Zdravím,
zajímal by mě Váš názor při tvoření kuchyně, jaké je dle Vás praktické rozmístěný spotřebičů v kuchyni, mám na mysli vzdálenost např. dřezu, sporáku, pracovní plochy a ledničky. Četla jsem že je vhodné umístit sporák a dřez v jedné linii vedle sebe (s určitým odstupem) a nejméně s 30-ti cm plochou od sporáku např. na odložení hrnce. Plánujeme totiž kuchyň , jež bude na dvou rovnoběžných stěnách, žádné L či U tak přemýšlím zda jednu stranu nechat zcela volnou pracovní plochu a tu druhou protilehlou zastavit dřezem, sporákem a ledničkou.
Děkuji za cenné rady a připomínky
ahoj, každému vyhovuje něco jiného - my si linku postavili obrysově nanečisto a zkoušeli, jak nám to bude vyhovovat - tzn. vedle ledničky jsme chtěli odkládací plochu, protože z ledničky to vyndám na tu odkládací plochu, tam to nějak připravím, pak postoupím vedle, tam to umeju, odložím doprava mezi sporák a dřez, kde to připravím a uchystám k vaření no a na pravo od sporáku jsme si nakonec taky nechali ještě kus linky udělat, aby to bylo kam ze sporáku odložit. kdybych měl řešit linku na dvou stranách, asi bych si udělal lednici a přípravný stůl na jedné straně no a sporák a dřez na straně druhé. protože když něco slívám, abych nemusel přenášet přes uličku, kdemůže být dítě nebo zvíře.
@nemec Děkuji moc.. vím že je to odlišné , jen mě zajímal názor i někoho jiného nebo třeba právě Vaše úvaha "od ledničky až ke sporáku":-)))děkuji.. přemýšlela jsem také podobně, co se týče dřezu a sporáku na jedné straně, když budu chtít něco slít jenom jsme myslela i ledničku na tu stejnou stranu, ale mám strach aby ta jedna strana nebyla zastavěná a tu druhá zase úplně prázdná a či to dát na tu stranu, která půjde vidět při vstupu či na druhou(plánky bytu mám v albu):-))
Ahoj, my budeme mít kuchyň taky ve dvou "rovnoběžkách", na jedné straně bude dřez a naproti varná deska (tato druhá strana teda není u zdi, je to ostrůvek). Obecně souhlasím s @nemec - aby u lednice, dřezu i varné desky byl dostatek místa okolo.
Mě v tomhle hodně pomohl Ikea plánovač kuchyně ;-) tam jsem si navrhla místnost přesně, jak budou dveře, okna, vznikl mi prostor, kde linku chci mít a pak už jsem jen šoupala skříňky a spotřebiče tak dlouho, až jsem věděla, že mám vše tak, jak je to pro mě vyhovující ;-)
ahoj, každému asi vyhovuje něco jiného, ale mě to vyhovuje takto na poloostrůvku mám v rohu dřez, kousek od dřezu vestavěný friták, pak varnou desku a gril. na levo od dřezu mám myčku. a za sebou mám vestavěnou spíž, na pravo od ostrůvku mám skřín s vestavěnými spotřebiči, kde mám lednici s menším mrazákem a ledovačem, vedle je mikrovlnka a nahřívač nádobí, pak trouba, vedle trouby je kávovar a pod ním nahřívač nádobí a vedle mrazák, mě to takhle přijde praktické, že když si chci něco podat tak za sebou spíž a napravo lednice a spol, takže když si chci něco podat tak to mám blízko.
jinak jsem si nechala dát do kuchyně ještě osvětlení skříněk, nebo zpevněné dna šuplíků na pití a samozřejmě děliče.
Tak dnes jsem objevila 10 kroků k dokonalé kuchyni. Snad to pomůže i někomu jinému :-)
1. Pravidlo řazení pracovišť
Zleva doprava se skládá spíž, chladnička, dále mycí centrum – tedy dřez a myčka – následuje pracovní deska a varné centrum – sporák, nebo varná deska a trouba. Toto pravidlo platí pro praváky, leváci to mají naopak. Pokud jednotlivá pracoviště „přehodíme“, budeme to mít přes ruku a vaření se stane komplikovanějším.
2. Pozor na ostrůvky!
Ostrůvkové řešení kuchyně je sice designéry a architekty oblíbené, ale ne moc praktické. Stačí si představit situaci, kdy máme v ostrůvku varnou desku a začne nám přetékat hrnec s těstovinami nebo polévkou, který potřebujeme rychle přenést do dřezu. U ostrůvku nám voda poteče na podlahu a budeme muset jít pro kbelík a místo vytřít. U klasického řešení bude mokrá jen pracovní deska, kterou za pár vteřin setřeme hadříkem na nádobí. Přesto si můžeme ostrůvek v kuchyni dopřát – je ideální jako další pracovní plocha.
