Je tu někdo, kdo má dřez bez odkapu na kraji kuchyně (na volném konci, ne u zdi)? Vychází mi to tak nejlíp s ohledem na pracovní plochu mezi dřezem a varnou deskou, ale všichni mě straší "cákáním" až na zem. Druhou variantou (ne příliš preferovanou z důvodu menších úložných prostor je dát dřez s odkapem do větší skříňky. Viz. obrázky. Prosím o vaše názory, nechci si pak celý život tlouct hlavou o zeď, že dřez na kraji byla blbost 😄
@rs01 My teď něco podobného řešíme na baráku. S cákáním bych problém neviděl, není to od polohy dřezu, ale o rukách 🙂 Jaký je rozdíl, když si nacákáte na zem nebo na pracovní desku, obojí musíte, tak jak tak, utřít. Výhoda těch dřezu s odkapávačem je, že ten můžete umístit i nad skříňku, a nebude vám v ní nijak zabírat místo, můžete to i posunout přes 2 skříňky, jen je pak zapotřebí si rozmyslet a promyslet, jak bude probíhat instalace dřezu. Pokud bude dostatek místa na přidělání a zašroubení spojek, tak lze dřez instalovat klidně až po přišroubení desky. Pokud by ale došlo k tomu, že výpusť (sifon) a přidružené části budou zasahovat do boků skříňky, je zapotřebí tyto boky upravit (odřezat) a dřez v ideálním případě přidělat pak. Pokud ale i tak není dostatek místa k přišroubení spojek, tak lze dřez přidělat na desku a tu pak i se dřezem přišroubit k lince, tak jsme to dělali my. Není to nejelegantnější řešení, ale dostali jsme tak dřez do 40cm skřínky.
Další 2 postřehy. Když budete mít dřez na kraji, nemáte kam dávat špinavé nádobí, resp s ním budete ke dřezu chodit. Není to nic, co by se nedalo přežít, ale pro někoho to může být problém. Vidím, že máte myčku vedle, takže dřez nebude na velké mytí. Spíše to vidím na opláchnout a strcit do mycky. Druhá věc je to, že jsme se ženou zjistili, že nám osobně vice vyhovují 40cm skřínky na hrnce a pod. protože koneckonců 2 větší hrnce se vedle sebe do 60cm nevlezou a stejně je bud dáváme na bok nebo za sebe a vedle neco mensího (struhadlo, paracek, poklice) a na to máme vyhrazenou další skrinku, kterou jsme tam díky 3x40 dostali namísto 2x60. Ale to je o osobních preferencích 🙂
@rs01 měla jsem přesně takhle kuchyň, akorát vedle dřezu byla zeď, takže nesplňuju pravidla 😀 ale proč to píšu - měla jsem i řešení, kdy se pracovní plocha rozdělila, aby právě dřez nebyl na kraji. A můžu říct, že je daleko lepší mít v kuse velkou pracovní plochu a třeba si cakat na zem, než mít dřez dal od kraje, ale rozbít si tím pracovní plochu.
A @Kadak Son má pravdu, dřez s odkapem jde dát do skříňky 60 cm a odkap mít nad myčkou - mám to tak teď a nebyl problém
Aktuálně řeším úplně stejný problém, jen mám méně místa - 225 cm.
Takže 60 sporák - 60 dřez - 60 šuplíky a 45 myčka. Řeším, co bude menší zlo, zda sporák a dřez úplně u sebe, nebo právě na opačných koncích s pracovní plochou uprostřed. Ideální není ani jedno, ale nevím, jak jinak to vyřešit..
@ankajuli děkuji za články, oba jsem viděla a v ničem mi nepomohly. Pokud bych měla dodržet ty pravidla v článku, nikde nemám pracovní plochu větší než 60 cm, což je pro mě naprosto nedostatečné (mám nyní a vztekám se u toho denně). A překopat kuchyň rozhodně nechci, musela by být v jiné části domu a nevešel by se obývák. Ono to správně není všespásné - já třeba od malička jako pravák vařím v kuchyni pro leváky a když je někde kuchyň správně, tak trpím - takže si udělám kuchyň pro leváky znovu a naprosto úmyslně 😄
Má to tak maminka a je to nanic. Prostě těch pár desítek centimetrů nalevo docela chybí. Osobně bych to udělala takhle - zleva myčka, dřez s odkapávací plochou nad myčkou, pracovní plocha, varná deska. Do tak malé kuchyně rozhodně varnou desku max 60cm širokou, napravo ke zdi by mělo být cca 30cm (dala bych tam skříňku na oleje, ochucovadla a pod).
@jizap Take mam drez v 60cm skrince a odkap vedle nad myckou. Ve skrince mam krom sifonu i 15litrovy tlakovy bojler a take kos na trideni papiru. Vse se vejde 🙂
@maty56 přesně takto to navrhují všichni, ale tuto kuchyň mám teď a pracovat se v ní nedá kvůli nedostatečné pracovní ploše. Ale už jsem vymyslela úplně jiné řešení - rozšíření kuchyně za roh. Děkuji.