@vess Ahoj
za mě kombinace parní trouba Miele + trouba (nemusí byt Miele) s pyrolýzou
nebo konvektomat Miele :-)
zalezi co budes delat vic, jestli třeba vic pect maso a tak (určitě pyrolyza) nebo třeba vic vařit (pak pára)
@ivca69 ty mas tu "100%" od Electroluxu paru vid?
Ahoj,
za mne určitě 100% pára. Nějak nemám pocit, že pyrolýza je to co by mi chybělo, ale pára, ta by mi chyběla určitě.
jak píše @verunky , mám Electrolux s plnou párou.
Trouba má parní čištění, které není až tak dokonalé.....ale! ...dostal se mi do rukou čistič od Eurony a najednou je to pohoda.
Troubu vystříkám, nechám chvilku působit, pak zapnu parní čištění a v závěru otřu, opravdu jen otřu, nic nedrhnu, stěny a na dně trouby hnědou loužičku. A trouba je jak nová. Takže čištění se vůbec nebojte. Tedy pokud je to jediný důvod proč váháte.
Jinak benefity co mi přináší pára jsou k nezaplacení.
Používám opravdu dost, peču s párou, vařím s párou. Maso luxusní, chleby a pečivo paráda, nezkazíte jediný knedlík i když jste kuchař amatér. Zelenina na páře...mňam. A pečené brambory s pomocí páry uděláte za poloviční dobu než s klasikou.
My už v troubě jedeme i techniku Sous vide, prostě parní trouba je můj miláček.
Pokud by vás cokoliv zajímalo, protože troubu už používám přes rok, klidně se ptejte.
Mám parní troubu s plnou párou od Elektroluxu, je skvělá, vaříme v ní co jde od zeleniny, knedlíky, rýže, kyne v ní těsto, ohříváme v ní místo mikrovlnky...
@didinky Moc by mě zajímalo to srovnání ohřívání v páře s mikrovlnkou.. trvá to dýl? Je to nějak náročnější na nastavení? Předpokládejme, že si dítě chce ráno ohřát mléko na kakao.. je to tak snadné a rychlé jak v mikrovlnce? Předem moc děkuji za odpověď
@majak78 Tekutiny v páře neohřejete, pro dítě, jak píšete, to není. Ale ohřev jídla je fajn, šetrnější, než v mikrovlnce, ano, trvá to o něco déle, ale nic strašného, jídlo je ohřáté do 10 minut. Samozřejmě je pak potřeba troubu vysušit, ale opět nic strašného, po ohřevu zpravidla stačí jen vylít vodu a zapnout sušení. My máme parní troubu (100% pára) i mikrovlnku Siemens a využíváme obojí.
@ptjj Ano, parní trouba má i standardní programy na pečení bez páry. Klasickou troubu nahradí úplně a v porovnání s ní nabízí mnohem víc, mikrovlnku jak pro koho.
Přiznám se, že páru nemám a ani o ní neuvažuju. Nerozumím tomu, v čem je ta pára lepší než klasická horkovzdušná trouba? V mé představě se na páře dělávala dietní strava :D
Zato pyrolýza mi chybí hodně, nedokážu troubu pořádně vyčistit, biju se do hlavy, že jsem si před nákupem nedělala lepší rešerši.
A ještě k původnímu dotazu - taky jsem hodně chtěla pyrolýzu a několik let jsem se těšila, že v nové kuchyni trouba s pyrolýzou bude. Nakonec jsem se celkem na poslední chvíli rozhodla pro parní a rozhodně nelituju, přesně jak píše @ivca69, pyrolýzu nahradí jiné čištění a nic hrozného to není, páru nenahradí nic.
Já mám kombinovanou parní troubu od Siemens. Lze nastavit jen parní programy (i 100% pára), případně jenom pečení (horkovzduch, klasické pečení, gril atd.). Nejvíce však využívám přednastavených programů na jednotlivé pokrmy, které kombinují jak páru, tak pečení. Jak už zde zaznělo, ohřívám v troubě, rozmrazuji, dělám v troubě knedlíky, rýži, zeleninu, i kdejaká buchta je s párou mnohem chutnější a vláčnější. A maso? Luxusní. S křupavou kůrčičkou ale zároveň nevysušené. Troubu mám 2 roky a až se jednou budeme stěhovat do domku, kupuji znovu. Mimochodem, mamka od partnera si ji na mé doporučení koupila také, má novější model, který má i sondu do masa - a to je teprve špica.
@majak78 Ohřívání trvá déle než v mikrovlnce, cca 10 minut pokrm na talíři. Na ohřívání nápojů se podle mne parní trouba nehodí.
K čistě parní troubě potřebujete vždy ještě jednu, v které budete péct třeba maso. Anebo pak kombinovanou, popř. konvektomat. Jinak v páře kromě toho co tu bylo psáno, tak jde pohodlně zavařovat, (záleží na objemu trouby), a třeba i vejce uděláte natvrdo, nebo naměkko, co zas v mikrovlnce nejde-)). Ohřev nápojů jde, ale ve speciálním hrnečku, aby se obsah nenamíchal s párou, ohřát polévku asi taky nepůjde, ale co se týče normál jídel, z mikrovlnky se mi kolikrát stalo, že u kombinovaných jídel bylo něco horké a něco napůl studené (dáno principem mikrovln) u páry jsem to nepozoroval. PS miluji smažený květák, a ve vodě jsem ho nikdy nepřipravil tak jako v páře-) takový na zkus, akorát-))) . Jo jsou to peníze navíc, ale i za cenu že bych měl dvě trouby, páru si bych dnes pořídil, vařil třeba brambory, rýži, přílohy a v druhé normal troubě pekl maso.
Mám Electrolux se 100% párou. Neměnila bych. Má samozřejmě i normální programy na pečení a 3 na páru (včetně té 100%). Já nejvíc a hodně často využívám na všechny druhy knedlíků.
A existuje jeste klasicka ciste elektricka trouba? Vsude je jen horkovzdusna nebo ta parni, s pyrolyzou a nevim cim vsim. Ja ji potrebuju jen na peceni a ne na hrani :-D
Nebo proc bych mela brat horkovzduch, paru atd?
@nikra_ Ahoj, mohla bych tě poprosit o model trouby? Zrovna dnes jsem vybírala a vybrala s pyrolýzou, protože to čištění je fakt za trest ale po přečtení tvého příspěvku jsem fakt nahlodaná to ještě změnit. Moc děkuji :-)
@bayt za nas urcite Siemens nebo Bosch, ona je to stejna fabrika :) nikdy se nam nic neporouchalo, do domu davame Siemens aby to bylo celistve. Jen pry pujdou za par let pod jeden brand a to Siemens. Aeg zkusenost nemam, s Elektroluxem coz je stejny vyrobce jen spatna zkusenost.