Prosím o radu - budu mít kuchyn do L - kratší část 1,8 metru (bez rohové části) , uprostřed okno a pod ním bude dřez. Delší část má 3,15 metru (bez rohové části) a na té bude sporák a ted váhám, jak daleko od toho rohu ho umístit. Zda 60 cm nebo míň? Jakou máte zkušenost? Chci to mít blízko ke dřezu, ale zároven, abych nebyla namáčklá v rohu. A současně taky přemýšlím, jestli tu kratší část, kde bude dřez udělat zvýšenou nebo nechat celou linku v jedné výšce. Manžel je vyšší a vyhovovalo by mu to, ale já nevím jestli mi nebude vadit ten schod v rohu. Jak máte vysokou kuchyňskou linku?Přikládám orientační nákres kuchyně, ale ten dřez bude uprostřed - ne takhle v rohu, protože tam jsou dveře do technické místnosti a to myslím, že by nebylo dobře. Myčku ještě váhám kam dám.
mám kuchyň do L ale malou panelákovou, dřez je z jedné strany hned u rohu a varná deska z druhé strany také skoro u rohu (16cm), což není moc praktické, když stojím u sporáku, ke dřezu se druhému člověku hůř dostává. Mít větší prostor, rozhodně to dám dál, desku nechat třeba těch 16cm (tam je výsuv s čističi, oleji, octy), ale dřez bych posunula dál. Myčku mám hned vedle dřezu, což je praktické, na opačnou stranu od rohu samozřejmě.
Linka je zvýšená celá, máme vyšší sokl, celková výška je 91cm. Ke dřezu se nemusím ohýbat, starší linka byla myslím 85cm a ohýbala jsem se dost a vadilo to. Díky zvýšené lince ale máme mezi spodními a horními skříňkami ne 60cm jako kdysi ve staré kuchyni ale jen 50cm, což mi přijde kolem sporáku na výšku málo (ale zas máme vyšší horní skříňky), třeba kvůli páře z varné konvice nebo když jsem ještě tahala špagety tou naběračkou, teď už je radši slévám.
Při větší kuchyni v rodinném domě bych skříňku pod varnou desku udělala nižší viz. ilustrativní obrázek. Když jsem načítala něco o kuchyních a ergonomii, zjistila jsem, že se to tak občas dělá. Celá linka v jedné výšce a varné centrum nižší, aby bylo vidět do hrnců lépe (ne linka normální a dřez vyšší, to jsem ještě neviděla).
My budeme mít linku 95 cm vysokou. :-) Mezi dřezem a deskou se doporučuje min. 1 metr kvůli místu na přípravu potravin, když je třeba omýváš. Já tam teda budu mít víc, ale chtěla jsem to tak, protože bych tam zase neměla tolik místa souvislé plochy, kterou potřebuju při pečení. :-)