Dobrý den,
chtěla bych se poradit, v jaké fázi by se měla správně obkládat zadní stěna za linkou. Mám vybrané stejné dlaždice jako na podlahu v kk, je to dlažba Marazzi Stonework rettificato 30x60cm, tloušťka 9,5mm (http://eshop.ptacek.cz/detail-produkt...).
Je ok smontovat linku (Ikea) a pak teprve obkládat? A plyne nějaká nevýhoda z tloušťky dlaždice, tedy kromě horšího vykružování děr na zásuvky? Jedna strana linky volně přechází do prostoru obýváku, proto bude ten 1cm vidět. Nejadná se o ohraničený obklad např. mezi lednicí a stěnou.
Děkuji za rady
My jsme postavili spodní skříňky, nechali obložit a pak teprve jsme věšeli horní skříňky. Nakonec se jen nahoře a dole udělala silikonová spára a je hotovo. Řešila jsem to právě taky proto, že máme L a z obou stran jsou boky vidět, takže jsem nechtěla, aby tam byla po celé délce skříňky škvíra, když by se skříňky dávaly přes obklad. Lišty k obkladům se mi nelíbí, takže jsme jen nechali ty hrany obkladů trochu přetáhnout štukem (nebo čím?) a při malování jsme je vzali barvou - je to takové čisté.
Obkládali jsme až po kuchyni, konec je taky začištěn do ztracena štukem. Dole bez lišty, pouze silikon. Jen si dejte pozor, aby Vám jí nepoškrábali (pokud je lesklá) nebo jinak neponičili. Kdyžtak v albu ;-)
Ja doporucuju instalovat obklad vždycky po usazení kuchyne, je jedno jestli to je sklo, klasicka dlaždice nebo cokoliv jineho.
U klasicke dlazdice se to potom dela tak, že se zacne obkladat sparu nad pracovni plochou a ta se pak vyplni silikonem. obloží se jen vznikli prostor :-)
Je pravda že obkladaci to neradi delají, zabere to vic času a je to pracnejsi nez udelat pás obkladu, ale vysledek za to stoji.
Nám řekl obkladač víceméně direktivně, že obklad udělá, až bude hotová linka. Prý má s obkládáním před špatné zkušenosti. Nikdy se to netrefí, lidi si potom stěžují...
Nám obkládali až po montáži linky a taky nám to tak obkladač doporučil, právě z toho důvodu, aby to přesně vyšlo. Máme však jen spodní skříňky. Spíš bych řekla, že záleží na obkladači, obkládat až když je tam linka je bezesporu obtížnější a náročnější na pečlivost a opatrnost - kdo si chce ušetřit práci, bude tvrdit, že se obkládá před usazením linky.
Já jsem tady dostala informaci, že nejdřív obklad (dle spodních skříněk) a pak teprve usazení kuchyně. A v bytě jsem to taky tak dělala :)
Hlavní je, že se to povede, ne? :-D
@flowerbl no někdy je ta delší praxe tak trochu na škodu. Když dělali naši kuchyň u truhláře, který to dělá celý život před 6 lety, tak pomalu neznal výsuvy... Prostě jel pořád klasiku a sám byl rád, že ho náročné požadavky nakoply. Prostě zaspal nové trendy... Po požadavcích si to nastudoval a teď dělá kuchyň nám a sám nabízí vychytávky a má z toho radost.
No a samozřejmě je obkládání po montáži kuchyně náročné pro obkladače, ale ty my máme naštěstí opravdu perfektní, zkušené :-) Naši to obkládali před a ne že by to vypadalo blbě, ale není to úplně přesné. Dlaždičky lehce přesahují kuchyňskou linku.
Moc vám všem děkuji za sdílené zkušenosti. Budeme obkládat až po. Objevil se i další důvod - v kuchyni nemáme pravý úhel v rohu. Na délce linky to udělá škvíru 0,8 cm za pracovní deskou na jednom konci. Tedy dlažka o tloušťce 1cm je ideání - snad to tu škvíru za deskou překryje...
@flowerbl no, v tom je asi ten problém. dělá to 15 let. pořád stejně. zvláštní, že třeba na "moderní" lepidla, spárovačky, nářadí atd. si zvyknou. na "moderní" postupy ne. když mi někdo na stavbě řekne, že to dělá tolik a tolik let, tak odpovím, že pořád špatně... ;-)
@cibulenka1 mal som to rovnako na 3 metroch sa to otvaralo o cca 1cm a obklad to pekne prekryl. No ja som nalepil vopred, aka bude linka vysoka spolu s doskou som vedel. Podla laseru sa nakreslila vodorona ciara , podla nej sa nalepil obklad. Spodne skrinky s prac. doskou sa uz potom len opreli pod obkld a dorovnali nozickami. Sparu stacilo zasilikonovat.
@bilyandel tiez som chcel jednoliaty biely povrch a nasiel som dokonca nieco lepsie ako sklo, cenovo uplne neporovnatelne. Sneho biely obklad 60x100cm.
Mam nejake foto v albume.
http://www.modrastrecha.sk/blog/marek...