@katarinasc tak pohled trochu jiný, ale i tak to lze vidět - kámoška má normální sklokeramickou desku a jednou, když ji čistila úplně vzadu si prsama zapnula pod sebou plotýnku. Začala to cítit docela pozdě, měla pak pěknou popáleninu. To se ti u indukce stát nemůže, protože indukční deska začne pracovat jen tehdy, má-li na plotýnce kov, ještě k tomu "speciální kov" (=nádobí vhodné pro indukci), takže popálení tímto způsobem nehrozí. Takže za mne ano, vaření na indukci je zdravé :-D
@bbn ježíš, s tímhle dneska přišla kolegyně :-D Teda s podobným případem, smažila řízky, omylem si přejela po desce a sepla plotýnku, ale měla na ní tmavé plastové víko, takže neviděla, že se to rozehřálo. To víko se pak rozškvařilo a spálila se tím, že ho škrabkou škrábala dolů, a to u toho tu škrabku ještě zlomila a řízla se o ten prasklý plast :-D Takže na pravé ruce měla zalepené dva prsty a na levé tři :-D
@lucinkafr A to by se jí na indukci nikdy nemohlo stát. :-) Když smažím řízky, dám na indukci noviny, na ně pánev a když něco vyprskne, tak je to na ty noviny. Po smažení noviny vyhodím a je uklizeno. :-D
@aneri53 fakt? Já v tom teda nejsem tak zběhlá. Ale myslela jsem že se indukcční plotýnka rozehřeje jen působením právě toho správného kovu-ale rozehřeje-pak mi tam nějak neštymujou ty noviny. Ale pokud to tak fakt jde, tak to je super, než furt leštit sklokeramiku
@aneri53 no a to ty noviny pod tím hrncem nějak "neruší" ten přenos toho tepla? Promiň, ptám se jak blbec, a je to už i mimo téma, ale zeptat se musím :-D poněvadž tu naši skl.keramiku máme už dost zničenou, tak že bych začla šetřit na indukci :-D
@jarkalada Ne, noviny nevadí. Deska funguje na principu elektromagnetické indukce, která zahřívá jen kovové materiály. Vhodné nádobí na indukci poznáš tak, že přiložíš na dno magnet. Pokud drží, je nádobí vhodné na indukční vaření.