Dobrý den, moc prosím o radu. Rozhodujeme se o koupi indikační desky do nové kuchyně. Vždy jsme byli zvyklí na plyn a jsme v tomto trošku konzervativní. Vyměnili byste plyn za indukci, nebo raději zůstali u plynu. A pokud je tu někdo kdo přece jen vyměnil plyn za indukci jste spokojení?
Moc děkuji
@florammi Mívala jsem plyn, teď indukci, a určitě neuvažuju o ničem jiném. Ta rychlost je velmi příjemná a čištění je na pár vteřin. Jediné, co mi vadí, je nemožnost opalovat nad hořákem zeleninu, to jsem dělávala. Tak ji holt házím do trouby pod gril.
Taky jsem vyměnila plyn za indukci. Menší mouchy to má (nelze použít jakékoliv nádobí a chvilku jsem si zvykala, jak dělat palačinky třeba), ale ta úspora času (rychlost vaření a úklid) je tak obrovská, že bych se k plynu nevrátila ani za nic.
Jo a zrušila jsem rychlovarnou konvici 🙂
my zůstali u plynu pod heslem "šéfkuchaři vaří jedině na plynu" 😄, ale u čištění desky resp. hořáků závidím těm, kdo má indukci... Přípravu na ni máme, tak se třeba časem uvidí. Ale máme 5 hořáků (prostřední wokový), šíře 80cm a užívám si prostor při vaření, dřív jsem musela hrnce různě štělovat, aby se mi tam vešly. A třeba dvě velké pánve nyní úplně v pohodě a ještě je prostor okolo, dřív ani omylem.
@dita_a_ivan Ale tak 80cm šířku a 5 varných ploch může mít i indukce, my máme dokonce 90cm a nemůžu si ji vynachválit. Vyzkoušela jsem už všechny varianty od klasického sporáku přes plyn až po indukci a nic jiného než indukci bych už nechtěla. Plyn má určitě svoje výhody, ale kvůli té údržbě si mě nikdy úplně nezískal, zato indukce ano. Akorát asi není vhodná pro lidi s kardiostimulátorem, kdybyste náhodou měli nějakého v rodině.
@verunky my doma vaříme taky tak max z 40% 🙂)) není čas 😄 😄 Já indukci taky chtěla, hlavně (!!) kvůli údržbě, ale muž chtěl plyn. Ale jak jsem psala, přípravu na ni máme, tak třeba uvidíme časem
Mám vyzkoušen plyn, klasickou sklokeramiku a indukci a jednoznačně hlasuji pro poslední možnost. Po tom, co jsem z domu byla zvyklá na plyn a u přítele vařila na sklokeramice, jsme po rekonstrukci zvolili indukci a nezměnili bychom. Už jen ta rychlost a snadné čištění 🙂
@florammi topíme plynem, vaříme na plynu. Z předchozího bydlení jsme přešli na větší varnou desku a je to v pohodě. Varnou desku máme Bosch PCQ7A5M90. Uznávám výhody indukce. Pro všechny případy máme na ní hotovou přípravu, kdybychom na ní chtěli někdy přejít, ale zatím o tom vůbec neuvažujeme. Je to takový trend, který nás míjí. Moje sestra má indukci. Třikrát reklamovala, pak dostali asi peníze zpět a koupili nějakou jinou a už ok. Když jsem před lety indukci probíral se známým elektrikářem, tak mi říkal, že to podle něj ještě nejsou úplně spolehlivý zařízení. Nevím, možná jen domněnky, ale nám ke štěstí a vaření stačí plyn. Jo, úklid určitě trochu náročnější, než u indukce, ale nejsme takoví, že by při každém drobku nebo kapce hned běželi pro hadr. Rošt dává manželka myslím i do myčky, když je třeba. A co se týče rychlosti ohřevu, tak bych řekl, že úplně v pohodě.
Vyměnili jsme indukci za plyn - při stěhování, takže ne jen tak, a manžel tomu taky nebyl nakloněn - přesně jak píšeš ty. No nakonec indukci milujeme oba, a vařit teď občas u rodičů na plynu je za trest. Doma vše jen setru, rychlost ohřevu vody je nepřekonatelna a nemám nikdy žádný mastny "filtr" z plynu
Měli jsme plyn v několika bytech. Ted bydlíme v novostavbě něco přez rok, do teď v provizorní kuchyni na indukci (2x odešla), nyní po dostavbě kuchyně návrat k plynu na Pb lahve. Za mě strašně malá výhřevná plocha na hrnci nebo pánvi. Děláme hlavně rychlovky na woku a to na indukci je prostě nemožný.
