@tomas80 moje excelovska tabulka srub ma jen 22 listu a jako stavebni denik teda jen jeden list s datumem a par slovy co jsem delal - k denicku jsem jeste nedosel :))
@tomas80@hankahorakova stejne jako Martin mame interier saflorovym olejem cca 40 litru stacilo (2xnatreno) vse z Fichemy za lidovku ;-) , na exterier nelze ]-(
@geodett to "muj mily denicku" jsem tam dopsal dnes, specielne pro MS :-) Ale cely je to v podstate jeden velky bonzblok. Na financaku nebo SU by to byl bestseller 8-)
-my máme vnitřek také kreidezeitem, ale vnějšek potřebuji olej s pigmentem,,,, :-p
-lidičky s tou dokumentací, to je tedy něco,,, já si psala několik let deníček, co všechno divokého se událo, a že toho bylo :) měla jsem chuť psát knihu :)
lidé dobří, to musíte hlásit :-) já už jsem koupil 10 litru saflóru za draho :) umí někdo z vás z té fichemy namíchat taky barvu na exteriér? mají tam lněný a tungový. z toho by to nějak nešlo? zveřejněný SROZUMITELNÝ návod bych nechal vyvážit váhou démantů či ;-) pravé valašské slivovice
venkovní olejová lazura na dřevo
složení: Lněný olej, zahuštěný dřevní olej, zahuštěný lněný olej, balzámový
terpentýnový olej, zinková kalafuna, zemní pigmenty, železité
pigmenty, talek, bentonit, kyselina křemičitá, bezolovnatá sušidla.
problém je ta druhá polovina výčtu: zinková kalafuna, zemní pigmenty, železité
pigmenty, talek, bentonit, kyselina křemičitá, bezolovnatá sušidla.
to nevím, kde bych sehnal. další problém je, že člověk nemá představu v jakém poměru to všechno míchat...
tady jsou nějaké pigmenty ke koupi:
http://www.kreidezeit.cz/produkty/pig...
@kasha Já mám také deníček..psala jsem si ho tak +- 10 let (začala jsem na mateřské :-) , některý rok ani zápis, některý rok poctivě psaný. Hlavně stav váhy :-) Ale i když jsem měla nějaký bol, tak jsem se vypsala... Jak jsem jinak extrovert, tak na své osobní věci ultra introvert. :-D a vypsání bylo nejlepší, než něco zbytečně řešit.
Když já mám uschované i všechny dopisy , co jsme si s manželem psali během jeho vojny, asi bych si měla tu těžkou krabici vytáhnout a do nějakého dopisu začíst :-) Určitě bych tam našla , jak jsme si plánovali v tom roce 1991 , že jednou budeme mít srub :-)
@kasha tungáč = tungový olej :) . A je bez pigmoša.
@tomas80 já s tím trochu experimentuju. Vyprdni se na adtiva, sikativa, biocidy. V boji proti šednutí je nejdůležitější pigment. S pár odborníky a výrobci jsem hodil slovo a bylo to poučné. Našel jsem způsob, jak ho levně namíchat a až bude potřeba tak aplikuji, zatím se držím pouze čistě přírodního oleje. Je to na delší debatu. Něco mám tu http://www.modrastrecha.cz/blog/xavik...
Zdravím všechny srubaře a přidávám foto aktuálního stavu našeho domečku :-) sice přes zimu vyloženě lenošit nebudeme, ale už aby bylo jaro a člověku se "nezhaslo" už ve 4 hodiny odpoledne a nezamrzal čaj v hrnku.. i když - na tmu máme čelovku a do čaje rum :-D
@grapea pekne, mensi, utulne, podle fotky kolem bude klid, takze super, uzasny jak maji vsichni hned tu strechu, no mam co zlepsovat az budu delat dalsi srub abych nemel mezi HS a strechou pul roku :)
na svetlo celovka jak pises a k caji a rumu je lepsi jeste termoska a je to :-)
@geodett@hankahorakova Děkujem :) ano je tam klid, lišky nám tam chodí dávat dobrou noc - zvláště když venku zapomeneme vyhodit krabičku od sardinek :-D Střecha byla za měsíc hotová, a to ještě zdržovalo počasí :-p Srub je z jedle a poctivě jsme si ho z venku obrousili, vnitřek je na řadě :)
@grapea Tak to je super, že je to jedle. Polákovi nám volali, že už navezli naše dřevo a já se úplně zapomněla zeptat, co to je :-). Tak za chvíli už se budeme chodit dívat do Blažovic, jak už nám sroubek roste :-) My jsme se s Pokákovýma nakonec dohodli na tom, že klády místo broušení ohoblujeme. Moc se nám to líbí, je to sice nějaká korunka navíc, ale to by za broušení bylo ve finále taky. :-N
@hankahorakova my je máme také ohoblované od Poláka ale stejně jsme si je ještě obrousili :) Každopádně brousit to ale bez předchozího ohoblování - to bych tam asi nechala ruce :-D
@hankahorakova Hoblování jako finální opracování je pro klády určitě lepší, pěkně dřevo zatáhne, bude odolnější. Jaký je rozdíl v ceně oproti broušení ?
