Řeším dilema, jak sestavit v kuchyni, která bude spojená s obývacím pokojem. Ze současné kuchyně jsem zvyklá pracovat jakoby zleva doprava. Pokud tento směr dodržím i v nové kuchyni, vystavím na pohled při vstupu do kuchyně a z obývacího pokoje dřez. Pokud pracoviště prohodím, a linka se mi tak bude víc líbit, nevím, jak bude pohodlné pro praváka pracovat ve směru odprava (dřez) doleva (sporák). Máte podobné zkušenosti, kdy jste začaly vařit v úplně jinak řešené kuchyni? Zvykly jste si? Jak je to s myčkou (kterou nyní nemám a do nové kuchyně plánuji) - můžu zde průběžně schovávat nádobí tak, aby dřez a jeho okolí bylo pořád uklizené? Moc děkuji za názory.
Myslím si, že člověk se přizpůsobí všemu, ale určitě jde vaření líp od ruky, když uspořádání kuchyně je logické a odpovídá tvým zvyklostem. Spíš by to chtělo nákres.
Ahoj, myčka určitě neuvěřitelně pomáhá s tím úklidem :-) Každý talířek, příbor, sklenice se tam může hned šoupnout a nezůstává to někde nahoře na lince. Jediné, kdy to nejde hned, tak je třeba při obědě, když je víc lidí a chceš po polívce hned nandavat druhé jídlo, tak ty talíře prostě zůstanou nahoře, aby ostatní dlouho nečekali. Ale tak to stejně asi envadí, když se sedí u stolu a pak to tam hned můžeš zase naskládat po jídle všechno. Jinak mám myčku, vlevo hned od ní je dřez, pak je roh linky a vedle rohu hned zase po levé straně varná deska. Jsem pravák. Zatím nemám nic, co bych na kuchyni měnila.
Byla jsem zvykla zleva doprava, ted rok funguji v obracene variante a vubec jsem v tom nepostrehla nejaky rozdil, asi bych nasla cinnosti, pri kterych se mi lepe pracuje tak a pri jinych zase obracene, takze nakonec je to asi stejne jedno..
do mycky muzes skladat nadobi prubezne, to povazuji za tu hlavni vyhodu, ze je hned po jidle uklizeno a bez prace :-)
akorat pokud vis ze mycku treba jeste ani dalsi den nenaplnis, tak je lepsi nejake echt smradlave nadobi lehce oplachnout nez ho das do mycky nebo pustit minioplachovaci program
@jitkahrad jsem pravák a v bytě jsme měli klasické panelákové uspořádání...nalevo sporák a pak dřez a pracovní plochu. Te´d mám nalevo dřez pak pracovní plochu a napravo sporák a nijak jsem si tuto změnu neuvědomila.
Co se týče myčky jako jednu z hlavních výhod vidím právě to, že je linka pořád uklizená....špinavé nádobí schované, umyté taky schované...dřív byl buď plný dřez nebo nádobí na odkapávači. Dobré je vybrat myčku, u které se dá nastavit mytí jen spodního nebo jen horního koše...tak můžu myčku zapnout i když není plná a neplýtvám vodou. Jediné co nám teď pořád plní dřez jsou dřevěná krájecí prkénka a vařečky, které do myčky nedávám a nějak jsem si odvykla mýt je v ruce :-D
@jitkahrad
Velice často se setkávám s tím že sousty zákazníků řeší uspořádání pro praváky a pro leváky. Dle mého profesního pohledu je to tak: ano je to důležité u opravdu velkých kuchyní a to proto abyste se nenaběhali. U většiny kuchyní to není až zas tak důležité. Myčku doporučuji určitě, je to jeden s nejlepších pomocníků v kuchyni a ano dá se dávat do myčky průběžně, nicméně začas to jako zasmrádne. Tím chci říci že nelze ji nakládat tři dny, zbytky na nádobí se kazí a smrdí. Proto je dobré pořídit myčku např. s funkcí poloviční náplň, potom nemusíte čekat na plné zaplnění a umyjete relativně ekonomicky i málo nádobí.