@cassis1
2009 - zamer postavit srub
2011 - pozemek
2012 - projekt
6/2013 - stavebni povoleni
9/2013 - zaklady
4/2014 - hruba stavba u dodavatele
5/2014 - hruba stavba na pozemku
5/2015 - bydlíme
Stavel nam taky p. Polák, je jeste nekolik dalsich kvalitnich firem (a taky nekvalitnich - viz. vlakno drive) ;-) , esmeralda to napsala spravne - je to o zivotni filozofii....vlakno je diky stavebnikum a nadsencum neocenitelny pramen informaci (i kdyz holky to vanocni peceni mne moc nebralo :-D :-D )
@hankahorakova prosim te nas neber moc jako referenci.
mame roubenku ze suseneho cedroveho dreva, takze se za praoverne srubaky povazovat ani nemuzeme....
navic je to dost zvlastni konstrukce - vlastne jakoby dva domy v sobe.
roubena stena je ze dvou tramu 18x10cm vedle sebe a mezi nima je jeste 6cm drevovlaknita deska. pouziti takovehoto profilu umoznilo spravne vysuseni na 15%, coz u vetsich prurezu je temer nemozne. Proto nam to sedlo tak malo. Petr Frenk, ktery ma taky postaveno z cedru, ale velky profil, hlasil sednuti stavby o 4cm, coz je oproti nam 10x vice. Ale porad neporovnatelne se surovou kulatinou.
jinak jak jsem psal, my jsme meli "hrubou" stavbu od dodavatele (desku teda delal nekdo jiny).
uvozovky pouzivam zamerne protoze v dodavce bylo:
1. roubene steny
2. horni ramova konstrukce
3. zaklopy stropu
4. izolace horniho patra vcetne venkovni folie a na vnitrni strane koncili parobrznou folii a pripravou rostu pro oblozeni
5. komplet izolace strechy a priprava pro klempire - mame plech
6. montaz stresnich oken
v ramci toho mesice, co to u nas delali (2 turnusy po 10 dnech) nam prijela i firma namontovat okna.
ja si pak od toho cervna postupne vyzdil vnitrni pricky (svepomoci), udelal hydroizolaci (mame oproti bezne pouzivanym asfaltovym pasum mPVC folii), natahal komplet elektriku vcetne rozvadece.
Arexstav posleze dodelal konstrukci (2by4) nekolika pricek v prizemi a v patre. Na mne pak byla kanalizace
Pak nastoupili topenari, kteri delali i rozvody vody, natahli podlahovku.
podlahu v prizemi vylivala jina firma (konec srpna)
nasledne jsem nasel partu ukrajincu, kteri mi udelali omitky, vetsi cast kamennych obkladu a oblozili prvni koupelnu, dodelali cast lehkych pricek (pouzival jsem fermacel). a kamenny chodnik venku. Bohuzel se pak zmenila parta a ti se 1. flakali a 2. neumeli fermacel, tak jsem to s nima ukoncil.
Stehovali jsme se do prostredi, kde v prizemi nebyla finalni podlaha a nahore v patre nebylo temer nic. Jen ta cast pricek, ktere mely byt z fermacelu v koupelnach.
prvni tyden po nastehovani (byl jsem doma sam) mi polozila parta podlahu - 90m2 brousene bridlice zvladli za 4 dny. Ja to pak naimpregnoval a smontoval kuchyn.
v tu dobu (v listopadu) jsme nemeli zaizolovany strop na ploche strese - od venku nas delila jen 28mm tlusta palubka. nekdy na konci listopadu prijel arexstav dodelat tepelnou izolaci strechy a rosty na podlahy v patre.
zimu jsme prezili bez hydroizolace ploche strechy - meli jsme udelany "stan" z obycejnych zakryvacich plachet, zfinalizovalo se to nekdy na jare, tusim duben, kveten (problemy typu nekompatibilita standardniho viplanylu s TPO folii, prestoze jsme zadavali specializovane firme, ze nam ma naohybat plech pro TPO, pouzili obycejny pro mPVC) atp.
podlahy, steny v patre a podbiti strechy jsem delal sam - nakoupil jsem profi naradi a i tak jsem usetril min. ctvrt mega, spis vice...
koupelny v patre (pro deti a u loznice) jsem obkladal sam, protoze jsem neveril, ze obycejny levny obkladac udela dobre hydroizolaci a na vyhlasene profiky jsem nemel finance ani nemohl cekat. Cenove nabidky na polozeni mramoru mne docela sokovaly tak jsem si pujcil profi pilu na kamen a vzal na tyden dovolenou....
no, po dvou letech se blizime temer do finale.... uz mi zbyvaji jen drobne dodelavky a nabytek.