@grapea Já to brousil sám, dvakrát (fíbr 24 a 80). Ruce mám :)
@grapea kdybych měla hoblované, tak nebrousím :)) my měli celý dum na 24 a tak jsme celý dum brousili na 80,,, ufffff, ze začátku jsem nemohla usnout bolestí rukou :) ale nádherně to vonělo!
co jsem slyšel, tak jsou asi dva způsoby:
1) klády se ohoblují a přebrousí
2) pouze se dokonale odkorní (takto opracovaná kulatina ale údajně nesaje barvu - nechává se zašednout a zčernat).
přemýšlel jsem, že kdyby se kulatina pouze odkornila a přebrousila, něco by nasála a možná by byla trvanlivější, jelikož by zůstala první vrstva dřeva
ruce dostali zabrat a ten prach byla mňamka i s respirátorem.., ale zvládlo se to :) výsledek určitě za to stojí :) když jsme na zkoušku natřeli z okna odpadlý kuláč na půl - obroušeno/ohoblováno - tak ten rozdíl ve vzhledu byl velký.. a my to chceme mít zkrátka vypiplané :-D
@grapea však to je krásné, jen si piplejte :)) a my se těšíme na vypiplané fotečky!!! to tady máme nejraději :)
@tomas80 známí si nechali otrýskat vodou kuru,,, tedy pouze tu svrchní část, domeček je potom strakatý jako dalmatin - větve se musí dobrousit, ty jsou světlé,,, když ohobluješ, je to jistě čistší zážer do dřeva než bruska, která to vlastně drsní i když do hladka :) jestli mi jde rozumět,,,
@xavik No já nevím, jestli ten postup říkám správně, ale to hoblování je právě finální úprava místo broušení. Odkronění a následné úpravy jsou stejné a finál je to hoblování jako by na pěkno. Poláci to nabízí relativně krátkou dobu, dřív převážně brousili. Moc se nám to líbilo, já ten semišek, co vznikne broušením až tak nemusím, to hoblování bylo fakt super. Nás to na dům 10x13 bude stát 39 tis bez DPH.
Dobry vecer. Predem se omlouvam cist tech x stranek je narocny tak snad nebude vadit dotaz. S kym stavite, tedy pokud ne sami, reference? Jak je stavba narocna tedy ne na staveni ale naslednou udrzbu a jak dlouho to vsechno asi trva. Pro a proti? Dekuji
@cassis1 bude dobre si neco precist :) na takto obecny dotaz nelze odpoved
- kazdy stavi s tim koho vyhodnotil jako nejlepsi, vetsina jen hrubou stavbu, zbytek tady placame prakticky vsichni svepomocne
- udrzba nemusi byt prakticky zadna i tak bezneho cloveka srub prezije, kdyz navic clovek jednou za cas srub omeje a jednou za 5-10 let zvenku natre bude vypadat stale jako novy
- kazdemu to trva ruznou dobu nekdo to vse sfoukne za rok, nekdo si tu uziva 5 let jiny to ma na pulku zivota, to je individualni a zalezi na case, penezich, pristupu, ...
@geodett jj no ja chtela tak obecne a navic z praxe ,co je kde nspsano tak nemusi byt a realita je pak zcela jina. Kdo co vyhodnoti jako neklepsi..no proto jsem prisla chtela jsem vedet kt.spolecnost ci firmu hodnotite jako dobrou tedy osobni zkusenosti. Treba hodne ctu ze Polaci stavi levne tak jestli taky kvalitne apod. Vlastne nevim jak to myslite ze si mam neco nacist obecne je to napsano vsude ja chtela vedet jaka je realita....pro a proti..tak staci napsat treba vyschnuti a vymrznuti dreva apod. Tak asi byl muj dotaz obecny a dekuji za odpoved.
