Prosím poraďte, nevíme si rady. Stačí nám jedno umyvadlo, to chci určitě někde u dveří.
Na protější straně bude dlouhé okno ve výšce např. 1,7m (ještě nevíme, ale o to nejde)
Vana, sprcha, umyvadlo, žebřík, koš na prádlo. Otevírání dveří dovnitř nebo ven?
Chtěla jsem dovnitř, prý je lepší ven.
Vaničku ve sprše nám doporučili litý mramor.
Původní návrh byl umyvadlo na levé straně, vana pod oknem, kratší stranou přilepená na
pravé straně a naproti sprcháč tzn. nalepený na chodbě, ale prý by bylo málo místa mezi
sprchou a vanou.
Máte prosím někdo nějaký nápad?
děkuji
@plaintruth minimálně v nemocnicích (nevím, jestli je to i u RD) se musejí dveře právě otvírat ven, z výše popsaného. Kdyby se za dveřma někdo složil, aby je šlo otevřít.
@petros4 neřešíme tady nemocnice, ale konkrétní příklady v RD, až půjdeš doma na wc a budeš na umření, tak pochybuju, že budeš za sebou zavírat dveře, navíc s dnešní technikou je snad lepší ve dveřích vyříznout díru, než je páčit...
@plaintruth nejde jen o ty nemocnice. je to nějaké to bezpečnostní pravidlo, snad i v požárních předpisech či čem. ne každý ho dodržuje, ale existuje ;-) dří, když se koladovalo poctivě by ti dveře dovnitř na wc prostě neprošly.
@blahova_andrea to nebylo o tom, že se kolaudovalo poctivě, to bylo o tom, že taková byla norma a musela se dodržovat, dnes už buď norma vůbec není a nebo je dobrovolná a tudíž se někdo zamyslel a zjistil, že to není až tak pravda, protože kdyby to tak bylo, tak by taková povinnost byla zanesena do zákona nebo vyhlášky...
Tak nevim. Dvermi telo odsunes-teda pokud nemas minikoupelnu a pekelnou smulu. Ale kdyby nekdo zkolaboval v zamknute mistnosti, tak je asi lepsi otvirani dovnitr-vyrazit, ne?
@bamak příbuzný umřel v koupelně. Trvalo věčnost než se k němu dostali. Ono se to nezdá, ale to otevírání dovnitř může být fakt problém, zvlášť v malých prostorách.
@plaintruth z bezpečnostních důvodu stanovuje norma u bytů a RD opravdu otevírání směrem ven. Ve starším bytě máme otevírání dovnitř a u dvou dalších nezávislých staveb jsme specificky žádali o totéž. Ani v jednom to neprošlo právě z výše uvedeného důvodu.
@ookami_hime Netvrdím, že se to nemůže stát, jen, že každá varianta má své pro a proti. O normě nevím, ale vzhledem k tomu, že máme čerstvě postaveno a nikdo žádné námitky k našim dveřím neměl. Vím jen o povinnosti u vstupních dveří.
@blahova_andrea@ookami_hime je to v normě, ale ta není právně závazná, je to jen doporučení, pokud to někdo po někom chce, tak si musíte trvat na svém...
Tak v panelácích, činžácích a nakonec i RD je WC většinou (a koupelna také) tak malé, že otevírat dovnitř by ani nešlo. Tipuji, že tahle možnost bude častější než naopak. V koupelně, která má 10 m2 problém s místem na otevření odpadá. Samostatný pohodlný záchod aby měl 2 m, ne?
@bamak navazovala jsem akorát na to, jestli je to snazší tak nebo tak :) snazší je určitě to vyrazit, ale zvlášť pokud se neví v jakém stavu člověk je, tak by ho vyražení mohlo ještě víc ohrozit nebo pokud leží blbě, tak se to pořádně ani vyrazit nedá. U otevírání ven stačí vypáčit a nebo u současných dveří otočit šroubovákem zámek a během chvilky je člověk uvnitř.
@jakuda no třeba se násilím dala mírně odsunout :-D ne, chápu. o tomto vím. ale tato hypotetická ne zrovna častá situace mě ke změně názoru nepřinutí. mě víc vadí to omlacování sebe i ostatních dveřmi do všech směrů. pro mě je pak lepší dveře vůbec nemít nebo je mít neustále otevřené