3. Pracovní plocha je třeba. A velká
Pracovní a odkládací plochy není nikdy dost – měly bychom počítat, že na vaření potřebujeme minimálně plochu dlouhou 120 cm.
4. Sporák do rohu nepatří
Kromě hlavní pracovní plochy potřebujeme v kuchyni ještě odkládací plochu, a to hlavně kolem varné desky a také dřezu. Uvádí se, že u varné desky by mělo zůstat po každé straně volných minimálně 30 cm. Stačí to, abychom sem odstavily hrnec, položily měchačku a podobně. Sporák v rohu, jak to bývá v některých panelákových kuchyních, je opravdu špatně!
5. Správně skládejte věci
Vypadá to logicky, ale stojí za to si zkontrolovat, jak a kde máme vyskládané nádobí, potraviny, jídelní servis. Málokdo dodržuje pravidlo, že hrnce patří do zásuvek pod varnou desku, prkýnka a nože pod pracovní plochu. Pokud budeme mít hrnce pod dřezem, mnohem více se naběháme!
6. Zásuvky jsou lepší než skříňky
Obyčejné skřínky jsou sice klasikou a stojí méně než zásuvky, ty jsou ale mnohem praktičtější. Zvlášť takové, co vyjíždějí zcela. Každý ví, kolik času to zabere, když potřebujeme vyndat třeba mixér, který máme zasunutý ve spodní poličce zcela vzadu. Nejdřív musejí ven věci umístěné před ním, pak vytáhneme přístroj a věci tam naskládáme nazpátek. A po práci nás čeká to samé. U zásuvek tohle odpadá.
7. Pozor na velké potravinové skříně
Výsuvná potravinová skříň, kde jsou košíky přístupné z obou stran, nabízí mnohem lepší přehled než klasická policová skříň. Ale… Jdeme-li ráno pro jednu zavařeninu k snídani, vysouváme metrákovou skříň, tolik opravdu plná váží. Proto praktičtější variantou potravinových skříní se stávají klasické skříně s plnovýsuvnými drátěnými košíky. Když jdete pro zavařeninu, otevřete dvířka a vytáhnete pouze jeden koš vážící pár kilogramů.
8. Úchytky jsou na obtíž
Kolem úchytek se drží nejvíc špíny, proto když je na lince nemáme, úklid je mnohem jednodušší. Ale bezúchytkové otevírání a zavírání má i další výhodu. Otevírat je můžeme i tehdy, když máme plné ruce. Stačí se jich jen lehce dotknout na libovolném místě čelních dveří rukou nebo třeba kolenem a ony se samy otevřou.
9. Pozor na výšky!
Vypadá to jako ideální řešení pro malé kuchyně. Pod část pracovní desky jednoduše nedáme skříňky a ona bude sloužit jak k přípravě jídel tak jako jídelní stůl. Jenže pozor, každé toto místo má jinou výšku – pro stůl se doporučuje 70 až 75 cm a pro pracovní plochu 85 až 90 cm.
10. Digestoř do kuchyně patří
Digestoř mnozí považují za tak trochu zbytečný spotřebič a používají ho spíš ke svícení než čištění vzduchu. Zapínat bychom odsavač měly nejen tehdy, když vaříme aromatické jídlo, ale vždycky. Ze vzduchu neodstraňuje jen pachy, ale také vlhkost. A vlhký vzduch v kuchyni je prvním předpokladem pro tvorbu plísní.
@jennifer Děkuji také velice za rady, jinak klobouk dolů, krásný dům, ten prostor:-) my budeme mít byt 209m/2 a jsem z toho už na šlaky, že je to až moc veliké a zbytečné, neplánuji Klabzubovu jedenácku :-D
@verdula_per děkuji. mě to tak velké nepřijde, ale ono je to možná tím, že já jsem od malu vyrůstala ve větším domě, sice dole bydlela babička, ale i tak jsem byla zvyklá na prostor a když jsme si s manželem koupili náš první dům k rekonstrukci, tak měl 200 m2 a bylo to malé. tento dům co ted máme tak je větší, ale zase tam hodně toho prostoru zabere galerka a bazén, takže kdyby se tyto prostory vypustili a postavilo se to na patro, tak by to tak velké nebylo.
@verdula_per já mám již třetím rokem dřez přímo vedle varné desky a nemůžu si to vynachválit hlavně při přemistování hrnců z desky do dřezu a na odkládací granitovou plochu- horké hrnce granitu neublíží a nemusím řešit žádné prkýnka pod hrnce na pracovní desku.