určitě, ostrůvek je super, ale my na něm nemáme varnou desku, ale dřez, protože připrava a čistění zeleniny zabere víc času než samotné vaření, takže opravdu většinu času trávím s obličejem do obýváku (k rodině či případné návštěvě), dělám tam všechny přípravné práce i na pečení (ostrůvek má 90 x 240) a k troubě a varné desce se jen otáčím na zamíchání, kontrolu, snížení či zvýšení teploty...
@macik ja bych tam asi prave chtela varnou desku a troubu,protoze kdyz se treba pece cukrovi,tak clovek potrebuje souvislou plochu,kterou ta varna deska zbytecne rozdeluje..my budeme mit kuchyn samostatnou
do samostatné kuchyně ostrůvek absolutně postrádá smysl. My máme kuchyň propojenou s obývákem, ale ostrůvek jsem nechtěla, protože pokud bych ho dělala, tak jedině bez dřezu a bez varné desky, čistě jako komunikační zónu a ne, aby na něm byly postavené špinavé hrnce nebo použité nádobí. Navíc nad varnou deskou musí být pečlivě vybraná digestoř, aby nekazila celý dojem místnosti. Místo ostrůvku mám příčku, za kterou jsou vysoké věže - jinde na ně nebylo kvůli oknům místo - a jsem spokojená.
@petapetruska naprosto souhlasím s @macik a @petrasafr - v samostatné kuchyni bych ostrůvek nedělala. My máme též propojenou kuchyň s obývákem a ostrůvek tam bude plnit funkci oddělení. Nebudu na něm mít ani varnou desku, ani dřez. Bude to jen pracovní plocha...
@petapetruska@keila@petrasafr@macik
V Anglii jsem viděla ostrůvky i v samostatné kuchyni, ale musí být dostatečně velká místnost. Měli tam většinou velkou pracovní plochu. Nebyl to ostrůvek se spotřebiči. Získáš tak obrovskou plochu pro práci čehokoliv. Např. dělání cukroví, pokud šiješ tak se na něm dá rozložit látka, nebo děti tam mohou tvořit. Bylo to většinou ve tvaru čtverce místo stolu.
Můžeš dát doprostřed místnosti stůl ale zase se ochudíš o uložné skřínky pod ostrůvkem.
Mrkni se na nějaké fotky kuchyní z Anglie a Francie (většinou takové ty starodávné)
Takže ostrůvek bych nezavrhovala úplně, i v samostatné kuchyni může být pokud tam máš místo.
Dobrý den
Kuchyň s varným ostrůvkem má své pro a proti. počítejte s tím že když budete na ostrůvku vařit tak Vám to bude prskati do předu před ostrůvek, což už jsem vyděl, a navíc počítejte že zabere v kuchyni i dost místa.
Případné dotazy Vám rád zodpovím. Jsem truhlář. tak vím o čem mluvím :-)
@macik mohu se zeptat, jestli máte za dřezem nějaké to nízké sklo apod. aby voda necákala za kuchyň? Spousta lidí mě od dřezu na ostrůvku odrazuje, ale vychází nám to tam buď na dřez nebo varné centrum a já tam ze stejného důvodu, jako ty chci právě dřez. Taky si myslím, že tam trávím více času než u sporáku. ;-)
@woods staci pouzivat spravne indukci a nic prskat nebude...;)
@petapetruska ja mam ostruvek a je to super...vidim do cele mistnosti i na zahradu a terasu,muzu koukat na telku pri vareni,kdyz prijde navsteva tak jsme porad v kontaktu,nemusim se na ne porad otacet...vzdycky jsem mela vareni u zdi a to neni ono;)..s tim prskanim zkusenost nemam,nikdy nemam 'nadelano' vsude kolem...pokud je deska u zdi,tak to zase prska na ni,takze je to celkem jedno,uklizet se musi tak nebo tak...:)
@adelkav to ráda slyším. A za dřezem máš nějaké to sklo? Moc se mi to nelíbí, ale říkám si abych neměla pak vodu do pol. stolu, který bude za pultem. ;-) A ještě se zeptám na zásuvky, máš ty výsuvné (co se skrývají do prac. desky)?
@baume no, my máme ostrůvek přes dva metry, jedna strana je přiražená ke stěně a druhá je do prostoru a dřez je na té straně do prostoru....tudíž tam zrovna sklo až tak není třeba.....ale k té stěně jsem ho asi dát měla, protože tam krájím a občas něco vystříkne, ehm...