@cassis1 10/2008 kopnutí základů bez povolení, (hrubá se už stavěla a na uřadě se to zadrhlo-nejsme s tímto postupem sami) 5/2009 hrubá, kromě střechy a oken si děláme všechno sami, 2010 střecha okna, (předtím broušení) 8/2013 stěhování, 10/2013 kolaudace, stále mnoho věcí nedokončeno,, ale bydlíme :) Nemusíš nic, první topná sezona má být však vždy velmi pozvolná!!! a je jedno jestli se stěhuješ po pulroce nebo po pěti letech! dum se muže skutečně nepříjemně otevřít!,,, jinak vítám možného dalšího dřevařského potrefence? :))
@thomson tož a jednou za rok to dáš, ne? :) a mužeš doma překvapit a upéct perníkovou roubenku :) já to dělala, podle projektu :)
@hankahorakova
pokud vám na jaro 2017 dovezou hrubou stavbu a vy ji budete dokončovat svépomocí, myslím, že termín nastěhování na podzim 2017 je nereálný (pokud tedy budete pracovat svépomocí). ono se to nezdá, ale než ten skelet dostane střechu, barvu atd. uplyne také určitá doba. je potřeba si uvědomit, že na dřevěnici se sice mnohé dělá snáze než u zděného domu (myšleno z hlediska zkušeností a kvalifikace), ale zase to déle trvá. máme hotovou střechu, komín, štíty (skoro), první nátěr. začínám dělat svépomocí strop = jdeme dovnitř :-) . s nastěhováním počítám nejdříve za rok. o nic samozřejmě nejde, píšu to jenom proto, abyste se vyhnuli možným komplikacím s časovým harmonogramem.
co se týče našeho časového harmonogramu - žádný nemáme :-) člověk se nestresuje. (bydlet máme kde, nic nás netlačí.. jen ta touha už se konečně každé ráno probouzet s pohledem na kulatinu, že) :-D Už základovku jsme dělali tak že v neděli večer jsme v uvozovkách odhodily nářadí a když se nás někdo zeptal co budeme dělat dál, tak jsme pokrčili rameny a řekli že se uvidí :D no ale za tři měsíce byla hotová.
Co ale slyšíme pořád je takové to - tak do Vánoc bydlíte ne? Spousta lidí si myslí že když je hrubá takový fofr že ten zbytek bude taky 8-( takže na to se už jen tak pousmějeme a v duchu si řekneme - ano do Vánoc určitě bydlíme, ale těžko říct do kterých :-D
@grapea minulý měsíc, když jsme dokončovali střechu, u nás vykládaly babky v trafice, že se budeme stěhovat na vánoce :-D tak to mám co dělat. musím kopnout do vrtule, ať nás ještě nepomluví za pozdní termín dokončení :-D
@tomas80 babky to ví asi líp než vy :-D nám zase za plotem mudroval náš pravidelný "čumil" nedaleký soused, že prý nám ta střecha nějak dlouho trvá.. (cca 1 měsíc a to zdržoval nás, respektive střechaře několik dní déšť) tak jsem se jen klasicky pousmála a slušně odpověděla, že nám počasí nepřeje. Co jsem si myslela doopravdy myslím nemusím psát :-D :-D
2013/11 - koupě pozemku
2014/03 - zadán projekt
2014/08 - hotový projekt
2014/09 - stavební povolení (ohláška), zadán srub
2014/12 - hotové základy (svépomoc)
2015/08 - převezena HS na pozemek
2016/02 - položena střešní krytina
2016/09 - dodělány podlomenice
Od položení krytiny přes léto víceméně svépomoc (brus, nátěr, příčky, izolace...)
Ještě chybí elektřina, topo-vodo, podlahy, strop, schody, doizolovat, takže uvnitř skoro vše :) Zpoždění HS téměř rok.
Chtěl jsem letošní vánoce ve srubu ale podlahu nestihnu, tak příští. Jinak good job.
@jumpmans No my počítáme, že bychom se přestěhovali taky do v podstatě staveniště, jen aby se tam už dalo nějak přebývat a budeme dodělávat už za pochodu. Jen pořád nevím, jestli je lepší zkušit částečně zprovoznit spíše vršek a dolělávat spodek nebo obráceně, každý nám to radí jinak.