@specnaz84 "indukcí" je určitě více typů, než plynových sporáků. Nelze házet do jednoho pytle. Já bych už nikdy nechtěl plyn. Jediná výhoda je, že si uvařím i bez elektřiny. Jinak nic. Děsně se to čistí, indukce do blýskava asi za minutu. Zrušili jsme rychlovarku. Vaříme mnohem rychleji a komfortněji na indukci. Když si vzpomenu na velký hrnec na knedle na plynu, jak dlouho se nahříval, tak se jen usmívám.
Klasika: mám hrnec s vodou, nebo rozpálenou pánev a hodím tam jídlo. Voda se přestane vařit, pánev se také ochladí. Než to plyn nažene, utíkají skoro minuty. U indukce je to otázkou pár vteřin.
Ale chápu, že levnější indukce poskytují komfort asi dost pochybný. My má Elektrolux a skoro nemá chybu.
@honzik75 asi bych také mohl oponovat. Obhajujete, že indukcí je vícero typů a pak jí přirovnáte k plynovému sporáku. Plynový sporák není totéž co plynová varná deska. Je třeba to řádně rozlišovat v každém táboře příznivců toho či onoho. Plynový sporák se nedá srovnávat např. s naší plynovou deskou (tím netvrdím, že máme tu nejlepší!). Dříve jsme měli obyčejnou plynovou varnou desku gorenje asi kolem tří tisíc cenou, a i když se dalo, tak ta naše aktuální jí překoná snad ve všem.
Jestliže máte zkušenost s plynem na nějakém plynovém sporáku nebo levné plynové varné desce, tak prosím, ale u otázky jestli plyn nebo indukce to podle mne není tak černobílé, jak popisujete. Jako uživatel moderní a kvalitní varné desky na plyn mi jsou některé vaše komentáře a argumenty trochu k smíchu, protože to není pravda. Neberte to zcela osobně, takových argumentů jako vašich tu je a bylo víc.
Pro mě osobně je výhoda indukce hlavně v tom, že se snadněji čistí, je to na elektriku, takže není třeba tahat do bytu/domu plyn (není-li tam již) a rychlost. U té rychlosti bych byl ale opatrný, opravdu výjimečně dáváme hořáky na plno, protože se pak musí vše hlídat, je to také fofr. Nemáme ale potřebu vařit na čas a běžné využíváme výkon hořáků kolem půlky nebo lehce pod.
@radim83 jsem rád za jiný názor, ale takto to vůbec nestojí. Plyn doma nemáme a sporák na bombu bych do novostavby fakt nekupoval. Takže to nebylo u nás buď a nebo. A kvalitní indukce je rychlá, efektivní, spolehlivá a bezpečná. A nádherně se čistí, takže jsme prostě spokojeni. A i kdybychom měli plyn absolutně nevidím důvod, že bychom šli do něčeho dražšího, než je obyč plynový sporák. Ohřev v kuchyni na plynu nikdy nemůže být stejně rychlý a efektivní, jako je indukce. To je fyzika, která nejde obejít.
Ale hlavní věc, která nás od plynu odrazuje, je relativní nebezpečnost a splodiny hoření, které je třeba nějakým způsobem nedýchat a dostat z domu.
Napíši to takto, pokud se věnujete vaření a jste opravdu kuchař, co si potrpí na dokonalosti, tak vaření na plynu(ohni je bezkonkurenční) jsou pokrmy, na které jsem ještě nenašla fígl, jak je na indukci připravit( steak a opravdu dobře udělaná rýže) Pokud, ale vaříte ráda a berete to jako běžnou součást života, na indukci oceníte, rychlost, čistotu a pohodlnost. Mám indukci a neměnila bych, ale do letní kuchyně si jednou pořídím, aspoň malý dvouplotýnkový 🙂
@honzik75 netvrdím, že plyn je stejně rychlý jako indukce, jen nevěřím, že je tam propastný rozdíl. Regulace plamene také okamžitá.
O zplodinách z vaření na plynu jsem ještě nic nezaznamenal, ale netvrdím, že nejsou. Tento argument mi ale přijde již přitažený za vlasy. Naopak o škodlivosti indukce se toho dá dohledat dost. Jestli je to pravda či ne, nedokážu posoudit, takže se tím neoháním.