Okno nad sporákem

Ahoj, chtěl bych se zeptat na názor na kuchyň na přiloženém obrázku. Dost bojujeme s tím, jaké okno v kuchyni umístit. Bohužel ani jedna z variant co jsme zkoušeli není moc dobrá, ale tato je asi nejhezčí. Nicméně nevím co s oknem nad sporákem, zda je to dobrá volba. Digestoř v tomto případě plánejeme se spodním odtahem (zabudovanou v desce a odtahem ven). Jediné další okno je na druhé straně místnosti (3 m široké s východem na terasu) a okno po stranách dát nejde. Kuchyň je orientovaná do klidné ulice. Rozměry okna v kuchyni: šířka: 3 m, výška: 0.7 m, výška otvoru od podlahy: 160 cm Rozměry kuchyně: délka 4.8 m (strana u okna), délka 2.7 m (strana u lednice), výška desky: 94 cm Na internetu jsem tolik realizací, kde je sporák u okna, nenašel. Ale např.: - https://www.novinky.cz/clanek/bydleni... - https://www.idnes.cz/bydleni/na-navst... Jaký je váš názor? Zkoušeli jsme i jiná okna, ale buď neladí se zbylým oken na fasádě, nebo se vůbec ke kuchyni nehodí. Manželka říká, že je to v pohodě, že stejně používáme více troubu než sporák.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

Ahoj, chtěl bych se zeptat na názor na kuchyň na …
@exoslav za prvé, dajte tam fixné okná, nie otváracie a kľudne v jednom kuse bez stredového stĺpika. Za druhé okno môže mať z každej strany iný dekor.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@exoslav za prvé, dajte tam fixné okná, nie otvár…
@roman_ Dobrý den, proč fixní? Digestoř by měla odtah ven, tudíž bych měl vždy okno otevřít, pokud zapnu digestoř, aby nevznikal podtlak. Z venku by bylo okno natřeno antracitovou barvou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

@roman_ Dobrý den, proč fixní? Digestoř by měla …
@exoslav Tak kvůli digestoru to chápem. Ale aj to sa dá vyriešiť samostatným prívodom vzduchu s klapkou. Len do skúsenosti, že za linkou je to vždy špinavejšie, žiadny digestor nie je 100%, obzvlášť tie, čo sú pod linkou a fixné okno sa omnoho lepšie udržuje, menej záhybov, kde sa môže usadzovať bordel. Plus u nás by bolo okno obstavané kvetináčmi s bylinkami, takže to otváranie by nebolo praktické. A hlavne, fixné okno má menší rám a pustí o dosť viac svetla do baráku. Už máte hrubú hotovú alebo je to zatiaľ iba na papieri?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@exoslav Tak kvůli digestoru to chápem. Ale aj to…
@roman_ O světlo bych se nebál, toho tam bude dost i z druhé strany. Hrubá stavba ještě není, zatím je projekt podaný na vyjadřovačky. Vy jste měli okno za sporákem? Jak jste to měli řešené?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

@roman_ O světlo bych se nebál, toho tam bude dos…
@exoslav Nemal, ale v rodine to takto niekto má. Akurát teda o dosť nižšie. Výška 160 cm od podlahy plus parapet plus klika tak v polovici krídla, to bude cca 190-200 cm a ešte navyše sa budete musieť načahovať cez linku, ktorá má výšku cca 80 a šírku cca 60. Ak nemáte výšku dva metre, bude to dosť nepohodlné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@exoslav Nemal, ale v rodine to takto niekto má. …
@roman_ Já zrovna dva metry mám :) A jaké mají okno? Plast, dřevo? Fakt nevím, jak by to dřevo po čase vypadalo. Jako nic na něj ze sporáku cákat nebude, na to je dost vysoko. Spíš na něj půjde pára z hrnců, tzn. zapínat digestoř skoro při každém vaření.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od exoslav:

@roman_ Já zrovna dva metry mám :) A jaké mají ok…
@exoslav Majú plast a čistí sa to strašne blbo hlavne okolo pántov. Mastné pary zo sporáku na 100 % neodtiahne ani stropný digestor, ten pod linkou bude mať asi menšiu účinnosť (to ale neviem, nemám skúsenosti). Tie sa potom niekde zachytia a na tom sa dobre drží prach. Záleží ako často varíte a koľko tuku používate. Je asi jedno, či to bude drevo, plast alebo hliník, starať sa o to musíte tak či tak, o drevo určite viac, ale to platí všeobecne.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?