@cassis1 tady to ale není obecně ;-)
tady je všechno konkétně, od nás, co jsme stavěli
jinak já teda konkétně- roubenka, Haniš srubové domy, roubenka stojí od r. 2011
jeětě pořád dřevo mírně pracuje
@cassis1 ja mam postaveno od Sruby Bohemia, zhodnotil bych to tak ze srub stoji a zadne zasadni problemy nebylo nutne resit, jen drobnosti
srub stoji od listopadu 2015, zatim pokles o 8 cm, zasadni poklesy by mely probihat 5 let, ale drevo bude pracovat porad
co se tyce nejakych terminu jak to trva tak u mne cca takto
2012 - bude srub, hledame kde
2014/11 - pozemek
2015/4 - ukoncen uklid a demolice puvodniho domu
2015/8 - dokonceny zaklady a hlavni terenni upravy, srub se vyrabi
2015/9 - mame povoleni (vyrizovani trvalo cca 9 mesicu)
2015/11 - seskladani srubu na pozemku
2015/12 - stavba pece, zahajeni strechy
2016/3 - ukonceni HS - srub, krov, brouseni, nater
2016/6 - po pul roce dodelana strecha, strop
2016/10 - mam podlahy na hrubo, rozvody, pricky
2017/4 - mame se stehovat
@cassis1
Roubenka z cedru. Stavel Arexstav hrubou st. vcetne izolaci podkrovi a strechy
9/2013 - zaklady
Pak pauza do 4/2014
5/2014 - hotova hruba stavba
6/2014 - stresni krytina
7-9/2014 - vnitrni prace - pricky, topeni, elektro, voda
10/2014 - prvni koupelna
31/10/2014 - stehujeme se
Prvni rok po nastehovani pokles 4mm - praskly nam spary ve spodni koupelne grrr. Zatraceni ukrajinci.
2. Rok po nastehovani pokles nemeritelny.
@cassis1 obecně si mnohé informace přečteš v reklamních bulletinech nebo na www stránkách. Zde jsou všechno osobní zkušenosti těch, kdo stavěli. Většinou má každý zkušenost jenom s jednou firmou, a to s tou, se kterou stavěl. Padlo tady jméno Poláka - mimo jiné musíš také zvážit, jak moc na ten svůj srub spěcháš. Polák má hodně práce, mám za to že rok 2017 má již obsazen. Také se zeptej na stavebním úřadě, jak se ke srubům staví - někde je to pohoda, někde to trvá léta, někde přivřou oči nad stavbou, kde ještě nebylo ukončeno stavební řízení, někde ne. Když budeš čekat, až budeš mít stavební povolení (nebo souhlas), může se ti stát, že srubaři, které by sis vybrala, nebudou mít čas příštího 1,5 roku nebo i víc. Když si termín zamluvíš hned, abys pak nemusela čekat, tak se ti může stát, že se ouřady zadrhnou, a ty zpuchneš o zálohu, pokud dáš, nebo přijdeš o termín i o srubaře, kterým se - samo - nebude líbit, že mají natěženo dřevo podle tvých požadavků, a budou ho muset použít pro někoho jiného, přičemž rezervované dřevo nemusí stačit - pak by se muselo kombinovat dřevo z různé těžby, nebo by naopak přebývalo, a to je škoda. Obecně, ve srubu bys neměla topit (t.zn. ani bydlet) první 2 zimy od vytěžení, + je s tím dost práce. Jenomže srub tě pohltí, a tak ty problémy, co se vyskytnou, nepovažuješ za stěžejní a řešíš je s pokorou, těšíš se z každého pokroku. Bydlení ve srubu je také o životní filosofii, nejenom o postavení něčeho k bydlení.
Pak ještě něco - cena takového domu je +/- srovnatelná s cenou zděného domu. Podle toho, kolik toho umíte udělat sami. Dům na klíč je samozřejmě dražší, než stavba po kouskách, kde leccos zvládáš sílami vlastními, nebo ještě rodiny a přátel
@jumpmans Jé díky, za tvůj komentář, konečně vidím, že se někdo stěhoval půl roku od dokončení hrubé stavby. My bychom také moc chtěli. Alespoň srub zprovoznit do té doby tak, abychom se mohli, byť i provizorně přestěhovat a pracovat pak již tam. Jak moc jste si dělali dokončovací práce sami? Nebo to bylo na klíč? My plánujeme jednotlivé řemeslníky a asistence a pracovní síla vždy můj muž a já podle časových možností.
@cassis1
Jinak my:
2012 sen a plán mít srub
2013 hledání pozemku
pak po dvouleté pauze kvůli financím znovu hledáme a nacházíme pozemek v 10/2015
11/2015-03/2016 projekt, hypotéka, koupě pozemku
09/2016 vydáno stavební povolení.
10-11/2016 studna, základy. ZÍTRA DOKONČUJEME, HURÁÁÁ!
03-04/2017 - měla by být postavená hrubá stavba na pozemku včetně krovů
09/2017 plánované stěhování (snad!)
Staví pro nás také SRUBY POLÁK s.r.o., pro nás dopadli z našeho výběru nejlépe. Cena přiměřená, krásné dřevo a krásná práce a spolehlívě odvedená - z toho, co jsme měli možnost vidět na již jimi postavených srubech. Tak věřím, že budeme spokojeni také.