Jen poopravím "uchopová lišta" - je součástí korpusu a skřínky se otevírají za dviřka jako taková (bez jakehokoliv frezovani)
Na vašem obrazku jsou "uchytkové lišty" - ať uz frezované ve dviřkovine nebo přidaný kus kovu.
Za mě doporičuji "uchopovou lištu" - na udržbu je nejlepsi
viz. obr
Taky se mi řešení na obrázcích moc líbí, ale ve skutečnosti (podle mé osobní zkušenosti) strašně pitomé na otvírání. Ty kovové lišty se blbě chytají a v těch žlábcích se vždycky bude držet špína. Za mě klasika kování
@verunky Díky za opravu😃takže úchopová lišta je vlastně jen nechany prostor mezi vrchni skřínkou, šuplíkem aby se tam daly vlozit prsty a otevřít!chápu to správně?Stolař nám doporučoval zafrézované úchyty jak je na prvním obrázku!ale teď jsem na váškách!
@laddi ano presle tak
ty frezovane uchytky nemaji tak hluboky "zlabek"... ale pokud je kuchyn mala a jde ti o "každy centimetr" tak bych je zvolila, protoze uchopove lišty jsou trošku naročnější na prostor, ale pokud bude kuchyn velka sla bych do nich
@travas
Tady v tom případě se dělají dva druhy - elektrické nebo na píst
Elektrické se ma zatlačeni otevře a zavírají se jako klasicky suplik - plynuly dojezd (doporučuji pouze u drezove skrinky-odpadkový kos)
Píst se také na zatlačeni otevře ale na zavření se musí zase mechanicky zatlačit - v praxi nedoporučuji
My se po dlouhe anabazi rozhodli pro tu listu - viz tvuj druhy obr. Vse ostatni byli nepohodlne pro prsty/klouby. Libilo se mi i to, ze ke druhemu supleti pod deskou se tim padem nemusim ohybat, uchytkova lista je vysoko. Kuchyn ale teorv budou montovat. Radim jit si to dukladne osahat do studia a pak se rozhodnout. Jinak tip-on otvirani jak doporucuje travas je do kuchyne snad nejhorsi varianta.
Líbí se mi kuchyně bez úchytek, je to tak čistý a hladký na pohled, ale mám umělé nehty a žlab byl moc mělký a špatně se mi otevíralo :-I tak máme s úchytkami
@verunky Ani elektrické ani s pístem, pouze jednoduchý mechanismus (Hettich). Při zavírání se musí zatlačit stejně jako při otevření. V posledních letech dosti často montuji u všech dvířek jak horních tak spodních.
@travas ano ja vim (asi jsem to blbe popsala) ale proste to ze to musim pri zavirani zase zatlacit me neskutečne vadi (mam to doma na obyvakove stene) a do kuchyne bych to nechtela
@verunky@travas Teď jsem viděla nějaký Tip On blumotion od blumu a mělo by tam být pomalé samodovírání....jestli jsem to dobře pochopila, máš s tímto zkušenosti?
Chci bílou kuchyň v lesku v kombinaci se světlým dubem, bez úchytek. Necháváme si ji momentálně nacenit u více studii a truhlářů, protože varianta vyfrézovaná s lakem je nekřesťansky drahá někde chtěli i 5500 za metr laku. Při naší velikosti bílé plochy (potřebujeme 10m) nám ji dokázali celkově nacenit i na 160 - 200tis, bez spotřebičů. Málem jsem omdlela :-D Takže máte někdo velkou kuchyň s úchopovou lištou? na kolik Vás popř. vyšla? Už jsem se smířila s tím, že tam holt ten chrom bude, ale s úchytkami za žádnou cenu kuchyň nechci. :)
@verunky Je zrovná vybírám úchytky a chtěla jsme to co má paní na druhé fotce v úvdodním příspěvku. Na druhou starnu bych brala něco co nebudu muset drhnout. Nechápu ale co myslíte? Neznám to asi. Ještě jsem zvažovala to U, že se bude dobře udržovat. Jen přetřu a je.
@ninjatka me osobme se nejlip urzujou uchopove lišty (vodorovny profil J a C) - dvirka nejsou "vošmakaný" a kdyz otevru vsechny supliky listu utru jedni tahem :-)