@hankahorakova My máme kuláče 40+ cm, což je jistě znát. A krb pokud nemá nic akumulačního, tak teplo uteče komínem, takže tím to možná trošku bude, nevím. Nicméně u nás můžu říct, že máme i v zimě dlouhotrvající teplo. Není problém. Možná hraje svou roli o to, jestli byly vevnitř srubu zděné příčky, ty umí držet teplo. Pokud tam nejsou, teplo je rychleji pryč.
@pedrop tezko rici nikdy jsem nikde garaz nemel, autum je rozhodne lepe venku pod zastresenym stanim nez zavrenym nekde v garazi (aspon to tak rika spousta znamych co se kolem aut pohybuje), garaz ma tchan i otec a oba bojuji s tim aby tam pres hromadu kramu to auto slo vubec zaparkovat
zase pokud budes mit garaz vedle srubu ci roubenky, zdeny by mne to taky prislo divny :-) takze abych pravdu rekl nevim
ja jestli se mne jednou podari presvedcit mistni flaterniky aby mne odprodali kousek pozemku tak tam budu delat neco jako zahradni domek s krytym stanim na auta, tak to urcite bude nejaka forma drevene konstrukce oplastene prkny, aby to vedle toho srubu nebylo jako pest na oko
s tim pasivem, podle mne kdyz vyridis papiry pred rokem 2020 tak by to jeste jit melo a jak uz to tak byva nebude to tak jednoznacne viz napr.
https://ekolist.cz/cz/publicistika/na...
kazdy clensky stat si zkratka ty parametry nastavuje v jistych mezich podle sebe, je prece blbost srovnavat napr. stavbu domu na jihu Spanelska a na severu Finska :-) (pochybuji ze Finove by se vzdali srubu a roubenek nebo ze by do nich cpali rekuperace :-) )
@geodett partnerka lamentuje nad tím, že se zničí baterka a v autě bude v zimě zima, plus by se to dalo využívat jako sklad zeleniny a ovoce, taková pololednička, případně jako spížka. A prodloužil bych to z druhé strany nebo z boku pro sklad suchého dřeva. Apropos, je lepší držet dřevo na otop bokem od roubenky, aby na to nelezi škůdci nebo si tím můžu roubenku obložit beze strachu? :)
@pedrop pokud ti nevydrzi baterka v aute v zime kdyz je auto venku tak je neco spatne, jinak jasne ze v garazi bude auto vyhratejsi nic proti tomu, ja parkuju 20 let auta ani ne pod strechou :)
s tim drevem se to tu nekolikrat resilo a doslo se k tomu, ze je mozne to v pohode oblozit
ja mam drevo na zadni strane srubu cca do vysky 1 m a zatim mne nic srub nesezralo
@pedrop já mám na garáž trochu jiný názor. Naopak všechna naše auta byla vždy garážovaná. Pokud kupuješ auta dost často, tak je to možná jedno, ale zvlášť pokud auto není úplně nové, je to znát. To ale asi není ten hlavní důvod. Hlavně auto v zimě nemáš zasněžené, ledovaté, neškrábeš okna, nerozmrazuješ zámky, nemusíš natírat gumy vazelínou, abys pokaždé otevřel všechny dveře. A pokud máš v garáži elektřinu, tak si ráno pár minut před vyjetím můžeš pustit do auta teplovzdušný ventilátor a sedáš si do teplého. V létě neřešíš zakrývání oken.
Samozřejmě ale, prioritní je bydlení, takže garáž až následně, až na ni zbyde čas a peníze.
Co se týče dřeva u srubu, tak my zatím nebydlíme. Nevím, co budu říkat, až budeme bydlet, ale zatím bych určitě upřednostnila jakýkoli dřevník před ukládáním dřeva k domu
@esmeralda2 taky si říkám, že garáž až třeba za dva roky.. auto mám na leasing každé dva roky nové a neřeším moc co vydrží nebo ne, vyhřívané sedačky a volant řeší zimní diskomfort.. ideální by byla garáž cihlová s obkladem, prodloužení pro případné druhé auto a další prodloužení pro dřevník.. nechci ale čekat zase rok na stavební povolení tak si to chci "předschválit" a proto řeším už teď
ahojte srubari uz sa konecne chystam natriet zrub vlhkost dreva je 12 az 13 percent tak mam zelenu :-) mam vybratu olejovu farbu na exterier Osmo uv 420 extra bezfarebnu a ako penetraciu proti hubam som chcel dat bochemit ale predajca od osmo mi ponukol od nich osmo impregnaciu WR a potrebujem 50l a cena je cca 850eur a bochemit by stal mozno 100 ..150 eur ....a mi povedal ze v pripade reklamacie farby by mi to nemuseli uznat ake mate skusenosti s tym???Je lepsie ist podla ich technologickeho postupu alebo dat bochemit a uv farbu :-)
@terirez kdokoliv k nám do srubu přišel, tak si pochvaloval, jak je tam příjemný chládek...máme ale dost velké přesahy, takže nám nesvítí do oken slunce. do podkroví jsem návštěvy ale raději nepouštěl, nicméně to už není problém dřevěnic:-D
@alinka1234 až bude venku mráz, lehni si nejprve na cihly a potom na fošnu. uvidíš sama, kde vydržíš déle. dřevo je výborný izolant. u dřevěnic je problém profuk skrze spáry, které je ochlazují. pokud jste bydleli ve srubu, kde to foukalo jak na motorce, tak se nediv, že tam byla kosa.
