Jakou pracovní desku do kuchyně byste doporučili, co se týče funkčnosti, životnosti a údržby? Je lepší dřevěná, laminátová či kámen? Je mi jasné, že každému vyhovuje něco jiného, ale zajímají mě vaše názory. Mě se osobně líbí dřevěné, ale asi nevydrží tolik...
mohu také poprosit o radu? nevím, jak přesně se počítá délka pracovní desky, mě vyšlo 6,2m (z toho samozřejmě výřezy na dřez, varnou desku). přijde mi to hodně, takže vzhledem k cenám asi nehrozí umělý kámen či technistone. ale zase nevím, zda jsou "obyčejné" laminátové desky dostatečně pevné, odolné. přítel by chtěl něco extra, ale finance nejsou a co je, to se mu nechce vrážet zrovna do kuchyně. přitom u nás se vaří fakt hodně. nerada bych měla desku hned celou prohnutou a samý škrábanec a vůbec se v tom nevyznám.
@verunky doporučíš prosím třeba výrobce kvalitních laminátových desek?
@verunky Nevíš, jestli je možné desky napojovat kdekoliv (i například u umyvadla nebo varné desky), nebo je potřeba spoj vést v místě, kde je deska v celé šíři bez výřezů?
lamino je zlatý střed co se týká údržby a financí, mám Eger, spokojenost, do dřeva bych nikdy nešla, mám dřevěnou podlahu a nejsem spokojená, dřevo pracuje, mění barvu, je náročné na údržbu, z hlediska estetiky rozhodně kámen, hodně pozvedne vzhled kuchyně do luxusu, to bezpochyby, horší je finanční hledisko, ale s odstupem času si myslím, že se vyplatí investovat do něj pokud není peněžní tíseň
@jakuda napojení pracovní desky v místě výřezu pro dřez, varné desky apod není možný.
Vemte si, že z desky která má hloubku 60cm vyřežete cca 40-50cm. Tím Vám zbyde max 10cm na každé straně. Tento prostor ješte zmenšíte nejen o spojovací šroub, ale hlavně o matky, respektivě o prostor potřebný pro klíč na utažení matky. Takže by Vám zbyl na každé straně cca 5cm materiálu v plné síle (respektivě 2,5cm - cca 5cm otvor pro matku - 2,5cm). To Vám nikdo neudělá, protože je jasný, že to prdne.
Spoj bych také nedoporučoval blíž jak cca 10-15cm od plánovaného výřezu