/rekonstruujeme pro sebe. Nechceme se zabít. Už jsem zde uváděl, že plyn ve zdi a podlaze být může, akorát musí být ve speciální trubce. Ale je úplně jedno, jestli navrtám speciální trubku, nebo měděnou, pořád to bude mrzuté, ale v našem případě je HUP dva metry od možného navrtání, tak to snad takové drama nebude. V domě mám dvě čidla detekující únik plynu. To už mi připadne pravděpodobnější, že kdybych tu trubku přiznal a vedl u stropu, tak že se na ní dřív nebo později někdo bude chtít pohoupat a urve ji 🙂