Pokud náš termín nestihneme, zase tak moc se neděje, ale třeba do vánoc bychom rádi. Náš byt budeme pronajímat, takže čím dřív budou penízky za pronájem, tím lépe. Hypotéka je veliká. Jinak je nám jasné, že první zimu (pokud se do ní přestěhujeme, budeme chodit hodně nabalení, abychom netopili moc. Tak snad to moc nepokazíme.
Jinak teda skočím do místních krámů, abych se dozvěděla, kdy se máme stěhovat, když vám ostatním to tak funguje :-D :-D :-D
@geodett dcerka už taky chodí od tohoto roku do místní školy, vodíme denně, ale máme to 8 km, tak to jde. A od září 2017 se přidá i syn :-)
Dodělávat si chce manžel co nejvíce sám, ale je to myšleno často tak, že třeba 1 řemeslník + on, něco jenom on (cca 1/3 dodělávacích prací). Jsme OSVČ, čas si řídíme sami, ale práce na jaře máme docela hodně. Naopak celé léto skoro může manžel využít a být na stavbě, já tak polovinu. Na hodně prací máme kamarády, tak doufáme v lepší ceny. No uvidíme. Je to jak píšete, asi si ani neumíme zatím představit, kolik práce nás teprve čeká!
Jinak hlásím, že 11.11. jsme dokončili základy, hurá! Celková plocha základů 13x10 + 7x4 garáž+4 sloupy terasa, takže 158m2 plochy, dělal na tom manžel 3 týdny + 2 kluci. Cena 330 tis. Ale už i připojením na kanál. Kluci si vzali za práci 40 tis, ale nic jiného nám nezbylo, svépomocí bychom to do zimi časově nestihli. A základy jsou 80 v zemi a nad zemí 50-150 cm (budeme ještě hodně dosypávat hlínu a vyrovnávat terén, mysleli jsme, jak rovný pozemek máme :-) :-) ), takže hódně ztraceného bednění. Jen beton stál asi 120 tis. Materiálu bylo více, než jsme čekali. Ale vše se zvládlo a my máme velkou radost!
@hankahorakova soklík pod prahovou kládu budete dělat na jaro? my jsme to tak udělali kvůli tomu, že jsme nechtěli bazén / klůziště :-) pozor na snížení soklu u dveří. my jsme si to neuvědomili a museli jsme řezat dodatečně
@cassis1
U nás-úplně na začátku je rok 1989 , kdy si s budoucím manželem říkáme, že jednou bychom rádi srub (mně je 15 , jemu 17 :-)
2003-úvaha , že do toho teda půjdem, protože se nám vyskytla možnost ze zahrady, kterou jsme si od PF rok před tím pronajali, při odkoupení, můžeme vyběhat stavební pozemek- takže zastovavací studie (u nás není schválený územní plán),jednání se srubaři, vyřizování povolení..vybudování elektriky, studny
2004-jaro-začínáme stavět-základy a vyzdění celého suterénu-garáže, dílny, technických místností, srubaři montují srub u sebe ve firmě
2004 říjen -hrubá stavba (skelet), firma dovezla srubovinu, nechali jsme vymrznout. Suterén se doupravuje, dělají se vnitřky
2005-jaro-je dodělán komplet suterén, můžeme si tam zatopit, přespat, čaj uvařit :-)
2005-květen, dodaná okna, dveře, vyzdily se příčky, v průběhu roku, dodělané přízemí-obklady v koupelně, dlažba všudem , na vánoce dáváme první stromeček, u provizorního stolu dáváme kafe a dovezenou vánočku :-) Pomalu zvykáme dům na topení.
2006-dodělaná kuchyň, všechny spotřebiče,dovezen nábytek. Prázdniny 2006 už trávíme v domku a zůstáváme, nevracíme se do paneláku :-)
2006-podzim-doděláváme celé podkroví-izolace, sádroš..prostě vše, celá koupelna hotova, pokoje zařízené na bydlení (je hotový balkon, všechna zábradlí)
2007-leden, kolaudace V průběhu roku už děláme kolem baráčku. Vevnitř je vše hotové, kolem se to docela rychle upravuje.
Takže rok-vše kolem povolení
2,5 roku stavba do stavu, kdy tam můžeme bydlet, je tam linka, je tam koupelna, dá se topit
Půl roku dodělání všeho pro kolaudaci.
