Dobrý den, rozhodli jsme se pro plynovou varnou desku, ale nyní je dilema, zda zvolit nerezvou zdůvodu, že bude nerez mikrovlnka, lednice, konvice, dřez, trouba a proto i tedy varná deska a nebo skleněnou. Skleněná je lepší na údržbu určitě, ale je to až o tolik lepší než nerez? Šak kolik lidí má a mělo nerez, než vymysleli tuto novinku a nikdo si nestěžoval. Tak sama váhám ale.
@dyndula Pracovala jsem pro jednoho "výrobce" kuch. spotřebičů a osobně si myslím, že sklo je hlavně otázka designu. Navíc u skleněné plynové desky se nepoužívají pořádné, litinové mřížky (jsou většinou smaltové a tenčí), takže dle mého názoru jsou mřížky i méně stabilní. Ale otázka je, jak často vaříš a hlavně co se ti prostě líbí :-)
@dyndula kamarádka má nerez, já sklokeramiku. Obě plynovou.Já jí umyju úplně do čista, ona z té své připáleniny odstraňuje špatně. Mám teda už 6 let starý model Mora, mám litinové mřížky. Jsem s ní spokojená.
@dyndula Stejný "problém" jsme řešili i my. Všechny doplňky budeme mít v nové kuchyni nerez (pekárna, rychlovarná konvice, mikrovlnka, lednice...), ale na doporučení jsme si koupili plynovou desku s černým sklem. Všichni známý říkají, že se to mnohem jednodušeji čistí (jak píše @knobloska ). Navíc černé sklo nám zas tolik "designově" nevadí, protože i vestavěná trouba je nerez/černá, takže to tam zapadne. Ještě není namontovaná, bude v pondělí, tak uvidíme :-) Ale i když nerez miluju, u plynové desky, která je, když vaříš pořád, často zašpiněná, jsem zvolila pro lehčí údržbu černé sklo. Navíc se prý nerez častěji poškrábe, zatímco sklo je v tomto prý odolnější, na druhou stranu ti spíš praskne, když ti na ní spadne nešikovně těžký hrnec.... Těžká volba :-)
Měla jsem nerezový sporák a nikdy víc. Jako nové to vypadalo do prvního vaření a pak už se mi nikdy nepodařilo to všechno vyleštit. A i přesto, že jsem dávala velký pozor, tak se velmi rychle poškrábala a vypadalo to příšerně. Do nové kuchyně mám proto koupenou plynovou varnou desku, ale skleněnou (černé sklo).
Ahojky holky, prosím vás o radu jek vyčistit plynovou varnou desku s černým sklem? furt tam vydím menší čmouhy :-) používáte nějáký speciální přípravek? děkuji moc
@dyndula@zmrz_lina prosím, jak jste po čase spokojeni s plyn. deskou na černém skle? Bojím se čištění kolem hořáků (spíše to tam i zateče okolo) a celkově údržby tmavého skla.
Jsem právě ve fázi výběru desky a jsem docela zoufalá. Asi budu vzpomínat na svůj starý dobrý bílý smaltovaný sporáček, u nějž jsem nemusela řešit nic z toho, co všude čtu. Tohle celé jsem prošla a pročetla recenze http://varne-desky.heureka.cz/f:5267:... a chtěla si vybrat a nevybrala. Někde stačí se podívat na obrázek a už vidím, že se na dvě sousední plotýnky hrnce nevejdou, natož velká pánev. Rozměr desky 50 x 60 je sice klasický, jako u sporáku, ale ty pitomé knoflíky, kromě toho že se také musí čistit, zaberou místo a pak jsou plotýnky tak blízko sebe, že tam hrnce nenaskládáš a zvláště když jsou tam jen 4 samostatné korunky. Raději bych vybírala s mřížkou, kde ten hrnec můžeš dát i trošku mimostředně. No a když čteš ty recenze, stěžují si především na to špatné rozmístění hořáků a na pracné čištění, že se musí dolešťovat, i když nerez je prý skutečně horší a také je prý problém s gumovými podložkami, které tam buď nejsou a nebo jsou a nedrží tam a nedají se sehnat náhradní a pak si sklo poškrábeš. Ale píšou i jiné problémy. Jestli máš prostor, vybírej raději z těch 5ti plotýnkových se šířkou 75.
Mezi černýma plynovýma jsem si skutečně nevybrala, takže se vracím zpět k původní myšlence indukce i když pod své nejoblíbenější hrnce si budu muset dokoupit podložku. :-S