@ron26 chápu to správně, když budu prodejce trochu parafrázovat a napíšu, že prodejce potřebuje, aby to začalo odpadávat a loupat se až po uplynutí záruční doby? ne, beze srandy. myslel jsem, že osmo jsou oleje. ty se ti přece nikdy nemůžou loupat... v opačném případě to naimpregnuj čím chceš, protože to časem budeš muset stejně obrousit.
hodně z nás používá tohle (nebo něco podobného):
https://www.kreidezeit.cz/https://www.cestadreva.cz/
impregnace (prej nejlepší na českém trhu, ale to je nepodložená věc):
http://www.moset.cz/ochrana-dreva.html
výhoda oleju je, že nikdy nebrousíš starý nátěr a dřevo pod nimi dýchá, takže se nemusíš bát, že ti to vyhnije pod barvou. nevýhoda - menší životnost
@ron26 podle mne se nater reklamovat neda, vzdy si neco vymyslej, ze treba byla zima, nebo teplo :) u mne natirali pri -5 stupnich a rikali ze vse je v pohode, nater zatim drzi bezproblemu, ale po tech 2,5 roce by uz jedna strana ta co je nejvic na slunce chtela pretrit - zvlastne po mem umyvani wapkou jsem v jistych mistech dosel az na drevo :-)
@geodett klády máme v projektu 35 cm. podle toho to tenkrát počítaly. projektant mně říkal, že pokud by tam šla rekuparace, tak by to dokázali natlačit i do áčka. já tomu nerozumím, ale pochopil jsem, že papír snese všechno :-D bylo to potřeba pro stavební povolení. tím to pro mě skončilo. :-) doufám teda ;-( :-)
@terirez Teplota ve srubu byla příjemná, pokud manželka vařila venku na terase. Když vařila doma, bylo znát, že je tam tepleji. Osvědčilo se ranní větrání 6-7h se zapnutou digestoří. To bylo vyvětráno na stejnou teplotu jak venku a krásně to vydrželo.
@terirez díky děckam byly dveře na terasu prakticky furt otevřené a v pohodě, ale je pravda že jsme přes 500m.n.m a furt u nás fouka.
@ron26 dneska bych se vybodnul na veškeré impregnace a předražené olejové zázraky, zašel bych za nejakym truhlářem, kterého zajímá historie, poseděl u kávy a vyzvidal. Základem všech olejových barev je lněný olej, popř. včelí vosk a pigmenty, tyto ingredience jsou velice levné a dostupné. Ovšem problémem dnešní doby je mít všechno rychle a fermež (lněný olej) a ta sama o sobě schne dlouho, třeba i měsíc, takže kdo nechce čekat holt musí platit za "speciálky".
@pedrop co takhle Webasto, sklep a kůlnu na kola...😎
@ron26 osmo 420 uz obsahuje biocidni slozku, takze imho je zbytecne tam pod to davat cokoliv dalsiho.
staci ti 2 vrstvy te 420ky a melo by to byt v pohode.
Jsme taky relativně vysoko (550 mnm). Dům plánujeme otočený štítem na jih (asi, zatím není projekt ani nic, jen si pořád něco "čmářu").
Ještě by mě zajímalo, je vůbec reálné postavit roubenku na půdorysu 6x8 m s obytným podkrovím (jedna velká místnost bez příček) a malým sklepem (jen částečné podsklepení) s rozpočtem cca 1,5mil.? Nebo mám na roubenku definitivně zapomenout a hledat jinou variantu stavby...?
@terirez to mně příjde sakra málo peněz na takovou akci.
papíry - 100 000,-
podsklepení + deska - 300 000,- svépomocí
skelet - minimálně 600 000,-
střecha + náležitosti - 100 000,-
okna dveře - 100 000,-
elektrika, voda - 100 000,-
topení - ????
kuchyň, koupelna - 100 000,-
vata, palubky, osb desky, sádroše, výdřevy, desky, hydroizolace - 200 000,-
a další menší položky, které dohromady tvoří zase 100 000,-
to nemůže vyjít a myslím si, že ty sumy jsou z velmi levného kraje.
No já jsem zvědav, až nastíním naši vizi projektantovi a on mi dá odhad :) Zatím jsme na 8x12 s obytným podkrovím a to si říkám, že by to chtělo ještě tak dva metry přidat. Někde jsem četl hrubý odhad 6500 Kč na m3 a je jedno jestli bungalov, podkrovní nebo patrový
@tomas80 jo, toho jsem se bála... vodu a elektriku máme už připravenou cca 10m od domu, což byla samostatná akce za skoro čtvrt mil. Zatím netušíme úplně, jak budeme řešit odpad (kanalizace ve vsi není, čov se vsakem na pozemku nám zde nepovolí). Vnitřní příčky netuším, z čeho by mohly být (kolem kamen asi zděné, kvůli akumulaci tepla). OSB nám do domu nesmí vůbec, to už radši cihlu...
Tak holt budeme hledat jiné varianty stavby :'-(
@pedrop no, tak my bychom taky užili výrazně větší (pětičlenná rodina), jenže vzhledem k tomu silně omezenému rozpočtu se musíme spokojit i s menším. Teď žijeme v 54m2 (vč. soc. místností a chodby) a zatím se vejdeme. Ale jak budou kluci ještě větší, tak to bude horší a horší.