4 roky života a uteklo to, že se až divíme :-) No a teď už máme za sebou prvních 10 let bydlení ve srubu.
@tomas80@hankahorakova
Ke kluzišti nedojde, necháš-li v soklu díru, kterou později zacelíš. Lze využít zároveň jako prostup pro něco.
Ke snižování soklu v místě dveří nemusí dojít, máš-li sokl dřevěný.
@xavik snizoval jsem i drevenej sokl, zalezi na tom jak to ma vyrobce dveri u mne davali pod dvere hranolek z tvrdeho dreva, coz jsem sice nepochopil ale tvarili se ze to bez toho nejde, tak jsem jim to odriznul :-)
@geodett Dveře mě dělá známý. Tomu je to jedno, rám se prý dá udělat i bez spodního dílu, jak kdo chce. Nevidím důvod vyřezávat ten můj modřín, tak to postavím přímo na něj. Plus práh amozřejmě.
uz jsem konecne prisel na zasadni vyhodu stavby svepomoci - kdyz vam kape v zime kolem stresnich oken, nemusite resit zadne reklamace a slozite nahanet kdo to udelal blbe, vinik je totiz jen jeden a usetrite si spoustu nervu :-)
Ahojte, chcel by som sa opytat. Mate niekto realne skusenosti s firmou pana Folbera (sruby.cz) ? Radi by sme si nechali od nich postavit srub. Nakolko je uz aktualne velmi vela firiem na sruby tak sa tazko vybera. Videli sme pracu viacerych znamych spolocnosti a viac z nich sa nam pacilo. S panom Folberom zatial komunikace vsetko uplne v poriadku tak som chcel vediet ci aj niekto byvate v srube od tejto spolocnosti alebo mate akekolvek skusenosti. Dakujem.
@corneg zastoupím geodeta, vítej mezi potrefenými :-)
s firmou srub.cz tady asi přímo nikdo zkušenost mít nebude, ale nevím...
zkus se zeptat ve firmě srub.cz, proč na sedlových spojích nevyřezávají tzv.zrcadla (viz.foto). je to jedna z mála firem, které to tak nedělají.
https://www.youtube.com/watch?v=sO3vZ...
řekl bych, že používají jinou technologii než většina firem. chce se to poptat u nich i u jiného srubaře.
@geodett :-D
@corneg pokud se jedná o firmu sruby.cz, vypadá to jako kvh hranol opracovaný na cnc. to by snad mohl vědět jumpmans, který má spešl roubenku s klasikou na rybinu.
@tomas80 stuby cz je opravdu zastoupeni finske firmy Honka a delaji ze susenych lepenych vicevrstvych hranolu takze se hodi spis oznaceni bsh ;-)
Tady se jedna o firmu Srub.cz coz je jiz zminovany pan Folber. Viz ono video s montazni penou z r 2012
@corneg asi by bylo dobré nejdřív zjistit jak má vypadat dobře postavený srub a co to obnáší, aby měl člověk možnost posuzovat čím ho dodavatel krmí...
Pravda je, že na webech mají všichni napsané to samé, ale dobře odvedenou prací a dobrou referencí se může pochlubit už méně firem.
Ale nakonec jak si kdo ustele, tak si lehne...
Dakujem vsetkym za odpovede.
@tomas80 tie zrdcadla o ktorych pises maju realne aku funkciu? (dolezitu/nedolezitu). Uprimne vizualne sa mi to paci viac bez nich ale netusim o nich nic viac
@xavik ano stavaju to stale ako na tom video. Preco je to zle?
@vorelmato s tym uplne suhlasim. Prave preto hladam nejake normalne referencie a nie take typu - Pocul som ze neboli spokojni... alebo Toto vobec nevyzera dobre... Skor by som ocenil realnu referenciu od niekoho kto ma skusenosti s dodavkou zrubu, byvanim v nom atd...takto je to skutocne len o tom ze ma vsetci krmia roznymi informaciami a nedokazem uplne relevantne posudit co je ok a co nie...
@corneg spatne je tam predevsim ta montazni pena ktera tam rozhodne nepatri, izolace se aspon u mne vkladala to klad nez se ulozili na sebe (zde ji tam docpavaji) a ty vyrezy bez zrcadel se podivejte v detailu na to video, moc jim to na sebe nesedi, jsou tam mezery, kteryma pak potahne